Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gultekin Gultekin
Üye 24 Şubat 3 Cevap
5

Simulasyon teorisi Tanrının var olması gerektiğini destekler mi?

Eğer bir simulasyonun içindeysek, o simulasyonu başlatan yöneten , bizden daha gelişmiş varlıklar olduysa akabinde diyelim ki simulasyonun içinde simulasyonlar oldu ve biz örneğin 100. simulasyonun içindeyiz. Peki ilk simulasyon için ilk start'ı vereni kim yarattı ya da o kişi-yaratık-varlık-el her ne ise , nasıl oluşabildi?
404 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 25 Şubat

Ouroboros: Kuyruğunu yutan ejderha!

Desteklemez!

Simülasyon teorisi, iki ve daha fazla iç içe simülasyon sonrasına dair hüküm belirtme özelliğini yitirir. İkiden sonrası sonsuza kadar giden bir iç içeliği yadsımaz. Bu olduğunda da bir kısırdöngü misali en son inşa edilenin ilk inşacının inşacısı olması işten bile değil, tıpkı bir çember üzerinde dizili-sıralı iç içe evrenler misali. Tıpkı Kuyruğunu yutan ejderha misali.

Tüm Reklamları Kapat

Olası mı olası. Burada artık varsa bile tek bir yaratıcıdan bahsedemeyiz. Hatta iç içe geçen evren sayısı kadar yaratıcı var olur desek abartılı olmaz. Ve hatta en son yaratılan en son tanrı olur. Bir öncekinin yaratısı ve bir sonrakinin yaratıcısı olarak…

Böylesi evrenlerde; baş nerede, son nerede, ilk yaratıcı kim, biz kaçıncı evreniz vb. hiçbir sorunun cevabı net olarak verilemez. Ve her evrenin yaratıcı-tanrı vasfı taşıdığı bir realitede tanrılığın esprisi kalmaz, gereği de…Sevgiyle...

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökhan Polat
Gökhan Polat
180K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 5 Mart

Merhaba

Aslında diğerleri soruya cevap vermiş yinede yazmak istedim

Bu tür temellendirmelerden önce eğer tanımladığınız sadece Tanrı kavramı ise bundan ne anladığınızı açmanız lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Veya kastettiğiniz atıyorum kedi tanrısına inanıyorsanız bu tanrını tanımlaman ve niteliklerinden bahsetmek gerekir (şuan müslüman popülaritesinin fazla olduğu bir. Ülkede yaşadığımdan allahı baz alarak ilerleyeceğim)

Böyle bir durumda karşımıza teselsül (basitçe infinite regress) çıkıyor ama diyelim ki teselsül aklen muhal olsun karşımıza şu sorun çıkıyor, hangi tanrı? Bunun anlatımından sonuçla bir sürü tanrı ortaya çıkabilir ki bu da gereksiz sonuç yığımı demek olur. Karşıdaki (şuan İslam'ı baz aldığımdan allah üstünde konuşuyorum herhangi kişisel bir sebebim yok) diğer seçenekleri dışlar ve yalnızca tek seçeneğin Allah olduğunu savunursa (özellikle temelsiz) false dilemma safsatasına düşebilir veya inancı doğrultusunda onu dedi diye tanrı kavramının Allah olduğunu idda ederse Special plea safsatasına düşmüş olur ama buraları geçeceğim zaten burası Hakkında Esat bey yeterli yazıları yazmış benim eklemek ve aslında cevap vermek istediğim nokta; tanrının bu tür bir kanıtlamadan geçmesi (yine nasıl bir tanrı kavramı tanımladığına bağlı olmak ile birlikte) sınırlı bir varlığı olduğu anlamına gelir.

Basitçe açıklayayım benzer örnek vereyim sonra sizin örneğinize geçelim

Mimar ve inşaat mühendislerimiz olsun veya sadece inşaat mühendisi olsun farketmez bir binayı inşaat etsin diyelim ki binaya baktık ve bunun kendi kendine olamadığını bir yaratıcısının olduğunu aynı evren gibi bizim de bir yaratıcımız olduğu bir akıl yürütme yolu seçtiniz. (Bu tür argümanlarda verilen örneklerin birbiri ile alakası saçmalığına değinmiyorum bile ama bunu okuyan deist veya teist kim varsa lütfen bu tür kanıtlamaları yapmayın) bu akıl yürütmeyi seçtiğinizde sınırlama çok basit, o binayı yapan kişi de bina da aynı fiziksel kurallara tabi oluyor yani birisi zamandan aşkın vesaire olmuyor bildiğiniz Allah veya kedi tanrısı her neyse onu sınırlandırmış ve onun nitelikleri ile çelişen bir argüman ortaya koyuyorsunuz

Tüm Reklamları Kapat

Tabi farkettiğin üzere verdiğim örnek tam anlamıyla senin dediğin ile uyuşmuyor (üsttekini konuya bir açılış ve çeşitlilik olsun diye yazdım) gelelim senin örneğine ve diyelim yine teselsülü aklen muhal kabul edelim (unutmayın eğer bir tür ilke gitme adı altına ilerliyorsanız karşıdaki kabul etmediğinde önce teselsülün aklen muhal olduğunu kanıtlamak ispat yükü yüzünden sizde oluyor) şimdi inceleyeceğimiz düzenek simülasyon var içinde biz varız ve bizi başlatan kapatıp açan veya bu simülasyonu tasarlayan bir şey var dedik diyelim

Bunun sınırlaması ise şu biçimde oluyor simülasyonu yarattığı düzlemde bir sınır oluyor. Yani simülasyonu yarattı diyelim ama bu sefer de o simülasyonun yapıldığı oda, gezegen veya evren veya başka bir yapı atıyorum Xere diye bir yapı uzatılır da gider Lakin her türlü kendi düzlemine bağlı ve ondan aşkın olmayan bir varlıktan bahsetmiş olursun

Eğer onun üstü de var dersen bu raddede teselsülün aklen muhal olma kuralı kaldırılır.

ve simülasyonu tasarlayan birisinin temelde aslında yarattığı simülasyonun kurallarına da bağlı olduğu anlamı çıkar

Basitçe şöyle örnekleyeyim ya atıyorum tanrı simülasyonu yazarken proton elektron sabitler yasalar aklına ne geliyorsa değerleri kodladı diyelim

Basit bir soru, tanrı atomu var edecek diyelim bunu yaparken üstte dediğim tüm nicelikleri belirli bir değere getirmesi gerekliliği var mı? Evet hayıra göre zaten sonuç da değişiyor örneğin hayır dediğinizde belli olgular ile çelişiyorsunuz örneğin evet dediğinde tanrıyı kendi düzlemi içerisinde ve yarattığı simülasyon sabitlerine bağlı olduğunu söylemiş oluyorsunuz yani bir sınırlama koyuyorsunuz.

Son kısımlar biraz anlaşılmaz olabilir yinede karmaşık yazmadığımı düşünüyorum.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağanalp Sarıkaya
Öğrenciyim 24 Şubat

Aslında sorunuz simülasyon teorisini düşünmezsek yine aynı şeydir. Büyük Patlama'da ilk maddeyi yani senin sorundaki kelimeyle ilk "startı" veren kimdi sorusu ile aynı şey.

Bir müslüman olarak söylüyorum kanıtlamaz.

Madde dışında bir şeyden madde oluşmasının imkansız olup olmadığını bilmiyoruz. Belki de oluşabiliyordur. Ya da hiçlikten oluşabilip oluşamadığını da bilmiyoruz ki zaten hiçlik diye birşey var oldu mu onu da bilmiyoruz. Eğer hiçlik var olsaydı bile "var olmak" onu varlık yapardı.

Tüm Reklamları Kapat

Yani daha bilmediğimiz bilmediğimiz şeyler için yorum yapamayız aynı Büyük Patlamada'ki gibi Simulasyon teorisine göre de ilk "startı" veren Tanrı olur muydu bilemeyiz.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close