Merhaba!
Bir lise öğrencisi olarak kendi gözlemlerim ile edindiğim görüleri mi söyleyeceğim.
Bireyci Değil Toplumcu öğrenciler
İlk olarak birey olmayı başaramayan insanları görmekteyiz. Bu kişiler kendi kararlarını verememekte ve bu neden ile toplumun kararları ile hareket etmekte. Örneğin bir arkadaş grubu bir restoraunt'ta yemek yemeye gidileceğinde herkes "farketmez" demekte ve bir başkasının kararı vermesini istemekte.
Liderlik Vasfı olmayan Öğrenciler
Liderlik vasfı olmayan öğrenciler gün geçtikçe daha fazlalaşmakta ve başlarında birisini muhtaç hissetmekte çünkü okul sistemi başında birisi durmadığı müddetçe bireylerin, düzensin hareketlerde bulunacağını dolaylı yollar ile öğretmekte.
Fen derslerinin aşırı teorik işlenmesi sorunu
Fen derslerinin aşırı teorik işlenmesi sorunu benimde gözlemlediğim kadarı ile öğrencileri bu derslerden soğutuyor. Somut gözlem gerektiren fizik derslerinin bile yalnızca düşünce deneyleri ile desteklenmesi büyük bir eksiklik ve geri kalmışlıktır, ayrıca yalnızca teorik işlenen fen konuları içerisinde, popüler bilime dair hiçbirşey barındırmayan dersler öğrencilerde, bunalmışlık ve sıkılmışlık hissi yaratıyor ve bu konuları öğrenemeyen birer genç nüfus ortaya çıkıyor
Matematik Derslerindeki Düzensizlik
Matematik dersinin müfredatları her yıl değişmekte olup bir yıl çalıştığınızı diğer yıl bulamayabiliyorsunuz, bunlar lise öğrencilerine zorluk çıkaran şeylerdir.
Matematiğin en önemli konuları olan; Limit, Türev, İntegral konuları yalnızca 12. sınıfın sonunda çok kısa bir süre zarfında işlenmekte. Bu konular matematiğin yapı taşlarıdır ve bu kadar kısa bir süreye sığdırılmamalıdır bu nedenle matematiğin en temel konuları eksik zaman nedeniyle çok kısa süreye sıkıştırılıyor ve bu konular tam anlamıyla öğrenilemiyor.
Bir diğer matematik ile ilgili olan sorun ise daha problem çözme yeteneğini geliştiremediğimiz gençlere; fonksiyonlar, parabol gibi konuları anlatmaya çalışmaktır.
Bu nedenler ile öğrenciler matematik sevmiyor ve öğrenemiyorlar.
Tarih Derslerindeki Eksik Bilgiler Veya Yanlışlar
Tarih derslerinde bazı terimler çarptırılarak anlatılmakta veyahutta taraflılık görülmekte. Tarih ders kitaplarında bir konuyla ilgili terimlere göz gezdirirken veyahutta derste anlatılan o terimin anlamı ile gerçek anlamı farklı oluyor çünkü bizlere farklı ve taraflı anlatılıyor. Örneğin Düvel-i Muazzama devletleri tarih kitabında bizlere "Osmanlının Düşmanları" olarak anlatılmakta anlatılmakta, ancak osmanlınında bu Düvel-i Muzzama da olduğu söylenmez, bunlar yanlıştır ve apaçık kandırmacadır bunlar ise gençleri duyulmuş yanlış bilgilerin karizmatik bilgesi rolünü oynatıyor.
Disiplin Problemi
Disiplinin katı olmadığı okullarda (Türkiyenin çoğunluğu), öğrenciler hayatları boyunca o disiplini kazanamıyor ve topluma sağlıklı bir birey olamıyorlar.
Sonuç
Bu saydığımız özellikler neredeyse her okulun problemidir ve bunlar düzeltilmediği takdirde; düzenbaz, haylaz, küfür etmeyi seven, kavgadan zevk alan, zorba ve cahil olan insanlar yetiştireceğiz ve bu ise gelecekte büyük problemlere yol açacakdır