Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
2

Sevgi ne tür birşey sürekli mi değişken mi?

558 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Çok zor bir soru, cevabı daha da zor…Belki de yok...

Sevginin ne olup olmadığı üzerine bilimsel bir dayanak sunamam. Fakat bütün teorik alt yapıların sınandığı yer itibarı ile yaşamdaki karşılığı üzerine bir kaç bir şey söyleyebilirim sanırım.

İlki sevginin kendisi ile ilgili. Sevme eylemi duyularımıza haz, mutluluk, huzur olarak yansıyanın sürekliliğini talep içerikli bir eylemliliği ifade eder kanımca. Bu nedenle sevme eyleminin sürekliliği olan sevgi en başta emek ister.

Tüm Reklamları Kapat

Sevgi bir şeyin karşılığı değildir. Güven, saygı vb. gibi kazanılması gereken bir duygu durumu değildir. Onlardan farklı olarak peşin verilen bir krediye benzer. Krediyi verenin biz olması bize, onu sürekli güncel ve diri tutmamamız için bir gerekçe sunmaz.

Sevgi iyilik gibidir. Karşılığı beklenerek sunulan bir değer değildir. Hatta sevdiğinizin sevdiğinizden haberdar olma zorunluluğu da yoktur.

Çünkü sevgi; karşıdaki kişi, nesne, olgu ve durumdan bağımsız olarak, değer yargılarımıza, insana, yaşama ve doğaya bakışımıza yansıyanın, bütün vücudumuzdan süzülür iken, “kalbimizde arta kalan” tortusudur.

Sevgi emektir ve emek değer vermektir. Bir çiçeğe su, bir kediye, köpeğe mama, bir ihtiyaç sahibine, basit gerekçelere sığınmadan ve akıl vermek ötesinde onu anlayarak ihtiyacına uygun bir katkı sunabilmektir.

Tüm Reklamları Kapat

Sevmek elbette ki nedensiz değildir. Fakat bu illa ki bize uyan bir neden bulma zorunluluğunu dayatmaz.

Neden; buna ihtiyacı olanın özneline de uysa olur. Yeter ki bu ihtiyaç başkalarının, “hak edilmemiş mutsuzluğu” üzerine oturan bir zemine denk gelsin.

Hak edilmemiş mutsuzluk; kendi doğalında gelişen, gelişmesi beklenen ve buna zemin hazırlayanlar hariç, kimseye zararı dokunmayan mutsuzluktur.

Sevgi; burada eşitsiz olanı aynı zamanda eşitleme misyonunu da üstlenen bir değer olur.

Büyük usta Nazım'ın ( Nazım Hikmet Ran) , Tahir ile Zühre Meselesi şiirinde söylediği üzere:

Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da

Hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil

Bütün iş Tahir’le Zühre olabilmekte

Yani yürekte

Mesela bir barikatta dövüşerek

Tüm Reklamları Kapat

Mesela kuzey kutbunu keşfe giderken

Mesela denerken damarlarında bir serumu

Ölmek ayıp olur mu?

Tüm Reklamları Kapat

Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da

Hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil

Seversin dünyayı doludizgin

Ama o bunun farkında değildir

Tüm Reklamları Kapat

Ayrılmak istemezsin dünyadan

Ama o senden ayrılacak

Yani sen elmayı seviyorsun diye

Elmanın da seni sevmesi şart mı?

Yani Tahir’i Zühre sevmeseydi artık

Yahut hiç sevmeseydi

Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?

Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da

Hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil…

Sevgi; tıpkı ışığın hızını koruyabilmek için korumak zorunda olduğu dengeye benzer. Sürekliliği bu dengeye bağlıdır. Elektrik alan ile manyetik alan arasındaki denge misali...

Tüm Reklamları Kapat

Elektrik alanı, yaşama atfettiğimiz anlam; manyetik alanı ise varlığın bu yaşamdaki hak edilmiş pozisyonu olarak düşündüğümüzde ve bu iki parametre uyumlu olduğu sürece sevgi sürekliliğini korur diyebiliriz.

Haliyle bu ikisi için birbirine enerji transferi bir zorunluluk. Yani bizim bu yaşama atfettiğimiz yaşamı sürekli besleyecek emeğe, karşıdakinin sürekli bu emeği hak edecek pratiğe ihtiyacı var.

Sonuçta sevgi de acıkır, susar, yorulur, dinlenir, yeniden ve karşılıklı yaratım ister, yani emek ve hak ediş...

Ancak bu; hiçbir şeklide ilk çıkış niteliğinin ve hatta tek taraflı sürdürülebilirliğinin karşılıksız ve beklentisiz olamayacağına kanıt teşkil etmez diye düşünüyorum.

[1]

Kaynaklar

  1. Leo Buscaglia. Sevgi. ISBN: 9789751003416.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close