Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Utku Derin
Üye
3

Sınavlarda aklımızdan ilk geçen doğru mudur?

Sınavlarda "Sonlara doğru değiştirirsen büyük ihtimalle hatalıdır." veya "Seçenekler arasında kaldıysan ilk aklından geçen doğrudur." sözleri ne kadar doğru? Bunun bilimsel temeli var mıdır?
920 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Bu sorunun iki farklı cevabı var: evet ve hayır. Öncelikle sınav sırasında akla gelen ilk fikrin neden doğru olduğu algısına kapıldığımıza değinelim. Eğer sınav sırasında aklınıza ilk geleni işaretleyip, üzerine biraz düşündükten sonra kafanız karışıp, işaretlediğinizi silip başka bir şey yaptıysanız veya soruyu boş bıraktıysanız sınav sonucu açıklandığında "keşke hiç değiştirmeseydim" demişsinizdir. Bunun temelde sebebi "ilk işaretlediğinizin doğru" olma eğilimi değil. Tamamıyla algı meselesi. Siz bir soruyu çözerken aklınıza ilk geleni işaretliyorsunuz, daha sonrasında bu doğru çıkıyor ama soruyu yanlış/boş yapmış sayıldığınız için bu durum aklınızda kalıyor.

Fakat "ilk işaretlenen cevap doğrudur" ifadesini haklı yapabilecek bir durum var. Örneğin sınav/test sırasında çözdüğünüz sorunun cevabı o anda çağrışım yapan kelimeler, ibareler veya ifadeler sayesinde aklınıza geldi ve işaretlediniz. Fakat üzerine biraz düşünmeye başladınız. Düşündükçe aklınıza yeni fikirler gelmeye başladı. İlk işaretlediğinizi karıştırıyor olabileceğinizi veya yanlış bir bağlantı kurmuş olabileceğinizi düşündünüz. Bunun sonucunda soruyu boş bıraktınız veya işaretlediğiniz cevabı değiştirdiniz. Daha sonrasında sınav sonucu açıklandı ve ilgili soruya baktığınızda aslında ilk işaretlediğiniz cevabın doğru olduğunu gördünüz. İşte bu durumda "ilk işaretlediğim cevap doğrudur" algısına kapılabilirsiniz. Bazı durumlarda (bu durum gibi) kapılmakta haklısınız çünkü aklınıza ilk gelen cevap aynı zamanda ilk bağlantıyı (aradaki benzerliği) kurduğunuz cevaptı. Fakat siz üzerine düşünmeye başlayınca kafanız karıştı ve diğer olasılıkları daha fazla düşünmeye başladınız. Bunun sonucunda "zaten emin olmadığınız" bir soruyu yanlış veya boş yaptınız.

Bu iki olasılık sadece bir örnek niteliği taşıyor ve durumu açıklamak için aslında yeterli örnekler. Fakat siz yine de emin olmadığınız soruyu boş bırakın veya aralarında size daha doğru gelen cevabı işaretlemeye çalışın (ki bu duruma göre değişebilir). Çünkü bu "ilk aklınıza geleni işaretlemekten" çok daha güvenilir ve sağlam bir yol olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Evet ancak bir ayrıntıyı fark edene kadar.

Çoğunlukla bilinçaltınız siz soruyu okuduğunuz anda işlemi bitirip sonlandırmış oluyor eğer nasıl yapılacağını öğrendiyseniz. Ancak bunu hesaplamalı bir şeyde yapamayız Pilotlara hep içgünüze değil ölçüm araçların güvenin derler. Sizde yaptığınız hesaplamaya güvenin. Ancak ezbere dayalı bir soru ise ilk aklınıza geleni işaretleyin muhtemelen doğrudur bilinçaltınız cevabı tanıyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

170 görüntülenme

Kaynaklar

  1. David Eagleman. Incognito - Beynin Gizli Hayati.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close