Sokak hayvanları konusu aslında çözülmesi çok basit bir mesele, yeterli alanlarda nitelikli personellerle sokak hayvanları güvence altına alınabilir ama çoğu belediye buna ekstra bir bütçe ayırmanın taraftarı değil, yapılan çalışmalarsa biz hayvan severlerin suyuna gitmek için yapılıyor gibi geliyor bana. (Genelleme yapamam, gerçekten layıkıyla çalışan belediyeler mevcut.)
Benim görüşüm şu; sokak hayvanları kontrollü şekilde, nüfuslarını olumsuz olarak etkilemeyecek biçimde kısırlaştırılmalı, belediyelere bu alanda ek bütçe ve alan tahsis edilmeli, beslenme konusunda da gönüllülük esasına dayanan (tıpkı askıda fatura vb. gibi) bir zincir, belediye güvencesiyle sağlanmalı.
Hayvana şiddet konusunda ki fikrimse şu; bir kere eğitim alanına mutlaka hayvana gösterilmesi gereken doğru muamele eklenmeli, küçük yaştan itibaren her birey hayvanlarında yaşam hakkının olduğunu ve buna mani olmamamız gerektiğini öğrenmeli ayrıca hukuki olarak hayvanın özgürlüğünü kısıtlayan, yaşamına kast eden, fiziki şiddet uygulayan herkese son derece ağır yaptırımlar getirilmeli.
Belirttiğim kaynakta HAYTAP'ın hazırladığı "Sokak Hayvanları Hakkında Bilinen 12 Yanlış Bilgi" yazısını da okumanızı tavsiye ederim.[1]
Kaynaklar
- HAYTAP. Sokak Hayvanları Hakkında Bilinen 12 Yanlış Bilgi. Alındığı Tarih: 7 Kasım 2022. Alındığı Yer: HAYTAP | Arşiv Bağlantısı