Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nehir Koçak
Nehir Koçak
21K UP
Üye
4

Şizofreni kalıtsal olabilir mi?

Merak ettiğim bu konu uzun zamandır kafama takılıyor. Bazı psikologlara danıştığımda kimisi "evet" kimisi ise; "hayır" cevabını veriyor.
446 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Bilimsel kanıtlar, genetik faktörlerin şizofreninin oluşumunda önemli bir rol oynadığı fikrini desteklemektedir; 2 çalışma, birinci derece akraba için hastalık riskinin yaklaşık %10, ikinci derece akraba için ise %3 olduğunu göstermiştir. 9 Monozigotik ikizlerde, ikizlerden birinde şizofren olma riski, diğerinde bozukluk varsa %48 iken, dizigotik ikizlerde risk %12 ila %14'tür. 9 Her iki ebeveynde de şizofreni varsa, şizofreni hastası bir çocuk sahibi olma riskleri yaklaşık %40'tır.[1]

Şizofreni, pozitif semptomlar, negatif semptomlar ve bozulmuş bilişsel işlevlerin bir kombinasyonu ile karakterize ciddi, karmaşık bir zihinsel bozukluktur. Şizofreni, çok faktörlü etiyolojisi ve karmaşık poligenik genetik mimarisi ile yüksek oranda kalıtsaldır (~%80).[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. K. R. Patel, et al. (2014). Schizophrenia: Overview And Treatment Options. Pharmacy and Therapeutics, sf: 638. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. K. Merikangas, et al. (2022). What Genes Are Differentially Expressed In Individuals With Schizophrenia? A Systematic Review. Molecular Psychiatry, sf: 1373-1383. doi: 10.1038/s41380-021-01420-7. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
326K UP
Bilim Meraklısı

Şizofreninin kesin nedenleri bilinmemektedir. Araştırmalar, fiziksel, genetik, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun bir kişinin durumu geliştirme olasılığını artırabileceğini gösteriyor.

Bazı insanlar şizofreniye yatkın olabilir ve stresli bir yaşam psikotik dönemleri tetikleyebilir. Bununla birlikte, neden bazı kişilerde semptomlar gelişirken bazılarında görülmediği bilinmemektedir.

Şizofreni olan kişilerin devam eden nesillerinde hastalığın çıkma ihtimali yüksektir. Buda genetik olarak taşınma riskinin olduğunu gösterir ancak tek bir genin sorumlu olduğu düşünülmemektedir. Bozukluğun kısmen kalıtsal olduğuna dair kanıtlar, ikizler üzerinde yapılan çalışmalardan gelmektedir. Tek yumurta ikizleri aynı genleri paylaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Tek yumurta ikizlerinde, ikizlerden biri şizofreni geliştirirse, diğer ikizin de şizofreni geliştirme şansı yüzde elli olasılıktadır. Farklı genetik yapıya sahip olan ikizlerde, bir ikiz şizofreni geliştirdiğinde, diğerinin durumu geliştirme şansı sadece 8'de 1'dir.

Genel popülasyondan bu oran yaklaşık 100'de 1 dir. [1]

Kaynaklar

  1. https://www.facebook.com/nhswebsite/. Causes - Schizophrenia. (12 Şubat 2021). Alındığı Yer: nhs.uk | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close