Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
M. özer
M. özer
9K UP
Üye
1

Sizce herseyin teorisi nedir?

Bana göre tüm zamanlarin en önemli konusu budur.yani herseyin teorisi?malesef ki s.hawkingin herseyin teorisi de herseyi aciklayamiyor.ama aslinda herseyin teorisi apacik ve net bir sekilde önce akla ve mantiga sonra da bilime uygun bir sekilde belli.konuyu kaotik hale getirmeye gerek yok bence.
366 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Görkem Öge
Görkem Öge
307K UP
Toprak Mühendisi

Konu üzerine yaptığınız yorumdan yola çıkarak cevap vermeye çalışırsak "Her şeyin teorisi" olarak isimlendirilen konunun ortaya çıkış dinamiklerine ve hatta fizik biliminin ne olduğuna ve de hatta bilimin nasıl bir disiplin olduğuna dair bakışınızın şüpheli olduğu hissi oluşuyor.

Bilimde, fizikte ya da Her Şeyin Teorisi dediğimiz konuda size göre, bize göre, akıl, mantık vs. diye bir şey yok. Her şey apaçık demişsiniz, hiç bir şey apaçık değil ki sayısız bilim insanı bu konuyu çözebilmiş değil. Belli demişsiniz ama ortada belli olan bir şey de yok.

Tüm Reklamları Kapat

Akıl, mantık dediğiniz kavramlar felsefi olgular. Bunlar olmadan bilim olmaz ama bunlarla da bilim yapılmaz. Yani bilime bakışınızda bazı eksiklikler var. İkincisi Hawking, Her Şeyin Teorisini yazmadı. Her Şeyin Teorisi, bahsettiğiniz gibi her şeyi açıklama iddiasında olan bir teori de değil. Konuyu kaotik hâle getirip getirmemenin de konuyla ilgisi yok, kimsenin konuyu kaotik hâle getirdiği de yok. Bu nedenle sizin ya da bizim, konu hakkındaki fikirlerimizin de pek bir önemi yok. Yani yaptığınız yorumlar, konu üzerine tutturulan hayli çarpık bir bakışı simgeliyor.

Her Şeyin Teorisi dediğimiz şey, hayli net, kaotik olmayan, bugüne kadar hiç bir fizikçinin çözümleyemediği bir sorunu açıklama iddiasında olan bir teori. Bu sorun, büyük ölçeklerde geçerli olan kütleçekimi teorisi ile atomaltı ölçeklerde geçerli olan kuantum teorisinin birbiri ile uyumlu olmaması ve bu iki ayrı teoriyi tek bir teori ile açıklayabilecek bir teoriye ihtiyaç duyulması. Bu kadar. Ve dediğim gibi bunun size göre, bize göre, ona buna şuna göre ne olduğunun önemi yok. Bilimde bana göre, sana göre bir şey de yok. Bilimde gözlem var, deney var, veri var, o verileri uyumlu h3ale getirip bir çalışma olarak ortaya koyma var. Ve Her Şeyin Teorisi üzerine henüz böyle bir çalışma yapılmadı. Çünkü hiç kimse, kütleçekimi ve kuantum teorilerinin dinamiklerini bir arada açıklayabilen bir teori yazamadı.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
x Kişi
x Kişi
226K UP
Uzay Bilimleri Takipçisi

Her şeyin teorisi; kuvvetli etkileşim, elektromanyetik etkileşim, zayıf etkileşim ve kütleçekim etkileşimi olmak üzere dört temel kuvvetten hareket ederek, bu etkileşimler için gerekli olan bozonların ve alanların farklı özelliklerini dahil eden standart modelin ortak bir çatı altında toplanabileceğini ön görür. Fakat, Genel Görelilik ve kuantum mekaniğini birleştirmek çözülmesi zor bir fizik problemidir.

Bu durumdan yola çıkarak; Şu an için bize zorluk teşkil eden bu durumu kabullenip, farklı sonuçlar çıkarmak, bilim ve bilim insanlarının kabulleneceği bir durum değildir. Karşımıza çıkan her zorlukta pes etseydik; yorumunuzu ve sorunuzu yazdığınız, cep telefonu, tablet, pc her ne ise, kullanıyor olamazdınız.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close