Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Sizce Türkiye'nin bozuk eğitim sistemi nasıl düzelir?

702 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Türkiye'nin bozuk eğitim sistemi düzelmez. Düzelmediği gibi daha da kötüye gidecek. Şu anki durumun bize gösterdiği acı gerçek bu.

Çünkü Türk insanı, eğitimin ne olduğunu dahi bilmiyor ve bu nedenle de bozukluğu da yanlış tanımlıyor. Sorunun tespit edilemediği bir sistemin düzelmesi zaten mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'de üniversite dediğimiz kurum, bir meslek edinme ve iş bulma kurumu gibi algılanıyor. Sorun burada başlıyor. İş ararken cv'de bir satırlık bilgi. İş başvurusu yapan kişinin zekasını, çalışma azmini, sosyal statüsünü anlamamıza yardımcı olan bir kıstas, o kadar.

Peki gerçekte nedir? Üniversite, her hangi bir çalışma alanının tüm tarihsel birikiminin depolandığı ve o birikime katkılar yapıldığı bir yerdir. Buna göre de bir çalışma alanının tüm birikiminin öğrenciye öğretildiği ve üzerine de bir şeyler katıldığı, öğrencinin de bu ilerlemeye katkılar yapmasının beklendiği yerdir. Biz ise üniversitelerimizi, her hangi bir çalışma alanının birikiminin depolandığı yerler olarak bile inşa edemiyoruz. Bu nedenle de bir ilerlemeden söz etmek olanaksız. Çünkü halkın ve halkın üniversitelerdeki temsilcileri olan öğrencilerin üniversitelerden beklediği bu değil. Çocuğumun bir mesleği olsun, bir altın bileziği olsun diyor aileler. Normalde bunu sağlayacak olan kurum meslek liseleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu eksikliklerin ve çarpıklıkların kaynağında ise halkımızda bir bilim kültürünün var olmaması var. Bilimin ne olduğunu bile bilmiyoruz, ona saygı duymuyoruz, onu öğrenmeye çalışmıyoruz. Çocuklarımızın bilim yapması değil geçinmesi ile ilgileniyoruz. Yani halkımız de eğitimsiz. Ve işte tavuk-yumurta ikilemine geldik. Eğitimsiz toplum bilimin değerini bilmiyor. Bilimin değerini bilmeyince de eğitimsiz kalmaya devam ediyor.

Ayrıca müfredatlarımız, çağdaş ve ilerici değil. Dünya'nın çok gerisindeyiz, Dünyanın ilerlemesine bir katkı yapmıyoruz, yapanları dışlıyoruz, onlar da ülkeden kaçıp gidiyorlar. Çünkü eğitim kıstaslarımız bilimsel bir ilerlemeyi hedef almıyor. Eğitimdeki amacımız ilerlemek değil, var olanı muhafaza etmek. Var olanı muhafaza ederek ilerlenebileceğini fark edebilmiş değiliz. Ya da belki de var olanlar ilerlememizi engelliyordur. Eğer bu bir gerçekse zaten bunu gizlemek için ilerlemeyi istemiyoruz.

Eğitimcilerin büyük çoğunluğu, maaş için bu mesleği yapıyorlar. Öğrencileri ileriye taşımak isteyen eğitimci sayısı çok az. Bu durumda öğrenciler bilgiyle değil eğitmenleri ile uğraşıyorlar. Okulları bitirip oradan çekip gitme motivasyonu ile okuyorlar. Okullar, mecburiyet haline geldi denebilir. İstenen şey bilgi değil, kağıt. Adına da diploma diyoruz.

Türkiye, çıkışsız bir sarmala girmiş durumda. Bu çıkışsızlık için çok büyük bir silkinmeye ihtiyaç var. Bu silkinme için de büyük bir reforma. Büyük bir reform için ise vizyon sahibi, büyük bir lidere. Ancak böylesine büyük liderler pek nadiren Dünyaya geliyorlar ve biz hakkımızı geçtiğimiz yüzyılda kullandık. Bir büyük liderin daha bu yüzyılda ülkemizden çıkıp kendisini feda edip ülkesine büyük bir reform yaşatması çok düşük bir olasılık. O nedenle kimsenin bu konuda bir umudu da yok. Herkes kendisini kurtarmaya uğraşıyor. Sonuç da bu...

107 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close