Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Sevgi, barış vb. duygu ve durumlarının tek başına var olabileceğine inanmak doğru mu?

Herşeyin zıddı ile kaim olduğu düşüncesinin doğru olduğunu varsayarsak sevgi barış mutluluk vs gibi durumların tek başına olabileceğine inanmak ne kadar doğrudur? yıllardır süre gelen masal hikaye benzeri bir çok öğretinin sürekli mutlu son, barış, güzel, iyi insan gibi şeyleri işliyor olması beni sorguya itiyor. Çıkabildiğim yer Yin Yang
176 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bunların tek başına var olabilmesi için beyinde duyarsızlaşma durumunun olmaması gerekir. Herhangi bir şeyin sürekli var olması nedeniyle o şeye karşı duyarsızlaşma beyin açısından o şeyi uyaran olmaktan çıkarır. Örneğin bunu bir odadaki aynı kokuyu alışma ile çok kolay deneyimleriz. Bunun nedeni ortamdaki kokunun süreğen olması ve beynin de bu açıdan buna karşı algısal duyarsızlaşmasıdır.

Aynı şey mutluluk için de geçerli veya diğer herhangi bir şey için de. Süreğen bir durum beyin için bir süre sonra anlamını kaybeder. Kaybetmemesi için sürekli yenilenen veya istendiği zaman yenilenen bir bilinç hali gerekli. Ancak bu da mümkün değil veya çok zor.

Dolayısıyla acı olmadan neden tatlı olmaz veya kötü olmadan neden iyi olmaz bunun nedenlerini beynin işleyişi ile anlamak mümkün. Herkesin iyi olduğu bir dünyada kötü diye bir örnekleme olmayacağından kötü kavramı ortaya çıkmaz ve iyi veya iyilik diye bir kavram da doğal olarak ortaya çıkmayacaktır. Çünkü tıpkı odadaki kokunun algısal farkındalığının kaybedilmesi gibi iyilik de aslında koku gibi beyin için 'yok' durumda olacaktır. Yani beyin buna dair Algıda seçicilik kazanamayacaktır. Bunu şuna benzetebiliriz herşeyin mavi renk olduğu bir dünyada renk diye bir kavram ortaya çıkmazdı. Renk diye bir kavramın ortaya çıkması veya maviden başka renklerin olduğunun anlaşılması için en azından bir başka renk çeşidinin de olması gerekirdi. Ancak bu şekilde renkler arasında bir ayrım yapılabilir ve bu ayrımın olduğu anlaşılabilirdi ve daha sonra da renklere dair kavramlar ve kavramsal farklar ortaya çıkabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla beynimizin çalışma prensibi nedeniyle mutsuzluk olmadan mutluluk, kötü olmadan iyi (beynimiz için) var olamaz ve beyin açısından ayırt edicilik kazanamaz ve fark edilemez.

Bunu fark etmek Acı ama gercek diyebileceğimiz bir durum. Herşey iyi güzel olsun diye istemek bu evrende, bu zihin yapımızla ne yazık ki iyiye dair herşeyden yani iyinin varlığından dahi vazgeçmeyi gerektiriyor. Ama unutmamak gerekir ki bu durum iyiyi anlamlı kılan şey ve iyiye değer kazandıran şey. Yani bu durum iyiden vazgeçmek için bir neden de değil elbette.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close