Freud, bilinçaltının çok ufak yaşlarda şekillendiğini ve kişinin geri kalan yaşamında bu şekillenmelerin, kişi farkında olmasa da, son derece etkili olduğunu söyler. Küçükken, daha pek farkında olmadığımız zamanlarda ebeveynlerimize muhtacız. Özellikle annemize. Bilmediğimiz şeyleri sorar, cevaplarını merak ederiz.
5 yaşında bir erkek kardeşim var, her şeyi merak etmekte. Merakından dolayı okuma-yazma biliyor şu anda. Whatsapp’tan insanlarla yazışıyor, ne garip. Bunu görünce çok şaşırmıştım. Sonra fark ettim ki internette YouTube’da tükettiği içerikler çocuk gelişimine faydalı olan içerikler: İng. sayılar, hayvan isimleri, harfler vs. Ayrıca bunları abisine yani bana söyleyerek de kendini bir nevi kanıtlamış oluyor, benden takdir bekliyor. Bu da hâliyle onu teşvik edip merakını pekiştiriyor.
Küçük kardeşimin maalesef süt ve yumurtaya alerjisi var, egzema oluyor. Bu yüzden kemikleri çok gelişmedi. Biraz pofuduk ve hantaldır yaşıtlarına göre. Sitemizde açık kalan bir çukura düşüp kafasını kırmıştı, yanındaki kuzeni olmasaydı baygın bir şekilde Allah korusun ölebilirdi. Kardeşim o andan sonra çukurlara karşı bir ön yargı besledi. Çukurun olduğu yerden uzak durmaya başladı. Kısacası şartlandı.
Muhtemelen aynı şekilde siz de küçükken şartlandınız. Çok istediğiniz bir ürünün mor rengi, bir abur cuburun mor ambalajı sizi cezbetmiştir. Siz de moru istemsizce sevmişsinizdir.
Öyküyle daha akılda kalacağını düşündüğüm için biraz uzatmış olabilirim, iyi günler.