Sıvılaştırılmış Azot bu tanıma uyar. Dünyada bu elementi sıkıştırmak suretiyle sıvı hale getirebiliyoruz. Azot -195,8 °C de kaynar. Daha yüksek sıcaklıklarda gaz haldedir (sıkıştırılmadığı sürece) .
Sıvılaştırılmış Azot bu tanıma uyar. Dünyada bu elementi sıkıştırmak suretiyle sıvı hale getirebiliyoruz. Azot -195,8 °C de kaynar. Daha yüksek sıcaklıklarda gaz haldedir (sıkıştırılmadığı sürece) .
Organik birçok molekül aslında düşük sıcaklıklarda gaz haline geçebilir. çünkü bu atomlar kovalent bağ içerirler ve doğadaki maddenin çeşit olarak %99'undan daha fazlasının oluştururlar. Bu da ister istemez bize sadece içinde hidrojen ve oksijen (organik mantığı ile suyu saymazsak aynı şekilde karbon) bulunduran moleküllerin uçucu yani buhara dönüşebildiği izlenimini vermektedir. Aslında bu tamamen yanlış bir kanıdır. Her madde uygun sıcaklık ve basınçta, katı , sıvı, gaz, plazma hatta süper kritik akışkana dönüşebilir. Maddenin halini moleküller arası zayıf etkileşimlere bağlı olarak ortamın sıcaklığı ve basıncı belirler. Gerçekte, -260 derecede bile gaz olduğunu bildiğimiz hidrojen çok yüksek basınçta metalik hidrojen dediğimiz katı formuna getirilebildiği gibi. Ağır metal diye tabir ettiğimiz civa ilginç şekilde oda sıcaklığında sıvı haldedir ve bir metale göre oldukça uçucudur. Yine aynı ağır metallerden osmiyum dahi çok yüksek sıcaklıkta buharlaştırılabilir. Kısacası eğer sıcaklık ve basınç uygunsa sorunun cevabı tüm maddeler. Ama oda sıcaklığı dediğini varsayarsak. En basitinden karbon tetraklorür "CCl4" molekülünü örnek verebilirim aşırı uçucu, yanıcı, organik bir çözücüdür. Daha fazla bilgi edinmek için, "phase diagram, triple point" kavramlarını araştırmanı tavsiye ederim öğrendiklerini seni bayağı şaşırtacak.
Periyodik tabloda bulunan 118 elementten her biri yeterli ısı verildiğinde eriyebilir,buharlaşabilir,yoğuşabilir veya donabilir ve herhangi bir bileşiğin buharlaşabilmesi için spesifik bir element şart değildir
Bütün maddeler sıvı haldeyken izole sistemde buharıyla dengededir, yani her sıcaklıkta buharlaşır ve buharı da sıvılaşır. Buna fiziksel denge denir. İçinde karbon, hidrojen, oksijen vb. element bulundurma şartı söz konusu değildir. Ayrıca sıvı halden gaz hale geçiş yoktur, bir madde buharlaştıktan sonra kritik sıcaklığa ulaşana kadar buhar fazındadır. Kritik sıcaklıktan sonra gaz hale geçer ve maddeler buradan sonra sıvılaştırılamaz.