Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kayra Catak
Kayra Catak
20K UP
Üye
3

Sizce neden hayvanlar evrim geçirir ve nasıl geçirir?

Bir canlı neden evrim geçirir hep aynı kalsa olmazmı hem neden geçirir hırsındanmı yoksa başka sebebdenmi vesselam balıkların karaya çıkıp evrinmeşmeleri gibi
157 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Emir
Mert Emir
3,503 UP
Bilim okuryazarıyım

Canlılar, evrim geçirmelerinin temel nedeni, yaşadıkları çevrenin sürekli değişmesi ve bu değişikliklere uyum sağlama çabasıdır. Eğer bir tür, zaman içinde değişime uğramazsa, çevresel değişimlere uyum sağlayamaz ve hayatta kalmakta zorlanabilir. İşte bu nedenle evrim, türlerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve çeşitli çevresel koşullara adapte olabilmeleri için bir gerekliliktir.

Örneğin, balıkların karaya çıkarak evrimleşmeleri, sucul yaşamdan karasal yaşama geçiş yapma ihtiyacından kaynaklanmış olabilir. Belki de su kaynaklarındaki değişimler, avlanma olanaklarındaki farklılıklar veya rekabet nedeniyle bu geçiş gerçekleşmiştir. Bu adaptasyon, hayatta kalma şansını artırmış ve türlerin yeni bir ortama uyum sağlamasını sağlamış olabilir.

İnsanlar da evrimin bir ürünüdür. Milyonlarca yıl önce atalarımız, çeşitli ortamlara uyum sağlamak için değişim geçirmişlerdir. Zekalarını kullanma yetenekleri, sosyal gruplar halinde işbirliği yapma yetenekleri, araç ve teknoloji kullanımı gibi özellikler, atalarımızın çeşitli çevresel zorluklara uyum sağlama sürecinde gelişmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim, canlıları daha dayanıklı, daha uyumlu ve daha başarılı hale getirmek için doğal bir süreçtir. Bu süreç, canlıların çeşitli yaşam koşullarına uyum sağlamasını ve nesiller boyunca değişime adapte olmasını sağlar.

----------------------------[1]

Canlılar, evrim geçirmenin temel sebeplerinden biri adaptasyondur. Adaptasyon, bir türün çevresel değişikliklere uyum sağlamak amacıyla zaman içinde geliştirdiği özelliklerdir. Eğer bir tür sürekli olarak evrim geçirmezse, çevresel değişikliklere uyum sağlamakta zorlanır ve bu da hayatta kalma şansını olumsuz etkileyebilir.

Balıkların karaya çıkarak evrimleşmeleri bu adaptasyon örneğine güzel bir örnek teşkil eder. Su ortamında yaşayan balıklar, zaman içinde karasal yaşama geçmek için çeşitli adaptasyonlar geliştirmişlerdir. Yüzgeçlerden uzuvlar geliştirme, solunum sistemlerini değiştirme gibi adaptasyonlar, karasal yaşamda hayatta kalma ve üreme şanslarını artırmıştır.

Adaptasyonlar, canlıların çeşitli çevresel baskılara uyum sağlamalarını mümkün kılar ve bu sayede türlerin varlıklarını sürdürmelerine yardımcı olur. Evrim, adaptasyonlar aracılığıyla türlerin çeşitlenmesine ve çevreleriyle uyum sağlamasına olanak tanır. Bu süreç, canlıların yaşadıkları ortamlara daha etkili bir şekilde adapte olmalarını sağlayarak türlerin uzun vadeli hayatta kalmasına katkıda bulunur.

Kaynaklar

  1. M. Giraud. (2012). Darwin Ve Evrim Teorisi (Evrimi Anlamak İçin Binbir Hayvan Hikayesi). ISBN: 9786051066660. Yayınevi: Alfa Yayınları.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close