Genel Görelilik teorisine göre uzay-zaman "kavislidir". "Kavisli" bir uzayı görselleştirmenin iyi bir yolu çarşaf hayal etmektir. Yatağınızdaki çarşafın ortasına ağır bir şey koyarsanız, çarşaf ağırlığın etrafında çökecektir ve çarşafta kavis oluşacaktır. Bu çerçevede çarşafınızı farklı şekillerde bükerek farklı kavisler elde edebilirsiniz; bilim insanları da aynı şekilde evrenimizin bükülebileceğini düşünmektedir. Böylesi "bükmelerden" birisi de solucan deliği kavramıdır.
Çarşaf benzetmemiz çerçevesinde solucan deliği, çarşafınızı ikiye katlayıp ve bir taraftan diğer tarafa küçük bir tünel açtığınızda ortaya çıkan şeydir. Böylece çarşafınızın bir tarafından diğer tarafına geçmek için çarşaf boyunca uzun bir yol kat etmek yerine, yalnızca bu küçük tünelden geçmeniz gerekir. Solucan deliklerinin bu özelliği de bilim kurgu yazarlarını cezbetmektedir.
Fizik bağlamında ise bilim insanları, evrenimizde varolmaları halinde solucan deliklerine ne olacağı sorusunu hesapladılar ve solucan deliklerinin varolmaları halinde inanılmaz derecede hızlı bir şekilde, içinden hiçbir şey geçemeden yok olacağını bulguladılar. Bildiğimiz kadarıyla büyük bir solucan deliğini içinden geçilebilecek kadar uzun bir süre açık tutmak mümkün değil. Bununla birlikte, bir atomdan çok daha küçük boyutta, mikroskobik solucan deliklerine yönelik kavrayışımızda eksiklikler bulunmaktadır ve bu tür küçük solucan deliklerinin hızlı bir şekilde kaybolmaması mümkündür. Ancak bu solucan delikleri de her durumda içinden geçemeyeceğimiz kadar küçük olacaklardır.
Solucan delikleriyle ilgili bir diğer sorun da bu delikleri nasıl oluşturabileceğimizi bilmememizdir. Bu da şu anlama gelmektedir:
- Yeni solucan delikleri oluşmuyor.
- Evrenimizin tarihinde bir solucan deliği varolmuşsa bile artık yok.
Özetle solucan delikleri bilim kurgu dünyasında kalmaya mahkum gibi görünüyor.[1]
Kaynaklar
- J. Bloomfield. What Is A Wormhole?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı