Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Sizce Tolstoy, hayatın anlamsız olduğu konusunda haklı mı?

Aşağıya bir internet sitesinden aldığım tolstoyun itiraflarımdan bir yazısı ve benimde üzerinde uzun süre düşünüp kestirip atamadığım aklımın bir taraflarını hep kurcalayan bir durum. Sizin (mümkünse bu konu hakkında uzun süre düşünenlerin) nasıl düşündüğünüzü merak ediyorum
1,034 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Kemal
Mustafa Kemal
4,560 UP
Düşünür

Yaşamın anlamsızlığı hakkındaki düşüncelerimde sayılar ve evren benim hep yakın dostum olmuşlardır. 13.7 milyar yıl önce var olmuş bir evrende, kendi Güneş Sistemi'nde bile 5. büyük olan bir gezegende, en fazla 100 yıllık bir süre için yaşıyoruz.

Mars üzerinde çekilen Dünya Fotoğrafı.
Mars üzerinde çekilen Dünya Fotoğrafı.

İşte oradayız! İnsanlar olarak Dünya'nın dibinden çekilen bir fotoğrafta bir leke dahi olamıyorken bize en yakın ikinci gezegen olan Mars'tan o kocaman(!) Dünyamız dahi bir leke olarak gözüküyor.

4.543 milyar yıl önce var olduğu bilinen bir gezegende dahi en fazla 80 yıl içinde, bir gün öleceğimiz ve kimse tarafından hatırlanmayacağımız gerçeğini hiçe sayarak kendimizi herkesten üstün görebilecek kadar zavallı canlılarız.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda camdan bir kurşunun gelip beynimizi delip içinden geçtiğini hayal et, bu ne fark ettirirdi ki?

"Ölünce cennete gideceğiz!" veya "İsa bir gün bizi kurtaracak!" gibi düşünceleri oluşturan insanlar dahi içten içe farkındalar bu anlamsız yaşamın. Ve ona biraz anlam yüklemek istiyorlar. Böylece biraz da olsa o zavallı yaşamlarından kaçabileceklerine inanmak niyetindeler.

Eğer Kuzey Amerika kıtası Jüpiter'in üstünde olsaydı böyle gözükürdü.
Eğer Kuzey Amerika kıtası Jüpiter'in üstünde olsaydı böyle gözükürdü.

Koskoca Kuzey Amerika! Tüm insanlığın içindeki en güçlü devleti barındıran kıta. Böyle bakınca nasıl da o bütün anlamını yitiriyor, değil mi?

Hatta evren bir solucan'ın DNA'sı ve bizim gezegenimiz bu DNA'daki fosfat dahi olabiliriz. Böyle düşününce solucan delikleri de bizi Deoksiriboz şekerine bağlayan bağlar olabilir. O kadar çok olasılık var ki. Kesin olan tek şey yaşamımızın anlamsız olduğu. Her olasılıkta da (Tanrı'nın gerçek olduğu bir olasılıkta dahi) hayatımız çok anlamsız.

Tüm Reklamları Kapat

https://www.youtube.com/watch?v=99uWHUQ-dC0

NASA'nın yayınladığı linkteki video da ne kadar küçük olduğumuzu insana hatırlatıyor.

Hayattaki neredeyse her davranışımız: köşedeki kafede çalışan kızı güzel bulmamız, asansörlerden korkmamız, ölümden sürekli kaçınmamız, hepsi "çook uzun zaman önce olan" ilkelliğimizden kalan davranışlar.

İnsanın kendi yaşamına son vermeyi düşünürken, içindeki bir şeyin bundan kaçınmasını ona adeta fısıldaması dahi bir hayvandan hiçbir farkımız olmadığını ve yaşamımızın ne kadar anlamsız olduğunu kanıtlıyor. İntihar edebilen insanlara çok imreniyorum. Çünk her şeyin farkındalar ve içlerindeki ilkel hayvanın haykırışını duymazdan gelebiliyorlar.

Umarım yazım yanlışı yapmamışımdır. Çünkü bunu okuyan o yüce okuyucu bundan rahatsız olabilir. Neyse, sen o sahte mutluluklarından keyif almaya bak. Tabi eğer hala alabiliyorsan...

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

Yaşam kesinlikle anlamsız değildir. Yaşayan her insanın amacı mutlu olmaktır. Birçok kişi farklı şeyler söylese de en üst düzeyde isteğimiz mutlu olmaktır. Öyle ki yatalak bir hasta bile eğer mutlu ise yaşamayı sever. Yaşamın anlamı mutlu olmaktır. Mutluysak yaşam anlamlıdır. Mutsuzsak yaşamda anlam arayışımız başlar. Bir başka seçenek ise yaşamın anlamının dünya genelinde tanınmak olmasıdır. Ben buna inanıyorum. İyi ya da kötü, bir buluşla, bir teoriyle ya da bir skandalla, bir terör örgütü liderliğiyle ya da Nobel barış ödülüyle de olsa dünyada tanınmışsak yaşamın anlamına uygun hedefe ulaşmış oluruz. Eğer çok sınırlı bir çevrece tanınmış olarak ölürsek de yalnızca kendi hedefimize ulaşmış oluruz ama bu da anlamlıdır. Yaşamın anlamı kimi zaman seks, kimi zaman beslenmek, kimi zaman keyif almak, kimi zaman ünlü olmak, kimi zaman başarılı olmak olsa da bunların hepsinde ortak olan mutlu olmaktır. Yani özetle yaşamın anlamı ve amacı aynıdır. Mutlu olmak... Mutlu olmak ise her kişinin kendi elindedir. Mutsuzsanız bunu kişisel gelişim kitapları okuyarak, psikiyatriste giderek ya da müzik dinleyerek, kısacası yaşama bakış açınızı değiştirerek giderebilirsiniz. Yaşamdan çok fazla anlam beklemek de gereksizdir.

Dünyanın en zengin insanı da et yer, en fakiri de verildiğinde et yer. O da uyur, yürür, nefes alır, sevişir, güler, yüzer, kayar, konuşur, ağlar, hasta olur ve bir gün ölür. Kimi zaman mutludur kimi zaman üzgün ama amacı hep mutlu olmaktır. Yaşamın anlamı da özeti de budur. Bakteri de sinir sistemi olsa mutlu olmak için yaşıyor derdik çünkü beslenme ile mutlu olacaktı. :)

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close