Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efekan Remzi Bahar
Üye 7 Haziran 2021
5

Sizce ötenazi yasal olmalı mı?

Cevabınızı nedenleriyle beraber verirseniz sevinirim(hangi kategoriye uyacağına tam karar veremedim)
8,560 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
واذكر ربك
Fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencisiyim 19 Aralık 2023

Ötenazi yasal olmamalı.

-Ötenazi elbette yanlış bir şeydir. Çünkü doğa olaylarına aykırı bir durumdur. Oysaki doğa durumlarına aykırı herhangi bir şey çok büyük Skıntılar yaratmaktadır. Mesela doğadaki bu can sıkıcı gördüğümüz Sinekleri öldürelim emin olun tüm dağa bozulacaktır.

-Bazen aklı başında bir insanın psikolojik durumu yerinde olmayıp çok yanlış kararlar alabilir. Ya bu karar hayatını sonlandırmak ise bu hiç telafi edilecek bir durum değildir.

Tüm Reklamları Kapat

-Diğer tarafından baktığımızda nasıl biz bu hayata gelmeyi, dünyada yaşamayı bizim seçtiğimiz bir durum değilse onu kendi kararımızla terk etmemeliyiz.

Ve unutmayın ki Allah'ın izniyle son ana kadar mutlu yaşayacağımız anlar olacaktır.

195 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tuğçe Karagök
Ytü Türkçe öğretmenliği ve Aöf Sosyoloji öğrencisi 30 Nisan 2023

Ötenazi bireyin özgür iradesiyle başkalarının yardımıyla hayatını sona erdirmesidir.

Ötenazinin yasallığı veya yasal olmamasına ilişkin görüşümüz yaşamayı hak veya ödev olarak görüp görmemize göre değişir.

Yaşamayı ödev olarak görürsek ölene kadar yaşamak zorunluluktur. İbrahimi dinlerde yaşamak ödevdir. Dolayısıyla İbrahimi dinlere göre yaşamak mecburiyettir. Yaşamayı ödev olarak gören biri için ötenazi yasal olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşamayı hak olarak görürsek ölmek de hak olur. Yaşamak mecburiyet olmaktan çıkar. Dolayısıyla yaşamayı hak olarak görürsek ötenazi yasal olabilir.

Yaşamayı hak olarak gördüğünü söyleyip yaşama hakkının kutsallığı diyenler yaşamayı hak olarak değil ödev olarak görenlerdir.

Ben yaşamayı ödev olarak değil hak olarak görüyorum. Dolayısıyla kişinin kendi özgür iradesiyle tercih ettiği durumlarda ötenazinin yasal olması gerektiğini düşünüyorum.

384 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Karabulut
Hukukçu 8 Haziran 2021

Merhabalar; ötenazi (ya da ötanazi) ulusal ve uluslararası hukuk camiasında en çok tartışılan konulardan biridir. Tartışmanın tarafları ise en önemli insan hakkı olan yaşam hakkının insanın kendisinden dahi korunması gerektiğine ve iyileşememe durumunun hiçbir zaman mutlak bir kesinlikle belirlenemeyeceğine inananlar ile artık iyileşemeyeceği kesinleşmiş ya da çektiği ıstıraptan kurtulmak isteyen bir hastanın acısız ölüm isteme hakkı yani kişinin kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu düşünenlerdir.

Ötanazi, bazı ülkelerde (Avustralya, Belçika vd.) yasal olmakla birlikte bazı ülkelerde (Fransa, Türkiye, Almanya vd.) insan öldürme suçu olarak nitelenmektedir.

Ben bu konuda büyük oranda kararsızım ama ötanazinin yasal olması gerektiği biraz daha ağır basıyor. Çünkü aksi durum, yani ötanaziyi yasaklamak, bir insanın sadece kendisinin vermesi gereken bir kararı, onun yerine bir başkasının vermesi anlamına gelir ki bu da o insanın iradesini yok saymak demektir. Bir insan karar verebilecek kadar bilinci yerindeyse verdiği karara (rızaya dayalı ötanazi) saygı duymak ve uygulamak gerekir. Ancak bilinci kapalı durumda olan hastalar için (rıza dışı ötanazi) benim argümanım yine boşa düşüyor, çünkü orada da bu kararı bir başkası vermiş oluyor. Yani belki bu şekilde ikili bir ayrıma gidilip bilinci yerinde olanlar için yasallaştırılabilir. Kaynaklarım doğal olarak konunun hukuki boyutuna ilişkin ama giriş kısımlarında genel bilgiler de mevcut.

Tüm Reklamları Kapat

1,487 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Demirörs, A. Arslan Hızal. Türk Ceza Hukuku Açisindan Ötanazi. (1 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  2. I. T. Arpacıoğlu. Ötanazi: Türk Hukuku Açisindan Bir Değerlendirme. (17 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Öztürk. Hasta Haklari Ve Ötanazi. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: hukuk.deu.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close