Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Turgay Aydın
Turgay Aydın
13K UP
Üye
0

Sokrates öncesi ve sonrasının farkları nedir?

Sokrates doğa bilimlerini ikinci bir plana atmışmıdır attıysa kendince nedenleri nelerdir?
4,495 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kapı Kolu
Kapı kolu

Evet atmıştır. Sokrates doğa filozoflarının metafizik tartışmalar içinde boğulduğunu, hiç bir sonuca varmayan beyhude tartışmalar içinde olduklarını düşünüyordu bir çok felsefe tarihcisine göre. Sofistlerde aynı sekilde doğaya yönelmeden önce kendilerine dayanarak açıklamaya çalıştıkları aklı duyumu incelememiz gerektiğini düşünüyordu. Sokratesde büyük ihtimal sofistlerle bu konuda aynı çizgideydi. Zira Sokrates ve sofistler öncesi Yunan felsefesi doğaya dayalı kısır döngü tartışmalar içinde duvara çakılmıştı. Sokrates bundan dolayı bilginin öznesi olan insanla, yani dinle ahlakla siyasetle ilgilenmeyi seçti. Sokrates kendisine gelinceye kadar öne sürülmüş doğayla insanla ilgili bütün görüşleri güvenilmez görüp bi tarafa atarak kendisinden şüphe edilmesi mümkün olmayan bir doğruyu aramaya çalışır. 

2,042 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhabalar,

Ana fark Sokrates'in temelde yatan şeyin ne olduğuyla, yani arke ile ilgili tartışmalardan ve genel olarak varlığın doğasına dair metafiziksel (burada felsefe alanı olan metafizikten bahsediyoruz) uzaklaşıp ahlaka/nasıl yaşamamız gerektiğine odaklanmasıdır. Sokrates doğayı gözlemlemenin ve doğa felsefesinin ahlakla ilgili sorular kadar önemli olmadığını düşünüyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında başlangıçta Sokrates'in kendisi de Sokrates öncesi felsefecilerin (Bu arada bu adlandırma yanıltıcı. Sokrates öncesi felsefenin mensuplarının bir bölümü Sokrates'in çağdaşıydı. Sokrates öncesi ifadesi bu filozofların yaşadıkları zamanı değil, mensup oldukları geleneği belirten bir adlandırmadır.) yaptığı türden, kozmolojik sorularla uğraşan felsefeyle de ilgilenmişti. Sokrates özellikle Phaedo diyaloğunda Anaxagoras'ın her şeyin nedeni olarak zihni görmesinden başlangıçta çok etkinlendiğini söyler. Çünkü her eşyin nedeni zihinse bu her şeyin iyiye yönelmesini sağlayacaktı Sokrates'e göre. Ancak Sokrates Anaxagoras'ın felsefesine baktığı zaman her şeyin nedeni olan zihne dair sorulara yanıt vermek yerine gezegenlerin hareketleri ve genel olarak mekanik nedensel açıklamalara dair şeylerle uğraştığını görüp hayal kırıklığına uğramıştı. Yani Anaxagoras'ın gerçekten nihai bir açıklama sunmak yerine tikel varlıklara dair mekanik açıklamalar yapması Sokrates'e önemsiz gelmişti. O daha soyut düzeyde ve daha doyurucu bir açıklama istiyordu şeylerin kaynağını/yaptıklarını açıklamak için. Sokrates öncesi felsefe doğanın gözlemine dayalı spekülasyonlardan oluştuğu için Sokrates'in önemli bulduğu türden felsefi açıklamayı da içinde barındıramıyor gibiydi. Bu yüzden Sokrates aradığı şeyin Sokrates öncesi düşünürlerin düşündüğünün aksine doğanın gözlemlenmesinde olmadığını, bunun öneminin ikinci planda olduğunu düşündü.

1,662 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close