Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Beyza Yalçın
Beyza Yalçın
123K UP
Üye 16 Haziran 2023 2 Cevap
1

Siz de artık antagonistleri daha haklı ve yakın bulmaya başladınız mı?

Matrix'teki Ajan Smith, Avengers'taki Thanos, Joker... Ya tarihin hep o dönemki güçlüler lehinde anlatıldığı gibi karakter, onur kavramları da hep yanlı ve yanlış anlatıldıysa?? Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
415 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
180K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 17 Haziran 2023

Merhaba

Antagonist nedir?

Hikaye anlatımında, antagonist, kahramana veya baş karaktere karşı çalışan ve ana çatışmayı yaratan muhalif veya savaşçıdır. Bir antagonist , geleneksel kahramanlık niteliklerinden yoksun bir kahraman olan bir anti-kahramandan farklıdır . Antagonist, bir karakter veya bir grup karakter olabilir, ancak kahramanın hedeflerine ulaşma yoluna girmeleri gerekir. Geleneksel anlatılarda, antagonist "kötü adam" ile eş anlamlıyken, kahraman "iyi adam"ı temsil eder.

Tüm Reklamları Kapat

Bir örnek vermek istiyorum

Batman-joker ilişkisi, Carl jungun ortaya attığı bir konsept vardı arketip konsepti bunun içinde anima ego gölge ve persona gibi terimler var bunların arasında gölgeye dikkat çekmek isterim Gölge, insanın bastırılmış, fakat aynı zamanda sürekli belli bir formda yaşamak isteyen yanıdır mesela çocukken cinsel istekler bastırılmış ise büyüdükçe bu istekler yani gölge daha fazla azmaya başlar peki bunun joker ve batman ile ne alakası var? Batman ve joker ikisi de kendisinin gölgesinin farkında ancak eylemleri farklı batman gölgesinin farkında olarak bu gölgeyi iyilik yaparak gösterir joker ise gölgesini kötülük yaparak gösterir, paranın iki tarafı gibi yazı ve tura

Gelelim haklılık aşamasına bu kişiye gore değişe de evet çocukluk halime kıyasla artık antagonistlerin daha haklı ve iyi olduğunu düşünmeye başladım şöyleki küçüklük halimizde bize kötünün ne kadar kötü olduğu iyinin ise ne kadar iyi olduğu gösteriliyor şahsen hic bir zaman görmedim küçükken birisinin kötülüğünü övdüğünú, ve eğer sen kötülük yaparsan sürüden atılırsın iyilik yapıp kahraman olursan o sürüye dahil olursun hatta o sürü seni sever böyle bir anlayış vardı küçüklüğümüzde farklı fikir ve görüşlere bakarak ve düşünmeyi iyice kavrayarak olgunluk açısından büyümüş olduk ve karşı tarafın da yaptığı ile empati kurabilmeyi başardık tabi bu empati kavramını da karakterden karaktere değiştiğini söylememiz gerek mesela altruism temalı bir kahramanda genelde ego kavramının üstte geçtiğini göremezsin ancak bir antagonist çıkarsa o büyük ihtimalle egoizmi temsil eder bunların görüşleri içindeki mantık insanlar ile yaşadıkça da değişir mesela 10 yaşındayken altruism olanı destekliyorken sosyal hayatımız olması insan arası ilişkiler insan kavramı üzerine kötü düşüncelerimiz ve mantıksal düşünme becerisi de isin içine girince 15 veya 20 küsür yaslarda egoizm temalı karakteri destekleme fikri ortaya çıkabilir bilmem bu yardımcı oldumu

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tolga Can Öztoprak
Yalnızca fikir sahibi 16 Haziran 2023

Yanlı ve yanlış anlatıldı demektense çoğunluğa uygun anlatıldı demek daha doğru olur. Karakter veya onur kavramı gibi şeylerin önemli ve anlamlı olması için önce değerli varsayılması gereken bazı şeyler olur. Benim için tüm insanlardaki karakter ve onuru doğuran her şey anlamsız bir saçmalıktan ibaret ise, o filmlerdeki anlatılan kavramlar da benim için yanlı ve yanlış anlatılmıştır. Empatik bir insan için kendi kazancın uğruna başkalarına zarar vermek ne kadar objektif ve doğrudur, psikopat bir insan için başkalarının kazancı ve iyiliği uğruna kendi kazancından kısmak ne kadar objektif ve doğrudur? İki tarafın da belirli senaryodan hissettikleri farklı olacak ve iki taraf kendince farklı bir gerçekliği deneyim edecektir. Toplumun geneline sunulan içeriklerde ise içinde insan kırıntısı barındıran kişiler psikopatlara oranla çok daha fazla sayıda olduğu için de içeriği üreten de, içeriği tüketen de çoğunluk yanlısı olacaktır. Bu durum çoğunluğun mu azınlığın mı haklı olduğundan bağımsız bir gerçektir. Çoğunluk olmak insanı haklı, azınlık olmak ise insanı haksız yapmaz (veya tam tersi).

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close