Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Sizce ışınlanma mümkün olabilir mi?

793 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Herkesi gözetliyor ama kendi gözetlensin istemiyor!

Çin herkesi gözetliyor ve siber saldırı karnesi de kabarık olan bir ülke; ama Batı dünyasının da kendisini gözetlemesini hiç istemiyor. Bu yüzden yapısı itibariyle internetin araya giren adam saldırısıyla gözetlenmesine izin vermeyen bir kuantum internet sistemi kuruyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bağlamda Çin, 2016 yılında Gobi Çölü’nden uzaya fırlattığı Mozi uydusuyla kuantum ışınlama deneylerine başladı ve geçen ay da 500 km mesafeye foton ışınlayarak kuantum internet rekoru kırdı.

Dolanıklıkla çalışıyor

Tüm Reklamları Kapat

Bir fotonu alıyorsunuz ve kuantum açısal momentum durumunu değiştiriyorsunuz. Sonra da fotonu başka bir foton ile dolanıklığa sokuyorsunuz. Dünya’daki foton Spin A durumunda ise dolanıklığa girdiği foton da mutlaka Spin B durumunda olmak zorunda. Bu kuantum fiziğinin bir özelliği.

Işınlama da böyle çalışıyor: Çin önce Dünya’daki bir foton ile Mozi kuantum internet uydusundaki başka bir fotonu dolanıklığa soktu. Sonra Dünya’daki fotonu ölçüp Spin A durumunda olduğunu belirledi. Böylece Mozi’deki kardeş foton da otomatik olarak Spin B durumuna geçti.

Çin böylelikle Dünya’daki fotonun bilgisini uzaydaki bir fotona ışınlamış oldu! İşte uzaydan kuantum internet bu. Peki kuantum internet neden gözetlenemiyor?

Gözetlemeye kalkarsak dolanıklık bozuluyor

Diyelim ki ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Çin devlet daireleri arasındaki fiber interneti gözetlemeye karar verdi. Bunun için araya foton sokacak ki milleti dinleyebilsin.

Ancak, kuantum internette dolanıklığa girmiş A ve B fotonları arasında gözetleme amaçlı bir C fotonu sokarsanız ne olur? Göndericinin A fotonu (Dünya), alıcının B fotonu yerine (uzaydaki Mozi uydusu) NSA’in C fotonuyla dolanıklığa girer.

Bu da Dünya ile uzaydaki uydu arasındaki internet bağlantısını keser. Kısacası kuantum interneti gözetlemeye kalkarsanız internet bağlantısı kopar. Bu yüzden kuantum interneti kimse gözetleyemez. Çin bu ay başarıyla gerçekleştirdiği kuantum internet deneyi ile tüm ülkelerin önüne geçti.[3]

Buna göre Çin fotonları ışınlamayla ışınlamayı gerçekleştirmiştir. Buna kuantum ışınlanma da diyebiliriz. Çin in yaptığı bu ışınlanma ise kuantum dolanıklığı ile yapılmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Peki, kuantum dolanıklık nedir?

Kuantum dolanıklık, kuantum dünyasının tuhaf özelliklerinden biri.

Biliyoruz ki, iki atomaltı parçacık bir süperpozisyon halinde ise dolanık durumdadırlar.

Peki süperpozison nedir? O da kuantum dünyasına özgü bir diğer özellik. Parçacığın sahip olduğu tüm olasılıkların aynı anda var olması durumu. Schrödinger'in kedisini hatırlayalım. Schrödinger'in düşünce deneyinde kutudaki kedi aynı anda hem ölü hem de diriydi, yani her iki olasılığı da barındırıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Süperpozisyon durumunda bulunan bu parçacıklara eş parçacıklar denir ve birbirlerine her koşulda bağlıdırlar. Bunun anlamı parçacıklardan birindeki bir değişim, anında diğer dolanık parçacıkta karşılık bulacak demektir.[1]

Umarım yardımcı olabilmişimdir iyi günler.

Kaynaklar

  1. t24. Telportasyon Mümkün Mü. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: t24 | Arşiv Bağlantısı
  2. Kozand. Kuantum Işınlama Rekoru: Çin Uzaya Foton Işınladı » Kozan Demircan. (13 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali İhsan Akalın
Lise öğrencisiyim

Bana göre ışınlanmanın olması , beyin haritalanması ile mümkün olacaktır. Çünkü mesela beyin kadar karmaşık bir organı dijitale aktarabilecek teknolojiye ulaşırsak zaten diğer organların da dijitale aktarmış olacağızdır. İnsanı da A noktasından kopyalayıp B noktasında tekrar oluşturursak aynı biçimde otomatik olarak hem kendimizi kopyalamış hemde ışınlanmış olacağız beyni de o yeni organa eksiksiz şekilde aktarırsak platformu kurduğumuz her yere ışınabilmeye sahip oluruz.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Bora
Zeynep Bora
27K UP
9. Sınıfım

Işınlanma bilim kurgu gibi gözükse de teorik olarak mümkün görüyor. Bunun için de seni moleküllerine ayırıp tekrar birleştirmeleri gerekiyor. Son yapılan deneylere göre bir atomu 2 yada 3 cm uzağa uzağa ışınlamışlardı. İnsana gelince bu iş çok maliyetli yani ciddi bi miktarda bütçe ayırmak gerekir. Umarım yanılmıyorumdur💕

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Can
Can Can
6K UP
Bilim Kurgu Okuruyum

Belki inorganik yada ölmüş bedenler için mümkünlüğünü tartışabilecek olsak da yaşayan organizmalar için hele özellikle de insanlar için imkansız olduğunu düşünüyorum. Hele ki Uzay yolu, Scotty beni ışınla, tekniği bildiğin imkansız. Gezegenin yörüngesinden tek makine ile yaşayan bireyi yollamak ve geri alabilmek, karşıda bir istasyon da yok!

  1. Kopyalama paradoksu, Varış noktasında kopya olarak ortaya çıkan birey diğer herkese göre aynı bireyken kendisi için ölmüş olacak. (ki mükemmel kopya yapabilmek daha ilk meydan okuma onu dijitize edip kodlayıp yollama ise bambaşka işler)3B printerdan basmaya benzemez. Hafızayı oluşturan nörolojik bağları kopyalamak bile imkansız geliyor, et, kemik dokuyu çözsek bile.
  2. Işınlanacak birey, farklı bir hale getirilip, taşınıp tekrar ilk haline döndürmek... MCU ANTMAN diyelim. kuantum alemi kadar ufalıp bir ışın parçacığında yollanıp mucizevi bir şekilde ışık hızındaki bir şeyden doğru anda inmek :))
  3. Mevcut evrenimizden, bir kapı açıp her yere bağlantısı olan bir boyuta geçip o boyuttan, mevcut evrene dönmek... Tek teorik imkan bu... ki bu da henüz varlığı ispatlanmamış bir boyuta dayanıyor...
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close