Tamamen olmasa da işlevsel olarak doğru. Klasik fizik dediğimiz şey, fiziğin daha doğru bir resmi olan kuantum mekaniğinin spesifik/özel bir durumundan ibaret. Yani klasik fizik ("Newton fiziği") hatalı değil; sadece çok küçük nesnelerde, çok hızlı giden nesnelerde ve çok büyük kütleli cisimlerin civarında hata payları fizikten aşina olduğumuzun çok ötesine çıkıyor ve dolayısıyla "hatalı" demeye başlıyoruz. Halbuki gündelik hayattan aşina olduğumuz sıradan nesneler için Newton fiziği gayet yeterli (o sayede arabaları, uçakları, binaları, trenleri Einstein'a veya kuantum mekaniğine ihtiyaç duymadan üretmeye devam edebiliyoruz).
Bu sınırın nerede kaldığına ve ne kadar isabetli bir analiz yapmak istediğinize bağlı olarak, elektronlar gibi nesnelerin davranışlarını da Newton fiziği ile analiz edip açıklamaya devam edebilirsiniz - kitabın yaptığı da bu. Ancak bunlardaki hata payları görece daha yüksek olacaktır ve deneysel sonuçlarla görece daha az uyumlu olacaktır. Mesela Newton fiziği, bir elektronun fiziksel bir bariyerin ötesine ışınlanırcasına geçebilmesini izah edemez; bunun için kuantum mekaniğine ihtiyacınız vardır. Ama bu ekstrem vaka, anlatmaya çalıştığınız şey için önemli değilse, o zaman elektronun davranışlarını klasik fizikle izah edebilirsiniz.
Kimi zaman bu, çok daha basit bir analize izin verdiği için daha önceden açıklayamadığınız şeyleri açıklamanızı da sağlayabilir. Mesela cıvanın oda şartlarında sıvı olması, klasik kimya ile izah edilemez; ancak işin içine kuantumu değil ama, görelilik teorisini dahil ettiğiniz anda, sebep anlaşılır olmaktadır. Halbuki elektronların davranışını genellikle görelilik teorisiyle izah etmeyiz. Buna rağmen, eğer elektronları klasik bir nesne olarak tanımlarsanız (ve bir gezegen etrafında dönmesine benzetirseniz), o zaman göreliliği de işin içine katarak, tıpkı Merkür'ün yörüngesindeki anormalliğin sadece görelilik ile izah edilebilmesi gibi, cıvanın oda sıcaklığında sıvı olan tek metal olmasını da basitçe ve anlaşılır şekilde izah edebilirsiniz. Bundaki hata payı klasik fizikten daha düşük; ama kuantum fiziğinin yapacağından daha yüksek olacaktır. Öte yandan bu açıklama, kuantum fiziğiyle yapılana göre daha basit, klasik fizikle yapılana göre daha karmaşık olacaktır.
Yani önemli olan, hangi seviyede bir analiz yapmak istediğinizi (ve amacınızı) belirlemek. Amaç öğrencilere fiziksel olguları tanıtmaya başlamaksa, klasik fizik ve görelilik doğru nokta (ama onlara bunların hata ve eksiklerini burada yaptığım gibi izah ettiğiniz müddetçe). Ama gerçeği bulmak istiyorsanız, bunlarla tabii ki yetinemezsiniz.