Varolan düzende büyük bir pazar oranına sahip olan Windows, dediğiniz gibi aslında kullanıcıları tehlikeye atabilecek bazı tehditler bulunuyor. Ayrıca pazar payının büyük olması onu rahatsız edilmeye daha açık yapıyor. Tabii bunun yanında Microsoft ve Windows'a kapalı kaynak yazılım üreten şirketlerin gerek telemetrileri gerekse topladıkları diğer veriler de cabası.
Açıkçası şu sıralar olmasa da Linux'ta gelecek görüyorum. Her ne kadar hala Windows kadar grafik arayüz tabanlı olmasa da ücretsiz olması, Windows kadar tehdite açık olmaması, açık kaynak olması ve her geçen gün artan optimizasyon ve donanım desteği ile en azından bilgisayar ile ilgilenmeye açık insanlar için güzel bir çekirdek sistemi. Çokça özelleştirme ve kişileştirme opsiyonları ile kullanıcıları için de çok tatmin edici.
Özellikle bu yıllarda gerek kolaylıklar sağlamak gerekse son kullanıcıların Linux'ta işlerini görebilmesi ve kullanıcı çekmek için birçok kullanıcı Linux için grafiksel arayüze sahip yazılımlar yazıyor. Meraklısı olanlar bazı anahtar kelimeleri Github'da aratarak varolan projelere ulaşabilir. Yakında çıkan Steam Deck sayesinde uyumluluk katmanlarının gelişmesi, bazı anti-cheat'lerin entegresiyle birlikte Linux'taki oyun kütüphanesi de bir hayli genişledi. Ayrıca Android telefonların ve birçok veri sunucusunun Linux tabanlı olduğunu biliyoruz ve Linux'un aslında sandığımızdan daha fazla alanda hakim ve daha fazla kullanıma sahip olduğunu bize hatırlatıyor.
Özetlemek gerekirse çok uğraşmak istemeyen kullanıcılar için uzun bir süre Windows tekel olmaya devam edeceğini fakat ilerleyen senelerde Linux'un da sanılandan daha fazla pazar payı ve yeni kullanıcılara sahip olacağını düşünüyorum. Bence bilgisayara merakı olan herkes bence linux çekirdeğine ve dağıtımlarına göz atmalı, denemeli.
105 görüntülenme