Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 11 Temmuz 2023 1 Cevap
0

Size Göre Üniversite eğitimine kadar ve sonrasında ülkemizde ki sorunlar nelerdir? Bu sorunları nasıl çözebiliriz?

258 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onur Aydoğdu
Bu konuda saatlerce konuşabilirim 18 Temmuz 2023
  • Eğer incelemeye okul öncesinden başlayacak olursak; kesinlikle çocuğun gelişiminin ailesiyle başladığını göz önünde bulundurmak gerek. Tabii ki her aile yapısı itibariyle aynı olmayacaktır (bazı aileler muhafazakar iken, bir başkası tamamen laik olabilir; muhafazakarlar için bir şey öneremem). Bu yüzden çocukluk çağında iken o çocuğa doğru değerleri aşılamak gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü temeli sağlam olmayan bir bina, ne kadar gösterişli olursa olsun dışarıdan aldığı bir darbeye karşı dayanıksız olacaktır (bu eksiği kendi çabalarıyla sonradan kapatma ihtimali var).
  • Bundan sonra bu çocuğun gideceği okul öncesi eğitim kurumunu iyi seçmek gerekiyor; çünkü pedagojik eğitim almış bir öğretmenin herhangi bir öğretmenden kesinlikle farkı olacaktır. Mesela, gideceği kurumda çocuklara ev içi sorumlulukların öğretiliyor olması lazım (tabii bunu yapan bir kurum var mıdır bilmiyorum; ama işin normalinde olması gereken bu).
  • Çocuk okul çağına geldiğinde de kesinlikle rehberlik servisi ve eğitim-öğretim kadrosu iyi olan bir okula gitmesi gerekiyor. Bu noktada ne yazık ki özel okul-devlet okulu ayrımı oluyor ve özel okullarda bile baştan savma bir yönetim hakim olabiliyor. Ülkedeki. tüm okullar kamuya açık olmalı ve sokaktan toplama kişiler "öğretmen" ünvanı altında ders vermemeli. Devlet okullarının da yine aynı doğrultuda daha kaliteli ve araştırmaya-sorgulamaya teşvik eden bir müfredat izlemesi gerekiyor. Çocuklar bilime alıştırılmalı. Bunun dışında, mesela, otizm teşhisi almış bir çocuk diğerlerinden ayrı tutulmamalı.
  • Lise konusu zaten kanayan yaramız. Dağda bayırda lise adı altında kalitesiz eğitim veren yerler açıldı. Bu liseler de denetimsiz bir şekilde öğrenci kabul ediyor. Lisedeki hocaların belli bir yaşın üstünde olmaması gerekiyor (35 yaş üstü gibi). Çünkü yaşlı bir hocanın aldığı eğitimle daha genç bir hocanın aldığı eğitim aynı olmayacaktır. Kaldı ki, bilgiler de olduğu yerde kalmıyor; müfredat eklemeli bir şekilde ilerliyor. Liseler ayrıca kendine ait merkezi bir sınavla öğrencilerini kabul etmeli (Örneğin, babamın Ankara Fen Lisesi'ne gittiği zamanlarda Fen Lisesi'ne merkezi bir sınavla kabul edilmişler).
  • Üniversitelerde durum daha da vahim olabilir diye düşünüyorum; zira gerek üniversitelerdeki hocaların dünya çapında saygın üniversitelerce atıf aldığı makale sayısının az oluşu olsun gerekse hocaların egosunun verdiği dersin kalitesinin önüne geçiyor olması olsun (mesela benim gittiğim bölümde asistan bir "hoca" bir keresinde "Sınıfta yabancı öğrenci var mı? İngilizce konuşamıyorum da" demişti. Ama gel gör ki Türkçe bile konuşamıyordu. Ayrıca kızlara ayrımcılık yapıyordu —neden olduğunu tahmin edersin), o okulun kalitesini düşürecektir diye düşünüyorum. Bunu önlemek için atılacak adım basit: Kaliteli çalışmalar yapmış hocaların ders vermesi lazım.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close