Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Lil Trilece
Lil Trilece
3,641 UP
Üye
8

Sizce Linux Windows'u geçebilir mi?

Biliyorsunuz ki Windows sizi her zaman izliyor ve verilerinizi alıyor. Ve Windows daha fazla uygulama tarafından optimize edildiği için performans açısından Windows Linux'tan iyi oluyor. Ve Windows'ta Linux'tan daha fazla uygulama üretiliyor. Fakat Linux artık daha fazla desteklenip, optimize ediliyor. Sizce Linux Windows'u geçebilir mi?
1,393 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Semih Özdemir
Semih Özdemir
2,155 UP
Sadece Bilgisayar Meraklısı ve Bilim aşığı

Aslında iki işletim sisteminin de kendine has avantajları var. Linux işletim sistemini kendi isteğine göre düzenleyebilir , yapılandırabilir ve kök erişimi ile her yere erişim sağlama imkanı var. Tabi ki bu Windows işletim sisteminde geçerli değil ve sınırlı. Lakin Windows işletim sistemi Linux işletim sistemine nazaran daha basit ve pratik üstelik grafiksel programlarda da bir adım önde. Linux bilindiği üzere Windows'a nazaran daha az kaynak tüketimine sahip bu sayede eski , yeni bütün sistemlerde çalışabiliyor. Sürücü desteği ve program uyumluluğu kısmında Windows işletim sistemi bir adım önde ama Program kurmak , program yapmak, program kaldırmak , program düzenlemek kısmında Linux çok daha özgür ve hızlı. Windows kapalı kaynak bir işletim sistemi Linux ise açık kaynak. İki tarafında kendine has özellikleri ve avantajları bulunuyor ve hangisinin iyi olduğunu seçmek biraz subjektif bir karar olacaktır lakin Windows işletim sistemi artık Linux ile birlikte 'subsystem' olarak çalışabiliyor ve bu büyük bir artı Windows için. Subsystem sayesinde Windows üzerinde Linux imkanlarından faydalanabiliyor ve kullanabiliyorsun özellikle Linux'u Linux yapan kabuk kısmı -bash- diğer bir deyişle Linux betiğine erişim imkanı bulunuyor. MacOs İştetim sistemininde Windows işletim sistemininde Linux işletim sisteminin de kendine has avantaj ve dezavantajları var lakin hangisi kullanıcı için rahat ise o en iyi seçenek olacaktır.

150 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Yanık
Mert Yanık
3,545 UP
4 yıllık linux kullanıcısıyım

Kategori bazlı düşündüğümüz zaman linux işletim sistemi şu an akıllı telefonların %85'e yakınında kullanılıyor. [1] Dolayısıyla genel anlamda düşündüğümüzde aslında linux işletim sistemi günlük hayatta bir çok alanda kullanılıyor. Benim gibi aktif yazılım ve geliştirme yapan insanlar da linux işletim sistemini kullanmayı bilmek zorundalar. Masaüstü cihazları düşündüğümüz zaman ise bu oran bir hayli az. Bunun bir çok sebebi vardır fakat bence en önemlisi kullanım kolaylığı diyebiliriz. Her sene mutlaka 'bu sene Linux Desktop kullanımında en iyi yıl olacak' haberleri yazılır fakat bu yakın gelecekte pek olası gözükmüyor.

134 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hayden James. 85% Of All Smartphones Are Powered By Linux. Alındığı Tarih: 17 Ekim 2022. Alındığı Yer: haydenjames.io | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Emre Demir
Bilgisayar meraklısı

Aslında Linux birçok alanda kullanılıyor. Mesala mobil telefonların %69'unda kullanılan Android işletim sistemi Linux tabanlı. Bilgisayar tarafına gelirsek şuanlık pek mantıklı değil. Pazarda Windows egemenliği var. Kullanım kolaylığı açısından Linux hâlen Windows'un gerisinde ama bu fark ileride Linux Mint gibi kullanım kolaylığını esas alan dağıtımlarla kapanabilir. Bu durumda esas sorun Linux'u halka duyurmak olacaktır. Şuan Linux'dan bi haber olan azımsanmayacak büyüklükte bir kitle var. Bu kitlelere Linux'u duyurmak için büyük reklam çalışmaları gerekir. Ve şuanki dağıtımların neredeyse hepsi gönüllük esasıyla geliştirildiği için reklam yapmak zor bir iş.[1]

Kaynaklar

  1. edith. Android Loses 8% Of Its Global Os Market Share In Five Years. (22 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2023. Alındığı Yer: StockApps | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Remzi Demir
Linux'ta 3. senem

Varolan düzende büyük bir pazar oranına sahip olan Windows, dediğiniz gibi aslında kullanıcıları tehlikeye atabilecek bazı tehditler bulunuyor. Ayrıca pazar payının büyük olması onu rahatsız edilmeye daha açık yapıyor. Tabii bunun yanında Microsoft ve Windows'a kapalı kaynak yazılım üreten şirketlerin gerek telemetrileri gerekse topladıkları diğer veriler de cabası.

Açıkçası şu sıralar olmasa da Linux'ta gelecek görüyorum. Her ne kadar hala Windows kadar grafik arayüz tabanlı olmasa da ücretsiz olması, Windows kadar tehdite açık olmaması, açık kaynak olması ve her geçen gün artan optimizasyon ve donanım desteği ile en azından bilgisayar ile ilgilenmeye açık insanlar için güzel bir çekirdek sistemi. Çokça özelleştirme ve kişileştirme opsiyonları ile kullanıcıları için de çok tatmin edici.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle bu yıllarda gerek kolaylıklar sağlamak gerekse son kullanıcıların Linux'ta işlerini görebilmesi ve kullanıcı çekmek için birçok kullanıcı Linux için grafiksel arayüze sahip yazılımlar yazıyor. Meraklısı olanlar bazı anahtar kelimeleri Github'da aratarak varolan projelere ulaşabilir. Yakında çıkan Steam Deck sayesinde uyumluluk katmanlarının gelişmesi, bazı anti-cheat'lerin entegresiyle birlikte Linux'taki oyun kütüphanesi de bir hayli genişledi. Ayrıca Android telefonların ve birçok veri sunucusunun Linux tabanlı olduğunu biliyoruz ve Linux'un aslında sandığımızdan daha fazla alanda hakim ve daha fazla kullanıma sahip olduğunu bize hatırlatıyor.

Özetlemek gerekirse çok uğraşmak istemeyen kullanıcılar için uzun bir süre Windows tekel olmaya devam edeceğini fakat ilerleyen senelerde Linux'un da sanılandan daha fazla pazar payı ve yeni kullanıcılara sahip olacağını düşünüyorum. Bence bilgisayara merakı olan herkes bence linux çekirdeğine ve dağıtımlarına göz atmalı, denemeli.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close