Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Egemen Oğlak
Üye 1 gün önce 2 Cevap
4

Sex neden zevk verir?

iç güdüsel olarak sex yapmayı biliyoruz peki ama neden zevk veriyor neden hoşumuza gidiyor?
183 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 19 saat önce

Ah şu özel mülkiyet yok mu!

Ölümsüzlüğe giden kapıyı aralamak herkesi mutlu eder. Hele ki karbon alaşımlı bir yapıya sahip bizcil türlerin gen aktarımı yolu ile ölümsüz olabilme koşulu var ise.

Seksin vesile olduğu şey de budur. Bizlerin tür olarak ona farklı anlamlar yüklemesi, onu, özünden koparacak denli farklı şekilde ve zamanla kültürel kodlar üzerinden yeniden ve estetize ederek konumlandırması bu durumu değiştirmez.

Tüm Reklamları Kapat

Yani özünde lezzetli ve sağlıklı bir yemek yediğimizde, spor yaptığımızda, uykuya doyduğumuzda ve nice yaşamsal destek ve yenilenme modumuza denk bir sürece girdiğimizde vücudumuzda salgılanan hormonlar ne ve neye hizmet ediyor ise seks de aynı hormonların aynı amaç için salgılanmasının doruk noktasından öte bir şey değildir: Doğrudan sağlık ve dolaylı ölümsüzlük…

Bugün, onun bir bilinmeze ve erişilmeze dönüşmesinin temelinde, özel mülkiyet ile birlikte ilk mülkleştirilen kadın bedeninin esareti vardır. Onu metalaştıran, araçsallaştıran ve özünden kopararak yerine göre yasak, yerine göre tabu ve yerine göre piyasalaştıran esaret. Oysa ilksel atalarımızın , ilkel komünal anaerkil dönemde böyle bir gündemleri bile yoktu…Modern komünal dönem olarak adlandırdığımız komünizmde de olmayacak…Sevgiyle…

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
78K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 19 saat önce

Canlıların hayatta kalabilmesi, türlerin varlığını sürdürebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Ancak hayatta kalma, yalnızca tek başına yeterli değildir. Bir türün sürekliliği, üyelerinin üremesiyle sağlanır. Bu sebeple üreme, canlılar için hayatta kalmanın ötesinde, türün devamını temin eden bir süreçtir. Hayvanlar, doğaları gereği, hem hayatta kalma hem de üreme davranışlarını biyolojik olarak ödüllendiren sistemlere sahiptir. Bu ödüllendirme mekanizması, özellikle hormonlar aracılığıyla işler. Dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonları, temel hayatta kalma davranışları sırasında salgılanırken, üreme sırasında bu hormonların seviyeleri daha uzun süre yüksek kalır. Bundan dolayı bu hayvanların üreme davranışını güçlü bir şekilde pekiştirir. Eğer bu hormonlar üreme sürecine dahil olmasaydı, hayvanların nesillerini devam ettirmesi oldukça zorlaşırdı.[1]

Sonuç olarak, üreme içgüdüsüyle hareket eden hayvanlar, bu davranışı ödüllendiren bir genetik yapıya sahiptir. Bu da üremenin teşvik ediciliğini artırarak türün devamını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. pubmed. Dopamine And Sexual Behavior. Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2025. Alındığı Yer: pubmed | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close