Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Şimdiki kediler, ataları olduğu söylenen aslandan nasıl evrimleştiler?

Demek istediğim aslan gibi vahşi bir hayvandan kedi gibi uysal bir canlıya nasıl evrimleşti
1,575 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Meraklı bilim insanı

Öncelikle evrimi iyi anlamak lazım. Ev kedileri, büyük kedilerden(aslan, kaplan, jaguar..vb) evrimleşmedi. Veya insanlar maymundan gelmiyorlar bunların ortak ataları vardı geçmişte. Mesela 5-6 milyon yıl önce yaşamış olan bir great ape (insansı maymun)'in bir kısmı şempanzeye bir kısmı ise günümüz insanına evrimleşti.[1]

Kedigillere dönersek; aslan, kaplan gibi büyük kediler ile ev kedisinin en yakın ortak atası yaklaşık 12 milyon yıl önce yaşamıştır. (10-15 milyon arası olarak tahmin ediliyor.) Miyosen döneme denk geliyor. 10 milyonun üzerindeki bu zaman dilimi bu tarihi kedilerin farklı coğrafyalarda ceşitli genetik seçilim baskılarına maruz kalarak çok çeşitli kedigile evrimleşmesine neden olmuştur. Bugün bu türlerin büyük bir kısmı yok olmuş olmasına rağmen bir kısmı hala yaşamına devam etmektedir. Büyük kediler dünyanın her yerinde bulunuyorlar. Güney amerikada Jaguar asyada kar leoparı ve ya sahara altı afrikasında aslan en bilinen örnekleri. Çok çeşitli coğrafyalarda bulunmaları onları evrimleştiren seçilim baskılarının da çok çeşitli olması demek oluyor. Bunların en önemlilerinden biri çevre ve iklim şartlarıdır. Mesela orta asyanın soğuk ve dağlık bölgesinde evrimleşen kar leoparı afrikadaki kuzenlerine göre soğuk hava şartlarında hayatta kalmak için daha kalın bir kürke, kar üzerinde daha rahat yürüyebilmek için büyük ve geniş pençelere, dağlık arazide dengesini daha rahat saülıyabilmesi için daha uzun bir kuyruğa sahiptir. Bir diğeri ise avlanabileceği hayvanlar, onların savunma mekanizmaları ve aynı hayvanları avlayan rakip kedilerin veya başka avcıların bulunup bulunmamasıdır.[2]

Küçük kedilere gelince, aslında benzer faktörler onlar için de geçerlidir. Fakat şartların farklı olması onları daha farklı bir evrimsel yola itmiştir. Küçük kediler büyük kedilerin aksine dağlık veya ormanlık alanlardan ziyade geniş saharada veya başka dominant avcıların bulunduğu çevrelerde evrimleşmiştir. Bu durum onların avlanma yetilerinden çok saklanma yetilerini ve hatta kendinden daha baskın bir tür ile savaşmaktan ziyade onun yancısı gibi yoluna çıkmadan onunla birlikte yaşayabilmeye yönlendirmiştir, bu bazen insan bazen ise başka bir kedi türü olabilir. En güzel örneği adeta şehir hayatına tamamen adepte olmuş ve insanların yaşam tarzına kendini adepte olmuş evcil kedilerdir(Felis catus) Veya evcil kedilerin en yakın kuzenı afrika vahşi kedisi aslaniın hakimiyetini kabul edip gerekirse onun artıkları ile beslenmeye razı olarak aslanla aynı yerde yaşamını sürdürebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

hamiş: evcil kediler derken ki kastım sadece evde yaşayan kediler değil halk arasında vahşi kedi denilen sokak kedilerini de kapsayan bütün bir türü (Felis Catus) kapsamaktadır. Vahşi kedi ise evcilleştirmeye uygun olmayan ve ormandan yaşayan evcşl kedilere kısmen benzese de farklı bir hayvan türü olan Felis cinsinin diğer üyelerini kasdetmektedir.

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. The Smithsonian Institution's Human Origins Program. Homo Sapiens. (22 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: The Smithsonian Institution's Human Origins Program | Arşiv Bağlantısı
  2. R. I. . P. . F. R. S.. (2009). Xl.—The Classification Of Existing Felidæ. Journal of Natural History. doi: 10.1080/00222931709487018. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

Kedilerin tarihçesi uzmanlar tarafından da tartışmalara konu olan bir süreç olarak ifade edilebilir. Günümüzdeki kedi sınıflandırmasının ilerleyen yıllarda değişebileceğine dair tartışmalar devam etse de oldukça köklü bir tarihe sahip olan kedileri belirli bir sınıflandırma içerisinde incelemek ve evcil kedilerin geçmişini bilmek aslında patili dostlarımızın pek çok hareketine ışık tutmaya yardımcı olacaktır. Kedilerin tarihteki yeri oldukça eskidir. Kedi ailesinin en eski üyesinin yaklaşık olarak Asya'da 11 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu üye günümüzdeki panterlere benzerliği ile tanımlanmıştır. Ancak bu bilginin değişebileceği unutulmamalıdır. Çünkü kedilerin tarihçesi hakkında inceleme yapmak zordur, kedi fosilleri nadiren bulunur ve alanında uzman kişiler tarafından bile fosiller üzerinden ayırt edici çıkarımlar yapılması zor olabilir.

Kedilerin tarihçesi uzun yıllar boyunca 3 sınıf üzerinden incelenmiştir.

Panthera (Kükreyen kediler)

Tüm Reklamları Kapat

Çitagiller (Çitalar)

Felis (Küçük kediler)

90'lı yılların sonunda yapılan bir çalışmada 37 farklı kedi türünün DNA'larının incelenmesi yapılmış ve günümüzde varlığını sürdüren kediler 8 soya bölünerek değerlendirilmiştir. İncelenen 37 farklı türün de Asya'da 11 milyon yıl önce yaşayan atalarından evrimleştiği düşünülmektedir.

Günümüzde evcil kediler olarak adlandırılan ve insanlarla oldukça yüksek etkileşimlerde bulunarak yaşayan modern evcil kedilerin tarihçesi ise 3,4 milyon yıl önceye dayanmaktadır. Bu süreçte kediler insanlarla birlikte yaşasalar da uzun yıllar boyunca evcilleşmemişlerdir. İlk evcilleştirilen kedinin yaklaşık olarak 10.000 yıl önce evcilleşen bir yaban kedisi türü olduğu düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kedigillerin Ortak Özellikleri

Kedilerin ortak özelliklerini birbirlerine yakın olması sınıflandırmada yaşanan zorluklarının temelini oluşturur. Kediler keskin işitme, görme ve koku alma duyularına sahip olan yırtıcılar olarak evrimleşmiştir. Kafatası ve iskelet yapıları yuvarlaktır ve benzer özelliklere sahiptir.

Yapılan araştırmalarda evcil ve vahşi kediler arasında bulunabilen en önemli ayırt edici özelliğin kürk olduğu görülmüştür. Tarih boyunca yaşadığı düşünülen kedilerin DNA'ları karşılaştırıldığında da bu durum kanıtlanmıştır. Kedilerin bir diğer ortak özelliği de çok gelişmiş yırtıcılar olmalarıdır. Grup halinde yaşayan aslanlar dışında tüm kediler tek başına avlanmaya ve kendilerini korumaya alışkındır. Bunun yanı sıra aslanlar haricinde dişi ve erkek kedilerin görüntüleri benzerdir ve pek çok hayvan türünde olduğu gibi erkeklerin dişilerden biraz daha büyük olması cinsiyet ayrımının en belirgin noktasıdır. Kedilerin ön ayaklarında 5, arka ayaklarında 4 adet parmakları vardır. Pençe ve parmak bütünleşik uzantılar ses çıkarmaya engel olacak pedlere sahiptir. Çitalar dışında tüm kedilerin geri çekilebilir pençeleri bulunur.

Evcil Kedinin Tarihi

Yaklaşık 11 milyonluk geçmişe sahip olan kedigiller bu süreçte oldukça hızlı bir genişleme yaşamış ve çeşitlilik kazanmıştır. 3 milyon yıl önce ise Kuzey Kutbu, Antarktika ve Avustralya haricinde dünyanın tüm bölgelerinde yaşayan çok çeşitli kedi türleri ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise deniz seviyelerinde yaşanan değişimler kedigillerin göç etmesini kolaylaştırdı ve dünyanın dört bir yanında çok çeşitli kedilerin yaşam alanı oluşmasına olanak verdi. Kediler ve insanlar çok uzun yıllar yakın yaşasalar da kedi evcilleştirmesinin yaklaşık 4000 yıl önce Mısır'da gerçekleştirildiği düşünülüyordu. Yapılan bazı araştırmalar ise kedi evcilleştirmesine dair kanıtların 10.000 yıl öncesine dayandığını göstermiştir. Kıbrıs'ta sahibi ile birlikte gömülen bir kedinin kalıntılarının bulunması ile ilk evcilleştirmeye ilişkin düşünceler değişmiştir.

Kedilerin evcilleştirilmesinin iki temel sebebi olduğu düşünülmektedir. Kedilerin arkadaş olmak için seçilmiş olması ve kemirgenlerle haşereleri avlaması evcilleştirmenin temel nedenleridir. Küçük kedilerin sosyal özellikleri, yuvarlak kafatası yapıları, büyük gözleri insanların onları içgüdüsel olarak sevmesine ve ilgilenmesine neden olmuştur.

Modern Evcil Kedilerin Tarihteki Yeri

Yapılan genetik çalışmalar sonucunda günümüzdeki modern kediler ile Afrika Yaban Kedisi'nin (Felis silvestris lybica) neredeyse aynı DNA'ya sahip olduğu görülmüştür. Afrika yaban kedisi günümüzde hâlâ soyunu devam ettiren ve evcil kedilere benzer görüntüsü ile dikkat çeken bir kedidir. Normalde farklı kedi türlerinin birbirleri ile çiftleşmesi sonucunda soy devam etmez. Aslan ve kaplan çiftleşmesi sonucunda doğan yavrular kısırdır. Ancak Afrika Yaban Kedisi ile evcil kedilerin çiftleşmesi sonucunda doğan yavrular kısır değildir ve hatta bu durum yaban kedisi soyunun tehlikeye girmesine neden olacak gelişmelerin yaşanmasına neden olmuştur.

Felis Catus, evcil kediler için 1758 yılında önerilmiş sınıflandırmadır. Felis Catus Domesticus ise 1777 yılında önerilmiştir. 2003 yılında ise evcil kedilerin Felis Catus adlı farklı bir tür olduğu kararlaştırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise modern evcil kedinin, Avrupa Yaban Kedisi olan FelisSsilvestris'in bir alt türü olan Felis Silvestris Catus olduğu kabul edilmiştir. Günümüzde ise IUCN evcil kedinin Felis Catus olarak değerlendirmesine uyarak çalışmalar yapmaktadır.

Kaynaklar

  1. Petlebi. Kedilerin Tarihçesi Ve Evrimi. (10 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: petlebi | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close