Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

ses ve ışığın kütlesi var mıdır? E:mc2 bağıntısının tersi ispatlanamadığına göre ses ve ışığın kütlesi vardır. diyelim ki var; o zaman kütle transferi de mümkün müdür?

soru: kütle transferi varsa ve ışığın,sesin kütlesi de varsa; şu meşhur sorunun bilimsel cevabı nedir: ışık hızıyla ne zaman yolculuk yapacağız ?
3,645 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Fizikte dalgalar ikiye ayrılır :

  • Enine Dalgalar : İlerleme doğrultusu titreşim doğrultusu ile dik
  • Boyuna dalgalar : İlerleme doğrultusu titreşim doğrultusuna paralel

Ses mekanik ve boyuna bir dalgadır ve bir enerji transferidir. Herhangi bir kütleye sahip olmayıp ilerleme için bir ortama dolayısı ile hava kütlesine ihtiyaç duymaktadır. Moleküllerin birbirine momentum transferi sonucu enerjiyi kulakta algılamamızdır. Tek başına sesin kütlesi olduğunu söyleyemeyiz. Sadece enerji transferi yapan hava bir kütleye sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Foton ise bir elektromanyetik dalgadır ve enine dalgalar sınıfındadır. Tek başına foton taneciği ile temsil edilir ve fotonun herhangi bir kütlesi yoktur. E = mc2 formülü enerji kütle eşdeğerliliğini temsil eder. Enerji temsili olan bir parçacık kütleye sahip olmak zorunda değildir. Formül sadece ne kadar maddenin ne kadar enerji karşılığı olabileceğini belirtir.

Evrende tüm parçacıklar fermiyon ve bozonlar diye ikiye ayrılır. Fermiyonlar parçacıkları, bozonlar ise kuvvet taşıyıcılarını (yani fotonları, higgs, sigma ve pi bozonları gibi) temsil eder. Fermiyonlar büyük oranda kütleye sahipken bozonlar bir kütleye sahip değildir. Fakat hem bozonlar hem fermiyonlar enerji karşılığı olarak temsil edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu daha iyi anlayabilmek için enerjiyi para gibi düşünebilirsiniz. Herhangi fermiyon "ürün" yani madde olsun. Yaptığımız bir "hizmet" işi de "bozon" yani foton olarak temsil edilebilir. Para sadece iki işi ücret karşılığında birbiri ile temsil edebilir. Yani maaşınız 2000 TL dir ve aldığınız herhangi bir şey de 2000 TL dir. Bu E = mc2 sadece bunların para yani enerji ilişkisini tanımlar fakat bu iki şeyin aynı olduğu anlamına gelmez.

Bir foton bir yüzeye çarptığında kütlesi olmamasına rağmen basınç ve momentum uygular. Bu yine enerjinin transferinin ve kuantum etkilerinin bir sonucudur ve sanki kütlesi varmış gibi davranabilir.

Okullarımızda maalesef enerji konusu eksik öğretiliyor. Enerji sadece cisimleri hareket ettiren ve birbirine dönüşen doğrudan gözlemlenemeyecek bir değiş tokuş aracıdır. Herşey evrenin oluşumundan beri gelen enerjiyi her an tüketmektedir ve buna sineğin uçuşundan, güneşin parlamasında kadar herşey dahildir. Enerji faydasız hale geldiğinde, yani entropik bir kıyamette herhangi birşey hareket etmek için bir sebep bulamayacaktır.

1,947 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Desy.de. (18 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 18 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serdar Çite
Öğrenci

E = mc2 daha kapsamlı bir formül olan E = m2c4 + p2c2 nin özel bir halidir. Burada p harfi momentumu simgeler. Eğer bu formülü uygulayacağınız maddenin momentumunu 0 kabul ederseniz meşhur E = mc2 yi elde edersiniz. Işığı oluşturan fotonların ise momentumu sıfır değildir ama kütlesi sıfırdır. Gerekli düzenlemeleri yaparsanız ışık için formül E = pc haline dönüşür.

865 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Uw Departments Web Server. (16 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close