Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Can Pişket
Üye 30 Eylül 2 Cevap
3

Sizce her ilimizde tüm ilçeler bir yerde birleşse nasıl olurdu?

Evet garip bir soru ama çok merak ettiğim bir cevap. Sizce bu olursa ülkemiz daha temiz doğal ve güzel olmazmıydı tüm ilçeler bir yere toplanmış ve önceden ilçe olan yerler ağaçlandırılmış. Sizce herkesin müstakil bir evi olsa ve mega şehir yapılsa bu avantajmıdır dezavantajmı dahamı zarar yoksa dahamı fayda yorumlarınızı bekliyorum
535 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Soruya doğrudan cevap verilmemiştir.
1
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 30 Eylül

Şehirler Bir Toplumun Kimlik Kartıdır!

Şehircilik kültür işidir. Bir şehri yaşanılır kılan şey o ülkede şehirleşmeden ne anlaşıldığı ile ilgilidir.

Şayet anlaşılan şey beton, asfalt, bina ve kalabalık ise; bu şehre ne yaparsanız yapın yaşanılır kılamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak özne insan, temel perspektif çevre ile barışık olma ve temel yaklaşım aklın ve bilimin rehberliği olursa, bu yerlerde isimlerin, idare yöntemlerinin ( merkezi yahut yerel) bir önemi kalmaz.

Şehirler, il veya ilçe fark etmeksizin, toplumların yoğunlaşmış hafıza merkezleridir. Aynı zamanda aynasıdır da. Bir şehre girdiğinizde, şehrin girişinden sokaklarının genişliğine, yeşilinin sıklığından binalarına, kaldırımlarına, alt yapısına kadar her şey o toplum hakkında , toplumsal yapısından düşünüşüne, üretiminden insan ilişkilerine , dünyaya bakışından beklenti, tercih ve önceliklerine değin muazzam veriler sunar.

Bununla ilgili sayısız kitap vardır ancak burada daha fazla ayrıntıya girmeye gerek olmadığı kanaatindeyim.

Ağaçlandırma, müstakil ev, mega şehir vb. her şey insan ve doğa merkezli bir kafa ile bir şehri cennete çevirebileceği gibi, rant merkezli bir kafa cehenneme de çevirebilir.

Mesele bir şehirde ne olduğu, ne olacağı değil, olanın o şehrin insanının, doğasının dokusu ile ne denli uyuştuğu, şık durduğu ve hayatı ne denli kolaylaştırdığıdır.

Kaynaklar

  1. Ira Katznelson. (2019). Marksizm Ve Kent. ISBN: 9786053144137. Yayınevi: Ayrıntı yayınları. sf: 352.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayşe Sıla Toz
Yazarım. Köy hayatında ve şehir hayatında belli zamanlar geçirdim. 20 Ekim

Bana kalırsa biraz mantıksız olabilir. Ben kendi memleketimden örnek vererek anlatacağım. Ben Konya'lıyım. Merkezde yaşıyorum ancak herkes gibi bir köyüm var ve tüm köyler ilçelere bağlılar. Ancak ilçelere belirli bir uzaklıkları yok yani bazıları ilçeden 10 dakika uzaksa bazıları bir buçuk saat uzaktalar. Bu saat farkı ve köylerin vs. konumu oranın hangi meyvesi, sebzesi meşhursa değiştiriyor. Mesela bizim köyümüzün elması meşhur. A kalite elmalar yurt dışına bizden gidiyor tabii başka yerlerden de gidiyordur. Ancak bir başka köyün üzümü çok meşhur. Yani gelir kapıları farklı farklı. Hepsinin birleşmesi biraz köylülerin kazanç sistemini değiştirebilir.

Bir de diyebilirsin ki ee günü birlik köye gidip gelsinler böylece kazanç aynı kalır bahçeye de bakılmış olur. Köyümüz mesela merkeze bizim köyümüz üç saat gittik ve geldik günün altı saati yolda geçti çalıştık, yemek yedik, toplanan ürünleri o an satmak gerek berelenen yerleri renk değiştirmeden. Bunları yaptıktan sonra geri eve dönüşe insanın enerjisi kalmaz.

Toparlamak gerekirse herkes yerinde güzel. Köylerimiz, ilçelerimiz olmalı. Olmalı ki insanlar bu zamanda bile organik köy ürünlerine hasretken komple bunu bitirmek biraz acımasızca olur.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close