Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
499K UP
Üye 8 Aralık 2022 1 Cevap
0

Sizin için özgür olmak ve yalnız olmak aynı şeyler mi?

308 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 24 Ocak 2023

Özelde ve dolaylı,sınırlı olarak evet, fakat genelde hayır!

Özgürlük kısaca dilediğimiz her şeyi yapabilmek olarak tanımlanır. Ancak herkesin aynı hakka sahip olması özgürlüğü de göreli yapar. Bu bir engelleme değil dengeleme durumudur. Ve denir ki: Birinin özgürlüğü bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter.

Ancak gerçek hayatta hiçbir zaman böyle keskin bir sınır ile karşılaşılmaz. Yani A ile B arasındaki sınır hiçbir zaman düz bir çizgi olamaz. Bazen A, B’nin, bazen de B, A’nın sınırını ihlal eder ve aralarındaki çizgi s harfine dönüşür. Bu karşılıklı alan ihlaline hoşgörü adı verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Soruya gelirsek: Şayet tanıma sadık kalırsak ve özgürlük başkalarının özgürlüğünü engellemeden dilediğimizi yapmak ise, yalnızlık bizim tercihimiz olduğu sürece özgürlük değil de özgürlüğün bir kullanımı olarak karşımıza çıkar.

Soruyu genel geçer ifade biçimi ile ele alırsak; yani özgür olmak ile yalnız olmak bağlamında ve özgürlüğün gerçek tanımına bağlı olmadan değerlendirirsek evet yalnızlık kimi zaman özgürlüktür ve fakat çoğu zaman sonu gelmez, sürekli kendini üreten bir esarete dönüşür.

Neticede bizler toplumsal varlıklarız ve var oluş dayanaklarımızın hemen hemen tamamı biz olgusu üzerine şekillenir. (Her ne kadar yabancılaşma ve buna bağlı yozlaşma neticesinde bireycilik yaşamın her alanına ve her kanalla pompalanıyor olsa da…)

Fakat anladığım kadarı ile burada bahsi geçen yalnızlık, yalnız kalma (kafa dinleme) özgürlüğü şeklinde ifade edilmiş. Şayet yanılmıyorsam, cevabım “her zaman için değil” şeklinde olacaktır. Ancak genel anlamı ile net olarak yalnızlığın özgürlük olmadığını söyleyebilirim.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün dünya genelinde ve hemen hemen istisnasız olarak suç işleyene (insanlık dışı olan idam cezası hariç, çünkü hiçbir haksızlığın giderilme biçimi en temel olan hakkın gaspını meşru kılamaz, o da yaşama hakkı…) verilen hapis cezası yalnızlaştırmadan (tecrit) başka bir şey değildir ve en ağır cezadır. Tam anlamı ile ifadesi: Özgürlüğün sınırlanmasıdır.

Bu açıdan da baktığımızda yalnızlık özgürlük değil esaret olarak karşımıza çıkar. Bir farkla: İhtiyaç halinde ve belirli bir süreliğine, kendimizin belirlediği yer ve zaman içinde ve içerikte tercihimiz olması durumunda yalnızlık özgürlük değil de özgürlüğün bir kullanım alanı olarak değerlendirilebilir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close