Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Sıralamam 46k geldi, sadece moleküler biyoloji ve genetik düşünüyorum ne tavsiye edersiniz?

bu sıralamaya %100 burs veren özel üniversiteden ne bekleyebilirim? yazdığım üniversitede bölümün İngilizce olması ne kadar önemli yani bölüm Türkçe ise o üniversiteyi kesinlikle yazmamalı mıyım? devlet üniversitelerindeki laboratuvar imkanları sıralama düştükçe azalıyor mu yoksa hemen hemen hepsi bir birine yakın mı? her özel üniversitede laboratuvar imkanları iyi midir? bu bölüm için üniversiteleri kıyaslarken kriterlerim ne olmalı? tamamen akademik bir kariyer düşünüyorum
1,912 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Kaymak
Mehmet Kaymak
1,052 UP
İYTE öğrencisi*

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne bakmanı tavsiye ederim. Bölüm İngilizce (1 yıl Hazırlık + 4 yıl bölüm). İngilizce olması önemi çok büyük bence, çünkü Türkçe kaynak çok az bulunuyor ve sen bir konuya yöneldiğinde muhtemelen Türkçe kaynağı bulamayacaksın. Bir diğer önemi ise araştırmalarında bol bol makale okuyacaksın ve onlar da İngilizce. Yani akademik yaşamı istediğinden İngilizce senin için bayağı önemli olacak. Laboratuvar konusuna gelirsek, bu konu aslında seçtiğin konuya bağlı tamamen. Örneğin, İYTE'de her laboratuvar iyi deme şansım yok ama iyi olan, parası olan, Avrupa'dan projeler alıp destek alan hocaların da laboratuvarları bulunuyor. Muhtemelen bu genel olarak devlet üniversitelerinde böyledir galiba. Burada senin çalışacağın konu belliyse o konu üzerinde çalışan hoca varlığını kontrol etmen lazım bir de üstüne o hocanın lab koşullarını araştırman. (Tabii ki konun da belli olmayabilir). Özel Üniversiteler konusunda bir bilgim yok ama aklındaki özel üniversitelerin MBG'nin Araştırma Görevlilerine mail atabilirsin bence yardım alabileceğini düşünüyorum. Bunu devlet üniversiteleri içinde yapabilirsin.Kriterden önce spesifik bir konunun olup olmadığını belirlemelisin.(Mesela; Neuroscience, Kanser vs.). Buradan sonra kriterini daha kolay söyleyebilirim. Bu konuyu çalışan hocanın varlığını, akademik hayatta aktifliğini(Google Scholar'dan yayınlarına), lab koşullarını vs. araştırabilirsin. Aslında okuldan çok seçeceğin hocaya göre tercih yapsan bile olur. Ama tabii okula gittiğinde o hoca seninle çalışacağı ise kesin değil. O kısmı artık sana kalıyor. Daha fazla bilgi istersen de Twitter veya İnstagram gibi sosyal medyada İYTE/MBG yazan insanların fazlasıyla yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Naçizane kendi yorumumu yaptım, umarım yardımcı olur.

368 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emin Şahin
Öğrenci

Öncelikle sıralamaya fazla takılma Odtü biyolojini sıralaması da 50k larda falan ama lab imkanları hocaları falan gayet iyi. Aynı şey özel üniler içinde öyle olabilir lab imkanları falan gayet iyi olanları var.

İngilizce eğitim veren bir bölüme gidebilme imkanın varsa İngilizce oku. Yoksa en azından 3. sınıfın başına gelmeden makale okuyacak düzeyde İngilizce öğrenmen şart. Okulu her türlü bitirirsin ama mezun olduktan sonra iş bulma yüksek lisans- yurt dışı imkanlarından yararlanman zorlaşır.

Odtü örneğini vermemin sebebi de illa moleküler biyoloji olsun diye kafana yatmayan güvenmediğin bir okulda mol. biyoloji okuyacağında odtü gibi bir okulda biyoloji oku 3.-4. sınıfta seçmeli derslerle programını özelleştirebilirsin mol biyoloji okumuş biri kadar alana hakim hale gelebilirsin. Odtünü hoca ve bu hocaların çalışma alanlarını çoğu özel üniversitede yakalaman zor.

Tüm Reklamları Kapat

Kriterin bence mezunlar ve halihazırda okuyan öğrenciler olmalı kesinlikle ulaşmaya çalış. Hocaları çalışmalarına atıflarına falan bak diyeceğim ama ne atıflar araştırmalar yapan insanlar gördüm öğrencinin yüzüne bakmazlar. Daha yeni doktorasını tamamlamış (belki hala doktora yapıyorduraraştırma görevlisi olarak çalışanlar var) istekli -belki 200 atıf almamışdır- öğrenciye olan katkıları kazandırdıkları vizyon nice profları geride bırakır.

Başarılar

231 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İsa Gökmen
Bölümü çokca araştırdım. Ve ileride mbg de ilerlemiyi düşünüyorum

İlgin varsa ve yapabileceğine, mbg nin yoğun temposuna dayanabileceğine inanıyorsan kesinlikle mbg seçmelisin. Türkiye de olmasada avrupa ve Amerika da bir cevher gibi bakılıyor bölüme. Tercihen bir teknik üniversite de okuman daha iyi olur yararına. Ki bildiğim kadarıyla tüm teknik üniversiteler İngilizce eğitim veriyor mbg bölümünde. Bu da akademik çalışmalarinı yurtdışında sürdürmen için sana artı katar.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close