Güzel bir soru, teşekkürler. Bazı yıldızlar zonklama yapar (hacmen büyüyüp küçülür), bunlara zonklayan yıldızlar (pulsating stars) diyoruz. Bu zonklama ciddi anlamda büyük, öyle ki bazen gece gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz bir yıldız, birkaç gün sonra görünmez olabiliyor. Birkaç günlük periyotlarla belirgin parlaklık değişimleri olacak kadar şişip büzüşebiliyorlar. Bunların farklı mekanizmaları var, evrimlerinin Güneş'e göre daha farklı bir aşamasında yer alıyorlar. Bunları da asterosismoloji alt dalında inceliyorlar.
Gel gelelim Güneş'in koronal atımlarıyla bunun bir ilişkisi yok. Bu durum daha ziyade iç yapıdaki enerji aktarım/engellenme süreçleriyle alakalı. İç yapıda olan olayların yanında, koronal kütle atımları hiçbir şey değil. Bu nedenle yıldız evrimleştikçe (iç yapı değiştikçe) yıldızın hacmi de değişir, fakat dediğim gibi bunun koronal atımlarlıyla alakası yok.
Bu tür astrofiziksel süreçleri detaylıca Rasyonalist'teki yazı dizisinde anlatmıştım, referanslara ekliyorum.
Kaynaklar
- Ögetay Kayalı. Yıldız Astrofiziği. (16 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2022. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı