Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Umut Aydın
Üye 4 Şubat 1 Cevap
8

Serway Physics kitabından bir bölümde yüklü parçacığın hareketi nasıl Newton fiziği ile izah edilebiliyor? Veya buradaki olay basite indirgeme mi?

Bazı videolardan hep atom altı parçacıkların doğasının Newton fiziğiyle değil kuantum fiziğiyle açıklanmaya çalışıldığını duyduğumu net olarak hatırlıyorum. Görsel kısmına koyacağım bir kesitte görüleceği üzere +yüklü parçacığın sabit manyetik alanda yaptığı düzgün dairesel hareketi açıklarken newton fiziğinin kullanılmasının doğruluğu nedir?
746 görüntülenme
Serway Physics kitabından bir bölümde yüklü parçacığın hareketi nasıl Newton fiziği ile izah edilebiliyor?
Veya buradaki olay basite indirgeme mi?
Serway Physics kitabından bir bölümde yüklü parçacığın hareketi nasıl Newton fiziği ile izah edilebiliyor? Veya buradaki olay basite indirgeme mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 4 Şubat

Tamamen olmasa da işlevsel olarak doğru. Klasik fizik dediğimiz şey, fiziğin daha doğru bir resmi olan kuantum mekaniğinin spesifik/özel bir durumundan ibaret. Yani klasik fizik ("Newton fiziği") hatalı değil; sadece çok küçük nesnelerde, çok hızlı giden nesnelerde ve çok büyük kütleli cisimlerin civarında hata payları fizikten aşina olduğumuzun çok ötesine çıkıyor ve dolayısıyla "hatalı" demeye başlıyoruz. Halbuki gündelik hayattan aşina olduğumuz sıradan nesneler için Newton fiziği gayet yeterli (o sayede arabaları, uçakları, binaları, trenleri Einstein'a veya kuantum mekaniğine ihtiyaç duymadan üretmeye devam edebiliyoruz).

Bu sınırın nerede kaldığına ve ne kadar isabetli bir analiz yapmak istediğinize bağlı olarak, elektronlar gibi nesnelerin davranışlarını da Newton fiziği ile analiz edip açıklamaya devam edebilirsiniz - kitabın yaptığı da bu. Ancak bunlardaki hata payları görece daha yüksek olacaktır ve deneysel sonuçlarla görece daha az uyumlu olacaktır. Mesela Newton fiziği, bir elektronun fiziksel bir bariyerin ötesine ışınlanırcasına geçebilmesini izah edemez; bunun için kuantum mekaniğine ihtiyacınız vardır. Ama bu ekstrem vaka, anlatmaya çalıştığınız şey için önemli değilse, o zaman elektronun davranışlarını klasik fizikle izah edebilirsiniz.

Kimi zaman bu, çok daha basit bir analize izin verdiği için daha önceden açıklayamadığınız şeyleri açıklamanızı da sağlayabilir. Mesela cıvanın oda şartlarında sıvı olması, klasik kimya ile izah edilemez; ancak işin içine kuantumu değil ama, görelilik teorisini dahil ettiğiniz anda, sebep anlaşılır olmaktadır. Halbuki elektronların davranışını genellikle görelilik teorisiyle izah etmeyiz. Buna rağmen, eğer elektronları klasik bir nesne olarak tanımlarsanız (ve bir gezegen etrafında dönmesine benzetirseniz), o zaman göreliliği de işin içine katarak, tıpkı Merkür'ün yörüngesindeki anormalliğin sadece görelilik ile izah edilebilmesi gibi, cıvanın oda sıcaklığında sıvı olan tek metal olmasını da basitçe ve anlaşılır şekilde izah edebilirsiniz. Bundaki hata payı klasik fizikten daha düşük; ama kuantum fiziğinin yapacağından daha yüksek olacaktır. Öte yandan bu açıklama, kuantum fiziğiyle yapılana göre daha basit, klasik fizikle yapılana göre daha karmaşık olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani önemli olan, hangi seviyede bir analiz yapmak istediğinizi (ve amacınızı) belirlemek. Amaç öğrencilere fiziksel olguları tanıtmaya başlamaksa, klasik fizik ve görelilik doğru nokta (ama onlara bunların hata ve eksiklerini burada yaptığım gibi izah ettiğiniz müddetçe). Ama gerçeği bulmak istiyorsanız, bunlarla tabii ki yetinemezsiniz.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
22
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close