Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Arduç
Üye
5

Size göre iyilik nedir?

İyi olmayı seçtiyseniz sebebi neydi? Neden iyilik yaparsınız?
3,588 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Yaşadığımız gezegende yaşamak kolay değil. Türümüz; barınma, güvenlik ve yiyecek konularında sıkıntı yaşamayı atlatıp topluluklar halinde yaşamayı öğrendi. Bununla beraber yine de karşılaştığımız zorluklarda yardıma ihtiyacımız oluyor. Bize yardımcı olan insanları "iyi" diye sıfatlandırıyoruz. Yardım etme isteği nasıl doğdu merak ediyorum. Mesela dün; ters dönmüş bir kaplumbağayı boynuzu ile düzelten bir boğa videosu izledim. Acaba bunu yaparken ne hissetti?

Neden iyilik yaparsınız?

Bu soruya alıntı yaparak cevap vermek istiyorum: "Hangi iyiliğin arkasında bir sebep yok ki? Her eylemin arkasında bir motivasyon vardır. İnsanlar hiçbir şeyi boş yere yapmaz, mutlaka yaptıkları işin kendilerine de bir faydası vardır. Mesela; sokak hayvanlarına yardım ettin ya da yoksul bir aileye yardım ettin. Yardım ettiğini kimseye söylemedin, senden başka kimse bilmiyor, hatta yardım ettiğin kişiler bile bilmiyor. Baktığında hiçbir şekilde bir primin, avantajın yok, saf bir şekilde yardım ediyorsun. Ama burada bile bir çıkarın var; kendini iyi hissediyorsun. Kimseye söylemedim diğerleri gibi diyerek yine kendini olumlu yorumluyorsun belki de... - Tunca Arslan.

Tüm Reklamları Kapat

İyilik; genelde sosyal ilişkileri gelişmiş canlıların, birbirlerinin yardımına koşması, diye bir tanım yaptım.

514 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

Çok güzel bir soru. İyilik iyi olma halidir. İyilik aynı zamanda başka bir canlının yararı için yapılan her şeydir. Belki good(iyi), goodness(iyilik) ve God benzer sözcüklerdir. İyilik Tanrı'nın en çok çok sevdiği şey olabilir. Tanrı bence iyiliğin sembolüdür. Dolayısıyla God, goodness yani iyilik... Bu benim düşünerek vardığım bir çıkarım. İyi olmak öncelikle insanlarla iyi anlaşmak ve dünyada başarılı olmak için yarar sağlar. Dolayısıyla başarılı olmak isteyen insanlar iyi olmayı seçer. İyiler her zaman kazanır. Bu doğru bir önermedir. İyiler Tanrı tarafından da ödüllendirilir. Bu nedenle de birçok insan iyi olmayı seçmiştir. Araştırmalara göre dünyadaki çoğunluk iyidir. İyilik yapmak insanları mutlu eder. Ben de bu nedenle iyilik yaparım. Aynı zamanda yukarıda belirtiğim nedenlerden ötürü... Kötü olmak ise kısa vadede avantaj sağlayabilir bazen. Örneğin bir futbol maçında ağır faullerle maç kazanılabilir ama maçın sonunda herkesin tepkisini alırsınız. Tıpkı Tanrı'nın tepkisi gibi... Dünyadaki insanlar da tepki verir. En önemli nokta ise belki de kötülüğün hapis ve para ile cezalandırılacağı gerçeğidir. Bu durum insanları caydırır. Kötülük her zaman olur, bazen cezasız kalır ama kazanan her zaman iyilik olur. Ateizmin doğru olduğunu varsayarsak bile dünyada iyiler çoğunlukta olduğu için kötüler kaybedecektir.

309 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Apocolopsys 14
Universite öğrencisi

İyilik.Nedir gerçekden iyilik?Bu konuyu daha çok düşündüm.Birincisi sadece kötülük var diye bir şeyi kabul etmiyorum.Çünki her şeyin bir zıttı vardır.İyilik ve kötülüyün de.Neden iyiliyi seçtim çünki etrafımdakılar da iyiliği seçmiş ve bana da öğretmişlerdi.İnsanlar iyiliği kendisini ruhsal şekilde mutlu etmek üçün yapılmış eylem olarak sanıyorlar,yanlış.Belki de bir insan nifret etdiği birini intikam hırsı ile öldürerek mutlu olmuşdur,buna iyilik diye bilirmisiniz?İyilik bir insanın hayatının iyi doğru değiştirecek,kendi hayatını ise kötüye dönüştürmeyecek eylemdir.İyilik ilk önce insanın içinden gelir.Yani her kes iyi biri olmak ister.Kötü dediyimiz insanlar bile.Amma onlar için kötülük kendi dünyalarında iyilik gibidir.İyilik kavramını anlamak için ilk önce kötülüğüde anlamamız gerek.Çünki kötülük olmadığı sürecde iyilik kavramı kalmaz ya da iyilik yapmamız için bir meden olamaz.Hani bir çok insan diyor yaa,kötülük var sadece,onlara şuna sorarım o zaman neden sadece kötülük olmak zorunda,madem iyilik bir insanın hayatını iyiye doğru deyiştiriyorsa ve iyilik yok olursa,o zaman kötülük içinde bir meden olmaz.Yani bir insanın hayatı zaten iyi değil,onun hayatı niye yapılan kötülüklerle kötüleşmeli.İyilik olmadığı sürecde bunu dememiz imkansız.İlk defa bir mıtlatıs görmüş birine iki mıtlasın bir birini cezb ede bildiyini nasıl ispat edersiniz.Tabii ki,iki mıtlatıs sayesinde.Yani elinizde sadece bir mıtlatıs tutub cezb yeteniyi ispat edemezsiniz.İyilik ve kötülükde öyledir.İyilik olmazsa,bir insana kötülük anlayışını ispat edemezsiniz.Kötülük deye bir şey olduğunu bilmemizin iyiliyin var olması ve ona kıyasla anlamamız.Yani bir mıtlatıs dığer mıtlatısa yakınlaştırmadan diyelim onu cezb etdiyini ve ya iteceyini anlıyamayız diyilmi.Yani normal mıtlatıslarda.İyilik de böyledir.İyiliyi tamamen anlamanın tek yolu kötülüğun ne olduğunu anlamak gerek.Her kötülğin içinde bile bir iyilik saklıysa,bu da iyiliğin var olduğuna ispat eder.Bu gün sadece kötülük olsaydı bizim bir şeçim yapma şansımızda olmazdı.İyiliyi her kes farklı nedenle yaptığı için,farklı şekilde anlıyor...Her cevabı kendi dünyagörüşümüze göre verdiğimiz için iyilik ve kötülüğü anlamız zor.Sadece her bakış açısıyla bakmamız gerek.O zaman bu sorulara cevab vere bilicez.

157 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Israr
insanım

ben insanları iyi veya kötü diye ayırmayı doğru bulmuyorum çünkü doğada iyilik yoktur. ancak kötülük vardır. kötü olan. açlık, susuzluk, dışlanmak gibi şeylerdir. işte erdemli bir insan ya bunlarla savaşmayı tercih eder ya da etmez. kısacası bir insan kötülükle savaşmayı tercih eder ya da etmez. savaşırken de önce kendi içindeki kötülüğü, arzularının iğrençliğiyle savaşmalıdır.

440 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close