Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Sizce kitap okumak artık nostaljik bir eylem mi?

Bilgiye özellikle kolay bir şekilde erişebiliyoruz, sesli ve videolu olarak da araştırma yapıp öykü dinleyebiliyoruz. Özellikle her şeyin çok hızlı tüketilmeye başlandığı bu dönemde kitap okumak çok zaman alıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
833 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Güzel soru ve çok fazla bileşeni var bu konunun.

Kitap okumak bir eylem, bir hobi, bir zevk olarak asla eskimez. Okumayı sevmek diye bir şey var. Kitabı, kağıdı sevmek diye bir şey olduğu gibi. Kitap, kitapçı, sahaf kokusu diye bir şey bile var ve bu kimilerine göre çok değerli.

Ama bir bilgi edinme yöntemi olarak ise gerçekten fazla zahmetli ve geleneksel. Bu anlamda bilgi edinmek için illa kitap okumak gerekmez. Amaç bilgi ise, o bilgiyi alacağınız her yöntem zaten geçerli ve faydalıdır. Büyüklerimizin "bırak o telefonu, biraz kitap oku" gibilerinden şikayetlerinin artık tamamen eskimiş ve geçersiz olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Çünkü ben telefondan Evrim Ağacı, kitaptan karşı cinsi etkilemek için 17 yöntem okuyor olabilirim. "(Evrim Ağacı okumanın ya da Evrim Ağacı'ndan edinileceklerin da karşı cinsi etkileyebileceği gerçeği de ayrı. :) ) Bu bağlamda odak bilgi mi, eylem mi?

Tüm Reklamları Kapat

Buna ek olarak kitap, eski bir bilgi edinme yöntemi ise de aslında hâlen en detaylı, derin, açıklayıcı bilgileri veren yöntem. Sosyal medya döneminde artık herkes "hap bilgi" dediğimiz kısa, öz, akılda kalıcı, çarpıcı ama derinliksiz, detaysız ve bir anlamda da yanıltıcı olabilecek bilgi türüne alıştı ve bunu benimsedi. Buna göre bilgi edinme anlamında da eğer işin derinine inme niyetiniz varsa kitap yine en doğru adres. Ama en azından eskisi gibi tek adres değil. Ansiklopedi denen şeyin tarihe karışması bunun kanıtı gibi. Herkes Meydan Larousse'ları, Ana Britannica'ları çöpe (ya da umarım geri dönüşüme) çoktandır yolladı. Bitti o devir. Çünkü gerek yok. Ama roman okunuyor. Çünkü bilgi almanın alternatifi var ama roman okumak hâlen bir keyif, sanatsal bir beslenme yolu. Alternatifi yok.

Özetle... Kitap okumak bitmez. Bilgi edinmek için eskisi kadar şart ve pek de verimli bir yöntem değil ama hem bir keyif, hem de detaylı bilgi için hâlâ en doğru yöntem. Yazı dediğimiz şey ister kitaptan, ister netten, çok geçerli bir iletişim ve ifade biçimi. Kalıcılığı ve sanatsal kapasitesi de cabası.

Konuya ilk bakışta bana görünenler bunlar. Sağlıcakla...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İğın
Öğrenci

Kitap okumak, kitap taşımak bilgi alımı için biraz hantal ancak istisnai kaideler var. Bu kaidelerden biri alınan bilginin kalıcılığı, hayata eklenmesi. Şu an internet üzerinde (belki bazı sitelere aylık ücret ödeyerek) neredeyse var olan bütün bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. Bu, dijital bir veri olarak orada var. Ve siz erişmek istediğinizde ulaşmanız çok zor değil. Ancak bu bilgilerden birini elde ettikten sonra unutma eylemi çok hızlı gerçekleşir. Tıpkı rehberinizde kayıtlı numaraları ezberlemenize gerek duymamanız gibi. Zaten hâlihazırda var olan o bilgiyi akılda tutma zahmetine girmek dürtüsel olarak gereksiz bir konuma düşüyor. Bu yüzden internetten uzak yaşayıp kitaplar, dergiler, gazeteler takip etmek ve yayılımlı bir bilgi edinim süreciyle ilerlemek çok daha fazla kalıcıdır. Ve hayatı hissetmenizi, edinilen bilginin ezberde kalmasından ziyade anlaşılır bir farkındalıkla benimsenmesini sağlar.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Akbulut
Can Akbulut
12K UP
12 yıldır okur, 4 yıldır yazar

Internet Archive gibi internetten istediğimiz kitabı edinebileceğimiz, Google Scholar gibi internetten istediğimiz bilimsel makalenin deney protokolünü inceleyebildiğimiz bu çağda kitap okumak bana da nostaljik gibi geliyor

Hepi topu 250 kitabım var ancak edindiğim bilgilerın ve sorguların neredeyse tamamını internetten güvenilir kaynaklardan tarattım. Kitapların bana olan tek katkısı temel atabilmek oldu diyebilirim.

Ancak bir örnek olarak Atatürk’ü öğrenmek için kitaplar da faydalı, internetten devlet arşivlerini kurcalamakta faydalı.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışma sahasına ve hatta konularına göre geleneksel kitapların gereksinimi değişebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra bir kağıdı ele alarak okumak ve bir kağıda yazmak çok daha hezârfen hissettirebiliyor diyebilirim.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close