Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Kozan
Yusuf Kozan
1,274 UP
Üye
5

Siroz hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Ben 3 yaşındayken anneannem sirozdan ölmüş. Daha sonra annemin 1-2 teyzesi daha - Sayıyı tam hatırlamıyorum. - sirozdan öldü. Ben de merak ediyorum sirozun ne olduğunu. İnternet' te sağlıkla ilgi gördüğüm şeylerin doğruluğundan emin olamıyorum. Teşekkürler!
442 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Onat Can Arslan
Onat Can Arslan
1,597 UP
Stj. Dr.

Merhabalar,

Siroz; en basit haliyle Karaciğer'in yapısal olarak fonksyonlarını yerine getiremediği, geridönüşsüz son dönem halidir. Yani Karaciğer herhangi bir sebeple hasar görür, önce fonksyonlarını yine de yerine getirir. Ancak bu hasarın sebebi ortadan kaldırılmadığı veya gerekli tedavi yapılmadığı durumda Karaciğer Hücreleri, yani Hepatositler gittikçe daha fazla yıkıma uğrar, belli bir süre sonra ise Karaciğer artık varolan kaybı düzeltemez (hücreler olması gerektiği gibi yenilenemez) ve fonksyonlarını yerine getiremez hale gelir. 

Ancak Siroz durumu, yani bu geridönüşsüz hal, sanıldığının aksine genelde kolayca gerçekleşmez. Örneğin alkol bağımlılığında Karaciğer hücreleri sürekli olarak hasar görürler, bu hasar kendini yenileme yeteneği yüksek Karaciğer tarafından sürekli olarak düzeltilir. Basitçe her seferinde bir miktar hücre ölür ve bunun yerine yeni sağlıklı hücreler ve her seferinde bir miktar bağ doku hücresi (yani Karaciğer'in fonksyonlarını yerine getirmeyen ama organın çalışmasını bozmayan hücreler) yerleşir. ancak bu alkol maruziyetinin aylarca, hatta yıllarca devam etmesi durumunda Karaciğer'deki hücre yenilenme süreci bozulmaya başlar, bağ doku hücreleri gittikçe daha fazla yer kaplar ve yeni oluşan hücreler düzensiz, Nodül şeklinde yerleşme eğilimine girer. Bu nodüllere Rejenerasyon Nodülleri adı verilmektedir. Bu nodüllerin ve bağ doku hücrelerinin geniş yer kaplaması tıbbi tekniklerle kanıtlandığında ise Siroz tanısı konur. 

Tüm Reklamları Kapat

Siroz, sürekli Karaciğer hasarı yapabilecek her türlü durumda gerçekleşebilir; hastanın kendine özel  değiştirilemez faktörleri (genetik yatkınlık, ailevi hastalık vb) veya değiştirilebilir faktörler (alkol bağımlılığı gibi) tek başına ya da beraber Siroz gelişimine götürebilir. Siroz bazen sebebi bilinmeksizin de görülebilmektedir. Ülkemizde en sık Hepatit viruslerinin enfeksiyonları, Yağlı Karaciğer Hastalığı gibi tedavi şansı yüksek hastalıklar, yurtdışından daha az olarak da Alkol Bağımlılığına bağlı olarak görülmektedir. Sebebi her ne olursa olsun Siroz genellikle bir Karaciğer ya da Karaciğeri de içine alan sistemik hastalıkların son aşaması olarak çıkar, yani Siroz tedavi edilmekten ziyade önlenebilir bir hastalık olarak değerlendirilir. 

Ancak sizin sorunuzda da belirttiğiniz üzere Siroz genetik ya da ailevi sebeplerle de gelişebilir, bu gibi durumlarda Siroz'a sebep olan ve ailevi geçiş gösterebilen hastalıklar düşünülmeli, Siroz veya herhangi geridönüşsüz sağlık problemi yaratmadan önce altta yatan sebep mümkünse saptanarak gerekli tıbbi önlemler alınmalıdır. 

Siroz yapabilecek bu tip hastalıklara bakır metabolizma bozukluğu Wilson Hastalığı, Solunum yolu problemlerine de yol açabilen Alfa1 Antitripsin enzim eksikliği, Safra ilişkili Primer Sklerozan Kolanjit vb ve doğuştan gelen bazı anormal organ dağılımları (Safra Atrezisi gibi) örnek verilebilir. 

Bunun yanında elbette bahsettiğiniz aile üyelerinin kötü beslenme sebepli rastlantısal olarak aynı anda Siroz tanısı alması da mümkündür, ancak bu olasılık öncelikle sağlık durumunuz bir hekimce değerlendirildikten sonra düşünülmelidir. 

Tüm Reklamları Kapat

Siroz'a bağlı şikayetler ise bu hasarın sebep olduğu Organ Büyümesi, büyüyen organın çevreye verdiği baskı etkisi, Mide-Barsak-Safra sistemindeki fonksyon bozuklukları vb sebebiyle Ağrı, Boyunda Damar Belirginleşmesi, Sarılık, bazen Kaşıntı, Dışkılama Problemleri şeklinde olabilir. Bu şikayetlerin hangisinin olacağı ya da olmayacağı altta yatan hastalığın nasıl ilerlediği ile ilgilidir, yine bu şikayetler sadece Siroz tanısı vermez, sadece olası tanılar arasında Siroz da düşünülmesi gerektiğini gösterir. Tetkikler yapılarak şüphe doğrulanır ya da dışlanır. 

Eğer ailevi geçişli bir hastalık şüpheniz varsa ilgili bir gastroenterologa başvurup ailenizde etkilenen kişilere ve size ait detaylı bir öykü paylaşmanızı önerebilirim. Bir çok hastalıkta olduğu gibi bu tip hastalıklar da hekimle birebir görüşülerek, detaylı sorgulanarak değerlendirilmelidir. 

152 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Pubmed. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close