Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kağan Köseoğlu
Üye 1 Temmuz 2021
0

Sizce de gerçekten Ay'ı boş verip Mars'a mı odaklanmalıyız?

Buzz Aldrin bundan yaklaşık on sene önce yaptığı bir açıklamada "Forget the Moon, let's head to Mars" gibi bir ifadede bulunmuştu. Sizce bu söz ne kadar haklı? Mars yerine Ay'a yerleşmeye bu kadar çabalamakla zaman ve para mı israf ediyoruz? Haberin kaynağı aşağıda
119 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 1 Temmuz 2021

Hiç biri haklı değil.

Eğer insanlık, Dünyadaki kaynakları doğru ve verimli biçimde kullansa, nüfus artışını kontrol etse, daha onlarca yüzyıl başka bir gezegene vs. yerleşmeye ihtiyacımız olmaz. Dünyadaki kaynakların çok büyük kısmını israf ediyoruz ve Dünyayı yaşanmaz hale getiren de bizleriz. Marsa koloni kurmaya harcadığımız parayı Dünyada bilinçlenmeye, tarıma, verimli teknolojilere harcasak yerleşim, beslenme, kirlenme, sürdürülürlük, hastalık vs. sorunları ortadan kalkar.

Herkes, Dünyada yaşamak için artık çok geçmiş gibi davranıyor, inanılır gibi değil. Hadi Mars'a gidelim... Neden? Heyecanlı... Mars, Venüs, Ay, hepsi akıl almaz derecede iğrenç yerler. Ne işimiz var orada? Niye gidiyoruz ki? "Dünya insanlığa yetmeyecek, gitmek zorunda kalacağız!" Bu tamamen popülist bir yalan. Çünkü Dünya henüz geri dönülemez bir aşamada değil ki. Neden bu kötü gidişi durdurmuyoruz? Ve herhangi bir gezegende yaşamak zorunda kalmak, Dünyanın artık yaşanamaz hale gelmesi durumunda başvurulacak bir çözüm. Ve böyle bir şey olursa da Dünya nüfusunun 1/1000'ini bile oraya götürmek olanaksız. İnterstellar filmindeki gibi, milyarlarca insanı Dünyada ölüme terk etmemiz gerekli. Ve ayrıca, iddia ediyorum, Marsa, Ay'a gitmeye meyilli ya da burada koloni kurmaya heves duyan insanları oraya götürsek, bir yıl sonra Dünyaya dönmek için nefeslerini tutup uzaya zıplamayı bile göze alacaklarına hiç şüphem yok. Uzayda kumsal yok, yeşil yok, balık böcek hayvan çiçek yok, doğal güzellikler organik çeşitlilik, hiç bir şey yok. Uzay soğuk, ıssız, karanlık, kupkuru, şekilsiz vs. saçma sapan bir yer insan için. Gerçekten insanlığın uzaya karşı bir heyecan duyması inanılmaz bir şey.

Tüm Reklamları Kapat

Bu, uzayda kolonileşme projeleri tamamen bilimkurgu... Heyecan verici. Eğlenceli. O kadar. Gerçeklerle çok da ilgisi yok. Çünkü eğer amaç insanlığın devamı ise bunlar öncelikli alanlar değil. Ama öncelikli alanlar eğlenceli, maceralı, çarpıcı, serüvenli olmadığı için herkes bunları konuşuyor. Elon Mask Mars'a koloni kurmakla değil yeni tarım teknolojileri ile uğraşsaydı bu kadar konuşulmazdı. Adam zengin, böyle eğleniyor, biz de onu takip ediyoruz. Ama bunların gerçeklerle zerre ilgisi yok. Sadece ve sadece toprak erozyonu, uzayda kolonileşmeden çok ama çok daha önemli ve değerli bir konu. Ama kimsenin umurunda değil. Marsa gitmekten daha önemli olup sadece tarımın alt başlığı olan on tane konu sayabilirim. Ama bunlar, kimsenin umurunda değil. Herkesin gözü Marsta...

Bir gün, bilimsel çalışmalar dışındaki her hangi bir amaçla Mars'a yerleşecek isek 10 milyar insanın ölümünü göze aldık demektir. Bundan önce kuru iklimde zeytin yetiştirmeyi başarmak bile bu karamsar geleceği önleyebilecek bir şey. Ama sorun şu ki, eğlenceli ve heyecanlı değil. Marsa gidelim, evet. O zaman ışın kılıcını da icat etmiş oluruz. Değmeyin keyfimize...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close