Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Sen benim ay yüzlü sevgilimsin Derdim dağlardan büyük bilen yok Bu dizelerdeki edebi sanatlar hangisidir?

399 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Ankara da Türk dili ve Edebiyatı 2.sınıf öğrencisiyim

İlk olarak incelemeye daima 1. mısradan başla

Sen benim ay yüzlü sevgilimsin.

  • Bu mısrada şair sevgilinin yüzünü görünüş olarak aya benzetmiştir. Klasik Türk edebiyatında aşık için sevgilinin yüzü vahdet yani tekliği sembolize eder. Divan edebiyatı şairleri ayı yüz ile benzetmede ki nedenlerinden ilki bir insanla ayın bulunduğu tabakaların konumunun birbirinden uzak olmasıdır. Yani bir insan yer yüzündeyken ay ise Allah katında 7 kat semaya yakın yerde işte klasik edebiyatta da ay ve yüz kavramları teklik ve sevgilinin aşık için ne kadar uzak olduğunu belirtmek için kullanılır. Diğer bir neden aşık için sevgilinin yüzü daima güzel , parlak ve kilometrelerce uzaktan bile aşığın dikkatini çekebilecek nitelikte olması dolayısıyla klasik edebiyatta yüz daima aya benzetilir.
  • 1. SANAT DOLAYISIYLA TEŞBİH-İ BELİĞTİR. = Sevgilinin yüzü Benzetilen , Ay ise benzetilendir. Bilindiği üzere teşbih-i beliğ benzeyen ve benzetilen unsurla ile kurulan sanattır.
  • 2. mısrayı incelediğimizde;
  • Derdim dağlardan büyük bilen yok derken şair ilk olarak dert gibi bir soyut unsuru somut ifade kullanarak abartmış. Yani 2. mısra'nın ilk sanatı mübalağadır. Mübalağanın İĞRAK derecesi bulunur.
  • 2. mısra'nın diğer bir sanatı tekrardan teşbihtir. Şair derdini bir dağa benzeterek bundan yakınır. Dert benzeyen iken Dağ benzetilen unsurdur . Yani şair bir kez daha TEŞBİH-İ BELİĞ sanatına başvurmuş.
  • ( Daha kolay cevabı görmen için sanatları büyük harfle yazdım.) İskender Palanın Eski Türk edebiyatı alanında yazdığı makaleler yardımıyla da bu konuyu pekiştirebilirsin.
  • [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Dr. Mustafa ALTUN. Edebi Sanatlar. Alındığı Tarih: 3 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dilbilim Araştırmaları Dergisi | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close