Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Selam bildiğimiz gibi karadelik her şeyi yutar ışığı bile peki o zaman NASA nasıl karadeliğin fotoğrafını çekmeyi başarmıştır?

357 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Edd May
meraklı melahat

Kara deliğin ilk kez fotoğrafının çekilmesini konu alan Netflix belgeseli yayınlandı: Kara Deliklerin Gizemi

2019 yılının en önemli bilimsel olaylarından biri olan kara deliğin fotoğrafının çekilmesini konu alan Netflix belgeseli yayınlandı.

https://www.netflix.com/search?q=webb&jbv=81343342

Tüm Reklamları Kapat

2019 yılında Dünya'dan 500 milyon trilyon km uzaktaki, 40 milyar km çapıyla Dünya'dan üç milyon kat daha büyük olan dev kara deliğin fotoğrafı çekilmişti. Kara deliğin fotoğrafını çekebilmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 13 teleskop kullanılmıştı. Netflix'te bu sürecin detaylarını anlatan bir belgesel yayınadı: Kara Deliklerin Gizemi.

Kara Deliklerin Gizemi şu anda Netflix üzerinde bulabilirsiniz. Belgeselin yönetmeni Peter Galison ve belgesel 1 saat 39 dakika uzunluğunda.

Belgeselin Netflix üzerinde tanıtım yazısı: Kara delikleri anlamaya ve ilk kez bir kara deliği fotoğraflamaya çalışırken bir yandan da evrene dair bildiklerimizin sınırlarını araştıran bilim insanlarını izleyin.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Utku Başpınar
Bilim Meraklısı

Kara deliğin yakınında olan ışık demetleri uzayın geri kalanına kaçabilirler. Aslında bu etki zaten bizim kara delikleri tam olarak görmemizi engelleyen etkiyle aynı etkidir. Varsayalım ki evrenimizin merkezinde çok yüksek kütleli bir kara delik var. Eğer evrenimizin merkezine bir teleskop tutup yakınlaştırırsak hiçbir şey göremeyiz. Kara delikten dolayı göreceğimiz tek şey mutlak karanlık olacaktır fakat bunun kara delik olduğuna dair kesin bir şey söyleyemeyiz. Ancak kara deliğin kütlesi çok büyük olduğu için çevresindeki yıldızların etrafında dönmesini sağlayacaktır. Bu yıldızlar kara deliğin dışında olduğu için bu yıldızların yaydığı ışıkların Dünya'ya olduğu gibi gelmesinde bir problem yoktur. Yıldızlar kara deliğin etrafında dönmeye başladıktan sonra bir daha evrenin merkezine teleskopla bakılırsa bu sefer sadece dönen yıldızlar gözlemlenebilecektir. Bu sonuç da ortadaki mutlak karanlığın yüksek kütleli bir kara delik olduğuna kanıttır.

Diğer bir örnek ise herhangi bir gaz ve toz bulutu kara deliğe doğru düşebilir. Sürtünme olmadığında kara deliğin etrafında dönmesine benzer şekilde gaz parçacıklarının kara deliğin merkezine düşmesi yerine onun etrafında dönmesine neden olur. Ancak gaz tanecikleri sürekli olarak birbirilerine çarparak kinetik enerjilerinin bir kısmını ısıya dönüştürürler. Kinetik enerji kaybıyla birlikte gaz parçacıkları kara deliğe daha da yakınlaşır. Bu şekilde sürtünme büyük bir gaz bulutunun kare deliğe doğru dönmesine ve yol boyunca ısınmasına neden olur. Sonunda, gaz bulutu kara deliğin bir parçası olmak üzere kara deliğin içine düşer. Ancak gaz kara deliğe fiilen girmeden önce tost makinesinin plaka yüzeyinin ısındığında parlaması gibi parlamaya başlayacak kadar ısınır ve parlar. Yayılan ışık çoğunlukla x-ışınlarından oluşur ancak görünür ışığı da içerebilir. Bu ışık, gaz bulutu kara deliğe girmeden hemen önce yayıldığı için evrenin kalanına saçılabilir. Bu şekilde, kara deliğin kendisi hiç ışık yaymasa bile kara deliğin olay ufkunun hemen dışında parıldayan bir gaz bulutundan ışık yayılabilir. Bu sayede parıldayan bir gaz bulutu gördüğümüz zaman kısmen de olsa bir kara delik gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bu gaz bulutunun adı akresyon diskidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close