Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alper Keskin
Alper Keskin
3,764 UP
Üye
1

Sinir hücreleri neden iyileşmez? Gelecekte bu mümkün olabilir mi?

Sinir hücrelerinin iyileşmediği fakat hasar görmüş bölgeye yakın nöronların diğer hücrelerin sitoplazmalarını kullanarak yeni nöral ağlar oluşturduğunu okumuştum. Peki vücutta bir çok doku ve hücre kendisini yenilerken niçin sinir hücreleri tamamen iyileşmez? Veya iyileşebilir mi?
1,824 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sadık Berk Evren
Liseli bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Sinir hücrelerini yani nöronları bu kadar değerli yapan şey, mitoz geçirememeleridir. Yani bir nöron, bölünerek yeni nöronlar oluşturamaz. Çünkü nöronlar karmaşık bir ağsı yapıyor sahiptir ve sentrozomları bulunmamaktadır. Ayrıca kendilerini yenileme yetenekleri çok kısıtlıdır.

Bazı araştırmacılara göre nöronların kendini yenileyememesinin sebebi, biyolojik bazı bileşiklerin nöronların elektriksel uyarıları ileten bölümü olan aksonların gelişmesini engellemesidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Akson, elektriksel uyarıları yani bilgiyi diğer hücrelere iletir.
Akson, elektriksel uyarıları yani bilgiyi diğer hücrelere iletir.
257 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T.Sarıgül. Sinir Hücrelerinin Kendilerini Yenileyemediği Doğru Mu?. (8 Şubat 2016). Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Aslında bazıları bölünüyor.

1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre Hipokampüs bölgesindeki noronlar kullanıldıkları müddetçe çoğalabiliyorlar.[1] Sadece buda değil bölünmediğini bildiğimiz göz hücreleri gen aktarımı sayesinde bölünebilir hale geliyor. özelleşmiş sinir hücreleri olduğunu düşünürsek normal. Gelişen teknoloji ile ileri yıllarda bunlar artabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer kas ve Olgun Alyuvar üzerine bir araştırma bulunmuyor. Ve zor bir ihtimalde olgun alyuvar hücreleri daha fazla oksijen taşıyabilmek için çekirdeklerini kaybetmişlerdir kas büyümesi ise gerilen hücrelerin arasına protein dolması ile gerçekleşir.

229 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Nörojenez. Alındığı Tarih: 9 Haziran 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close