Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Somniloquy tam olarak nedir?

Somniloquy neden olur, sıkıntılı bir durum mu, tedavi edilmesi gereken bir şey mi veya tedavisi var mı, Bu konu hakkında genel bir bilgi verebilecek var mı, evrimsel süreçteki oluşum sebebi nedir?
1,357 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Miryusif Majidov
Bilgisayar mühendisliğinde eğitim alıyorum

Somniloquy, bir kişinin uykuda konuşma durumunu ifade eder. Genellikle bu konuşmalar kişi tarafından bilinçli bir şekilde kontrol edilemez ve kişi uyandığında bu konuşmaların farkında olmayabilir. Somniloquy, genellikle hafif uykunun veya uykunun derin fazlarında gerçekleşebilir.

Somniloquy'nin nedenleri net bir şekilde belirlenmiş değildir, ancak çeşitli faktörlerle ilişkilendirilmiştir. Stres, anksiyete, uykusuzluk, alkol tüketimi, uyku apnesi gibi uyku bozuklukları, bazı ilaçlar veya genetik faktörler somniloquy ile ilişkilendirilebilir. Somniloquy genellikle zararsızdır, ancak kişinin uykusunu veya çevresindekilerin uykusunu etkileyebilir.

Bu durum genellikle özel bir tedavi gerektirmez, ancak altta yatan nedenlere bağlı olarak tedavi edilebilir. Örneğin, stres veya anksiyete ile ilişkili somniloquy durumunda, bu sorunların ele alınması faydalı olabilir. Uyku bozukluklarına bağlı ise, uyku düzenini iyileştirmeye yönelik tedaviler düşünülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Somniloquy'nin evrimsel süreçteki oluşumu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Uyku sırasında konuşma, birçok kişinin yaşadığı yaygın bir durumdur, ancak bu özellik evrimsel avantajlarla ilişkilendirilmemiştir. Uyku esnasında konuşmanın evrimsel süreçteki belirgin bir adaptif avantajı açıkça anlaşılamamıştır.

Kaynaklar

  1. M. H. Kryger. (2010). Principles And Practice Of Sleep Medicine E-Book. ISBN: 9781437727739. Yayınevi: Elsevier Health Sciences.
  2. M. H. Kryger. (2015). Principles And Practice Of Sleep Medicine E-Book. ISBN: 9780323377522. Yayınevi: Elsevier Health Sciences.
  3. M. H. Kryger. (2011). Principles And Practice Of Sleep Medicine. ISBN: 9781416066453. Yayınevi: Saunders.
  4. M. H. Kryger. (1994). Principles And Practice Of Sleep Medicine. Yayınevi: W.B. Saunders Company.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Başka bir deyişle Parasomni.

Uykuda konuşma (Somniloquy), kişinin rüyasıyla alakalı olabilecek genelde anlamsız olan konuşmalarıdır. Spesifik bir tedavisi yok ancak başlıca nedenleri herkesin karşılaşabileceği, stres, kaygı, uyku düzensizliği, ilaç-madde kullanımı ve son olarak genetik yatkınlık vb. gibi durumlardır.

Bazı araştırmalar belirtiler arasında kısa dönem hafıza kaybınında gelişebileceğini göstermiştir. Genel olarak anksiyeteniz varsa böyle bir durumla karşılaşmanız oldukça normal.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle belirlenmesi gereken şey sadece uykuda konuşma durumunun mu gerçekleştiği, zira parasomni türleri genelde bir kaç hastalığı paket halinde verirler. Diğer türler olan, uykuda yürüme, uykuda yürüme, halk arasında rüyalanma olarak bilinen cinsel olaylar, uykuda diş sıkma, uykudan aniden korkuyla uyanma gibi durumlardır. Bunlarında mutlaka takip edilmesi ve ne durumda olduklarının gözlemlenmesi gerekmektedir.

Olaya evrimsel açıdan yaklaşacaksak benim aklıma ilk olarak, sempatik ve parasempatik sistemler geliyor. Bunlar kısaca tehlike arz eden durumlarda bizi alarma geçiren sistemlerdir.

Sempatik sistemin uyarılması bu sistemin oluşmasına sebebiyet veren etmen olabilir. Sempatik sistem vücudu tehlikelere karşı uyarır ve tetikte tutar. Böbreküstü bezlerini tetikler, anksiyete ile doğrudan bir bağlantısı vardır.

Ancak tekrar söylemek isiyorum ki sadece uykuda konuşma ile sempatik sistem arasında bir bağ kurmak yanlış olacaktır. Uykudan aniden uyanma, uykuda normalinden fazla fiziksel aktivitede bulunmak gibi durumlarda mevcut ise sempatik sistemiyle alaklı bir bağ kurmak mantıklı olabilir. Öncelikle bahsettiğim alanlarda kendinize bir tanı koyun ve mümkünse bir uzmandan destek alınız.

Korkulacak bir şey gibi durmuyor, ancak çığlarda ufak kar tanelerinin yuvarlanması ile başlar. Bu yüzden dolayı tedbir almak en doğrusudur ama her şeyden önemlisi bunuda takıntı haline getirip stresinizi ve kaygınızı beslemeyiniz.

Kaynaklar

  1. ?. Parasomni Nedir?. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2024. Alındığı Yer: Alife Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
  2. Acıbadem Web ve Yayın Kurulu. Uyku Terörü. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2024. Alındığı Yer: Acı Badem | Arşiv Bağlantısı
  3. Dr. med. Ebrus Saribeyoglu. (2017). Otonom Sinir Sistemi: Yapısı Ve Fonksiyonu. Otonom Sinir Sistemi: Yapısı ve Fonksiyonu. | Arşiv Bağlantısı
  4. Gülseren AKYÜZ, Merve AKDENİZ LEBLEBİCİER, et al. (2024). Otonom Sinir Sistemi Anatomisi Ve Değerlendirilmesi. FTR Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eabord Thawne
öğrenciyim

Somniloquy, aslında basit anlamı ile kişinin uykusunda kendi kendine konuşmasına ve rüyasına kendini kaptırmaya denir

Tam Anlatım

uykuda konuşmak veya somniloquy, uykuda iken kişinin konuşması anlamına gelen bir parasomnidir. uyku sırasında bilinçsiz konuşmayı içeren bir uyku bozukluğudur.

uyku konuşması fiziksel olarak zararlı değildir, ancak hasta için çok utanç verici olabilir. buna ek olarak, yakınlarınızda uyumaya çalışanlar için sıkıntı olabilir. konuşan hastalar; başka birinin uykusunu bozabileceğinden korktuğu için, bu ortamlarda uyumaktan da çekinebilir.

Tüm Reklamları Kapat

sahne ve şiddet

uyku konuşmaları, hem aşamaları hem de şiddeti bakımından ele alınır:

aşama 1 ve 2: bu aşamalarda kişi, 3. ve 4. aşamalar kadar uykuda değildir ve konuşmalarını anlamak daha kolaydır. aşama 1 veya 2'deki bir uyku konuşmacısı, mantıklı olan tüm konuşmalara sahip olabilir.

aşama 3 ve 4: kişi daha derin bir uykudadır ve konuşmalarını anlamak genellikle daha zordur. inleme veya anlamsız konuşmalar içerir.

Tüm Reklamları Kapat

uyku konuşmalarının şiddeti, ne sıklıkta gerçekleştiğine göre belirlenir:

hafif: uykuda iken konuşma ayda bir kereden az olur.

orta: uykuda iken konuşma haftada bir kez yapılır. konuşma, diğer insanların uykusuna fazla müdahale etmez. [1]

şiddetli: uykuda iken konuşma her gece olur ve odadaki diğer insanların uykularına müdahale edebilir.

Kaynaklar

  1. www-webmd-com.translate.goog. Sleep Talk. Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: www-webmd-com.translate.goog | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close