Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yasin Demirtaş
Yasin Demirtaş
1,656 UP
Üye 3 Haziran 2020 1 Cevap
0

Siyasi partiler nedir, ortaya çıkışları nasıldır?

Siyasi partiler dünyada nasıl ortaya çıktı? Bunlar nedir? İnsanlar neden siyasi partilere ihtiyaç duydu?
1,765 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zeynep X
Zeynep X
47K UP
jazzey 3 Haziran 2020

merhaba

siyasi partilerin ortaya çıkmalarında etken olan faktörleri 3 başlık altında toplamak mümkündür. bunlardan ilki 19. yüzyılda Batıda gözlemlenen temsili ve sorumlu hükümet ilkesinin yerleşmesi ve genel oy hakkının genişlemesi, ikincisi modernleşme ile birlikte ortaya çıkan toplumsal gelişmeler, üçüncüsü de geleneksel sistemlerden modern sistemlere geçerken krizlerin oynadıkları roldür.siyasi partiler ve parti sistemleri esas olarak 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılda Kuzey Amerika'da ve Batı Avrupa'daki yaşanan gelişmelerin ürünleridir. o zamana kadar, daha sonra parti olarak anılacak kurumlar, belirli bir lideri ya da fikri desteklemek üzere oluşturulmuş gruplanmalar ya da fraksiyonlar olarak varlık gösteriyordu.fraksiyonlar ve fraksiyonculuk genel olarak toplum içinde ayrılığa yol açan olgular olarak algılandıkları için, olumsuz bir çağrışımları vardı.dünyada siyasi partilerin ilk olarak ortaya çıktığı Amerika Birleşik Devletleri'nde, partiler 1790'ların sonlarında franksiyonların giderek kurumsallaşmasıyla siyasi sistemin temel kurumsallaşmasıyla siyasal sistemin temel kurumları haline gelmişlerdir. avrupa'da, 19. yüzyıl zarfında meydana gelen iki gelişme fraksiyonların partilere dönüşmesini kolaylaştırmıştır: yyönetici konumdaki monarşilerin aleyhine olacak şekilde parlamentoların güçlenmesi ve oy hakkının genişlemesi. ingiltere'de, modern parti örgütlenmeleri iktidarın daha kapsamlı olarak 19. yüzyılın başlarında monarşilerden parlamentoya geçmesinin ve 1832, 1867 ve 1885'te yapılan reformlar sayesinde oy verme haklarının genişlemesinin ardından ortaya çıkmıştır.

kaynaklar için ingilizceniz yoksa ddahi çevirerek anlamaya çalışmanızı öneririm

Tüm Reklamları Kapat

sevgiler

957 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Tel Library. (3 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Youtube. (3 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close