Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Solucan deliği nedir?

225 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Genel Görelilik teorisine göre uzay-zaman "kavislidir". "Kavisli" bir uzayı görselleştirmenin iyi bir yolu çarşaf hayal etmektir. Yatağınızdaki çarşafın ortasına ağır bir şey koyarsanız, çarşaf ağırlığın etrafında çökecektir ve çarşafta kavis oluşacaktır. Bu çerçevede çarşafınızı farklı şekillerde bükerek farklı kavisler elde edebilirsiniz; bilim insanları da aynı şekilde evrenimizin bükülebileceğini düşünmektedir. Böylesi "bükmelerden" birisi de solucan deliği kavramıdır.

Çarşaf benzetmemiz çerçevesinde solucan deliği, çarşafınızı ikiye katlayıp ve bir taraftan diğer tarafa küçük bir tünel açtığınızda ortaya çıkan şeydir. Böylece çarşafınızın bir tarafından diğer tarafına geçmek için çarşaf boyunca uzun bir yol kat etmek yerine, yalnızca bu küçük tünelden geçmeniz gerekir. Solucan deliklerinin bu özelliği de bilim kurgu yazarlarını cezbetmektedir.

Fizik bağlamında ise bilim insanları, evrenimizde varolmaları halinde solucan deliklerine ne olacağı sorusunu hesapladılar ve solucan deliklerinin varolmaları halinde inanılmaz derecede hızlı bir şekilde, içinden hiçbir şey geçemeden yok olacağını bulguladılar. Bildiğimiz kadarıyla büyük bir solucan deliğini içinden geçilebilecek kadar uzun bir süre açık tutmak mümkün değil. Bununla birlikte, bir atomdan çok daha küçük boyutta, mikroskobik solucan deliklerine yönelik kavrayışımızda eksiklikler bulunmaktadır ve bu tür küçük solucan deliklerinin hızlı bir şekilde kaybolmaması mümkündür. Ancak bu solucan delikleri de her durumda içinden geçemeyeceğimiz kadar küçük olacaklardır.

Tüm Reklamları Kapat

Solucan delikleriyle ilgili bir diğer sorun da bu delikleri nasıl oluşturabileceğimizi bilmememizdir. Bu da şu anlama gelmektedir:

  • Yeni solucan delikleri oluşmuyor.
  • Evrenimizin tarihinde bir solucan deliği varolmuşsa bile artık yok.

Özetle solucan delikleri bilim kurgu dünyasında kalmaya mahkum gibi görünüyor.[1]

Kaynaklar

  1. J. Bloomfield. What Is A Wormhole?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bilim Nebulası
Bilim Nebulası
2,727 UP
Bilim Nebulası kanalının içerik üreticisi
Orijinal Soru: solucan delikleri hakkında bilgilerinizi ve düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz acaba?

1935 yılında, fizikçiler Albert Einstein ve Nathan Rosen, Genel Görelilik kuramını kullanarak uzay-zaman içerisinde köprülerin varolduğu önermesinde bulundular. Uzay-zamanda iki farklı noktayı birbirine bağlayan ve teorik olarak kısa geçişler oluşturarak mesafe ve yolculuk süresini azaltabilen bu -kısa- yolları, Einstein-Rosen ikilisi köprüler ya da solucan delikleri olarak isimlendirdi.

Solucan delikleri iki ağız ve bu iki ağzı birbirine bağlayan bir boğazdan oluşur. Ağızlar büyük olasılıkla küreseldirler. Boğaz kısmı ise doğrusal bir uzantı şeklindedir, fakat aynı zamanda da döngüseldir ve konvansiyonel bir rotanın gerektirdiğinden daha uzun bir yol gerektirir.

Einstein'ın Genel Göreliliği matematiksel olarak solucan deliklerinin var olduğunu tahmin ediyor, fakat bugüne kadar hiçbiri keşfedilmiş değil. Negatif kütleli bir solucan deliği etrafından geçen ışığı yer çekimiyle etkilemesiyle belirlenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genel Göreliliğin bazı çözümleri; solucan deliğinin her iki ağzında da bir kara delik bulunduğunu öngörüyor. Ancak, "ölmek" üzere olan bir yıldızın çöküşüyle doğal olarak oluşan bir kara deliğin kendisi bir solucan deliği oluşturmaz.[1]

Genel görelilik, kütleçekimi uzay-zamanın eğriliğine bağlayan bir teoridir. Solucan delikleri, uzay-zamanın belirli bir bölgesini bir tür tünel gibi birbirine bağlamak için kullanılabilir. İki uzak nokta arasında hızlı bir geçiş sağlama potansiyeli olduğuna inanılır. Ancak, burada dikkate alınması gereken önemli bir nokta, solucan deliklerinin henüz deneysel olarak doğrulanmamış olmasıdır. Yani, bu yapılar teorik bir çerçevede var olabilir, ancak gözlemlerle veya deneylerle doğrulama yapılmamıştır. Solucan delikleri, genellikle bilim kurgu eserlerinde veya teorik fizikte popüler konulardır.

Einstein'ın genel görelilik kuramı, kütleçekiminin uzay-zamanı bükmesini öngörüyor, ancak solucan delikleri gibi yapılar, henüz tam olarak anlaşılamayan ve deneysel olarak doğrulanmamış özellikler içerir. Bu nedenle, bu konseptler hala bilimsel araştırmaların ve keşiflerin odak noktasında yer almaktadır.

Kaynaklar

  1. Gürkan Akçay. Solucan Deliği Nedir?. Alındığı Tarih: 13 Ocak 2024. Alındığı Yer: Bilim Fili | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close