Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Sinemanın kısa tarihi hakkında bilgiler nelerdir?

1,336 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Sinema, son sanat olmasına ve topu topu 125 yıllık bir tarihe sahip olmasına rağmen gayet zengin bir içeriğe sahip. Sinemanın tarihini kısaca incelemek için kaçınılmaz olarak sıkı bir eleme ve sadeleştirme yapmak lazım. Kendi adıma sinemanın kısa tarihi üzerine bir derleme yazmaktayım ama henüz bitiremedim. Size hızlıca şöyle bir formül verebilirim.

1- Sinemanın tarihini, kabaca, 1- icat edilmesi dönemi (1895-1920) 2- Sanat olarak kabul edilmesi dönemi (1920-1940) 3- Olgunlaşma dönemi (1940-1970) 4- Sektörel güncelleme ve blockbuster dönemi (1970-1990) ve 5- Sinema üzerinden sinema dönemi (1990-günümüz) olarak dönemlere ayırıp en öne çıkan yönetmenleri inceleyebilirsiniz.

2- En önemli 5 akımı inceleyerek çözümleyebilirsiniz 1- Alman Dışavurumculuğu (20'ler) 2- İtalyan Yeni Gerçekçiliği (40'lar) 3- Sinemada sektörel güncelleme (70-80'ler) 4- Fransız Yeni Dalgası (60'lar) 5- Sinema üzerinden sinema (90'lar)

Tüm Reklamları Kapat

3- Belirli tür, (gerilim sineması, bilimkurgu sineması, korku sineması, savaş sineması, aksiyon sineması, müzikal sinema gibi) üslup (avangard, geleneksel, formalist, minimalist, gerçekçi) ve üretim dinamiklerini (gişe, bağımsız, festival, sanatsal gibi) baz alarak inceleyebilirsiniz.

4- Sinemanın keşif ve olgunlaşma dönemindeki öncü sinemacıları inceleyebilirsiniz. Lumiere Kardeşler, Melies, Griffith, Thomas Harper Ince, Eisenstein, Gance, Hitchcock, Rosselini, Godard, Tarkovski, Kubrick gibi öne çıkan isimler.

5- Ülkelerin sinemalarını ve dünya sinemasına katkılarını inceleyebilirsiniz. Hollywood, İtalya, Fransa, Sovyetler, Almanya, Japonya, İsveç, İspanya gibi önemli ülkelerin öne çıkan isimlerini inceleyebilirsiniz.

Özetle, belirli tasnif metodları kullanarak öne çıkan kişi, akım, tür, film örneklerini incelemeniz size yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak sinemanın doğumundan bugüne yüksek oranda önem sunan yönetmenleri şu tweetle tek bir tweete sığdırmaya çalıştım. Size yol gösterecektir.

https://twitter.com/gorkemoge/status/1254196977455247361

992 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close