Branşlaşma... Bu odak, sorunuzun cevabının temelidir.
Genel meslekler var. Sporcu, hukukçu, doktor, sanatçı, tasarımcı vs...
Bu kişiler belirli alanlarda eğitim almış kişiler ama ne üzerine çalışacakları, aldıkları eğitimden farklı bir konu. Beden eğitimi öğretmenisinizdir ama belki voleybol, belki yüzme, belki basketbol, belki jimnastik, belki güreş üzerine çalışmışsınızdır. Doktorsunuz ama hangi uzmanlık? Beyin, kalp-damar, göz, ortopedi, kadın doğum? Sanatçısınız ama hangisi? Heykel, çizim, tiyatro, dekor, oyunculuk, dans, sinema... Hangisi?
Hukukçusunuzdur. Vergi hukuku, aile hukuku, telif hakları, gümrük vs. Hangisi?
Belirli bir alanda faaliyet gösteren bir kurum, bir şirket kapsamında çalışan bir hukukçudan, çalıştığı şirketin faaliyet gösterdiği alanın hukukunu bilmesi beklenir. Çalışma hayatı ile ilgili bir alanda faaliyet gösteren bir şirket, çalışan hakları, maaş-vergi-kesinti, işten çıkarmalar, işçi-işveren ilişkileri gibi alanlardaki hukuki mevzuatı bilmek zorundadır. Ya da bir film şirketinde hukukçu iseniz telif hakları yasasını bilmeniz gerekir. Atıyorum bir sağlık kuruluşu avukatı iseniz sağlık alanındaki mevzuat sizin için önemlidir vs.
Özetle hukukçuluk genel bir meslek. Avukatlık da kısmen genel bir meslek. Daha çok hangi konular ve mevzuat üzerine çalışırsanız, hangi davaları almayı tercih ederseniz o alanda uzmanlaşırsınız. Şirket avukatlığı da, çalıştığınız şirketin faaliyet gösterdiği alanda hukuki birikim sahibi olmayı gerektirir. Ya da o şirket sizden hangi alanda branşlaşma istiyor ise.