Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rahmi Eren Çakır
Üye
0

Sokrates ve Platon bilimin ilerlemesine engel mi olmuşlardır?

Presokratik filozoflara baktığımızda bugünkü fizik, astronomi, biyoloji, kimya ve matematik gibi bilimlerin bir nevi öncüsü olduklarını görüyoruz. Ancak Sokrates ve Platon gibi filozoflardan sonra ise bu duruma devam edilmediğini görüyoruz. Bunun sebebi ne olabilir?
1,100 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zeynep X
Zeynep X
27K UP
jazzey

merhaba

bu konu ile ilgili bilgilerimi geçmişe dayanarak açıklamak istiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşadığımız evreni anlamlandırma çabası Tales ile başlamış ve devamında aşağı yukarı M.Ö. 400’e kadar sürmüştür. materyalist görüşün egemen olduğu bu dönemde, başlıca sorun evrenin yapısal niteliğini belirlemekti. ortaya atılan açıklamalar, bize çocukça da görünse, birer hipotez niteliğinde idi.M.Ö. 5’inci yüzyılın sonlarında doğaya dönük felsefeye tepkiler ortaya çıkmaya başladı ve gözler insana çevrildiği. bu dönemde atina demokratik yönetim, serbest düşünme ve tartışmaya olanak verdiğinden, pek çok düşünür, matematikçi ve bilginin uğrağı, hatta gelip yerleştiği yer olmuştu. bunlardan birçoğu artık dağılmış olan pisagor Kardeşlik derneğinin mensuplarıydı. geçimlerini bilgi öğretmekle sağlayan bu göçmen düşünürlere Sofist deniyordu.sofistler gerçeği aramaktan ziyade, tartışmada üstünlük kazanma sanatı üzerinde duruyorlardı. şüphesiz tartışmanın geniş yer tuttuğu demokratik bir toplumda bu sanatın değeri büyüktü. ne var ki, gerçeği aramayı amaçlayan katıksız bilim ve felsefe açısından sofistlerin hüneri hiç de makbul sayılmazdı.matematik pisagor ve onu izleyenlerin elinde ampirik olmaktan çıkmış, mantıksal güç yönünden yüksek bir düzeye ulaşmıştı, özellikle geometri kafa eğitimi için son derece etkin bir araç olarak görülüyordu.sofistler tartışmada üstünlük sağlama sanatlarını icra ederken bu araçtan geniş ölçüde yararlanıyorlardı. Sofistlerin bu tutumu karşısında rahatsızlık duyan Atinalıların başında tüm yaşamını gerçeği aramaya vermiş Sokrat (Socrates) geliyordu.sokrates kendinden önce gelen düşünürlerin tersine doğa ile değil, insan sorunları ile uğraşıyordu. Amacı insanı iyi, akıllı ve âdil yapmanın yollarını bulmak ve göstermekti.Metodu, ustaca yönelttiği sorularla karşısındakini düşünmeye sevketmek ve doğruyu ona adım adım buldurmaktı. Atina’nın en iyi ailelerinden gelen öğrencileri onunla tartışmaya katılmaktan veya bu tartışmaları seyirci olarak izlemekten büyük zevk alıyorlardı.Örneklerine, Sokrat’ın en seçkin ve ünlü öğrencisi Eflatun (Plato)’un diyaloglarında rastladığımız bu tartışmalar bugün de hayranlıkla okuduğumuz ve yüzyıllar boyunca insanlığın kafa eğitiminde çok etkili rol oynayan eşsiz felsefe metinlerini teşkil etmektedir.Ancak bir sorun vardı, Sokrat’ın bu tutumu mantıksal tartışmanın matematik dışında gelişmesine neden olmuştur.

Sokrat’ın fikirleri ile doğa bilimleri arasında bir ilişki kurmak oldukça güçtür. ahlâk kavramlarının ve asıl gerçeğin aydınlatılmasına yardımcı görmediği için doğa bilimlerine karşı bile çıkmıştır.filozoflar bu dönemden sonra ikiye ayrılmıştır: bir yanda dış dünyayı anlamaya çalışanlar, öbür yanda insanı iç ve dış dünyayla ilişkileri içinde ele alanlar.sokrates’den önceki filozoflar deneyi, gözlemi es geçmemişlerdi. doğayı, hayvanları, havayı, denizi gözlemleyerek hayatın anlamını bulmaya çabalamışlardı. bu yüzden felsefeyi bilimle iç içe ele almışlardı. ancak Sokrates’den sonra felsefe düşünce ile sınırlandırıldı.felsefe ile bilimin yollarının ayrılışı biraz da bu zamandan itibaren başladı

sevgiler

456 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatih Ozgul
Fatih Ozgul
1,385 UP
Felsefe dersleri veriyorum.

Felsefe ve bilim o yıllarda iç içe geçmişti. Ancak her dönemde ihtiyaçlar ve yaşanan olaylar o dönemin filozofları için bir soru ve çözüm arayışına sevk etti. Matematik, astronomi, geometri konusunda çalışan filozoflar daha çok Mısır, Babil ve Anadolu uygarlıklarından gelen bilgi ve fikirleri geliştirme yoluna gitmişlerdir.

Fakat Sokrates, Platon ve Aristo temelinde insanı anlamaya çalışmış, insan ve toplumu çözülemeyen bir felsefe yapmışlardır. Bu dönemde yaptıkları işler ile hala felsefede modern zamanlarda ulaşılamayan bir çığır açmışlardı. Onların bu başarısı, tabi bilimlere uğraşan felsefecileri engel değildi. Fakat insan merkezli felsefe o kadar başarılı oldu ki, diğerleri biraz onların gölgesinde kaldılar.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close