Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dumuzid Kan
Üye 1 Temmuz
2

Selahattin Eyyubi kökeni nedir?

Kürt mü Arap mı türk mü merak ediyorum İslam açısından büyük lider
544 görüntülenme
Selahattin Eyyubi kökeni nedir?
Selahattin Eyyubi kökeni nedir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 7 Temmuz

Karışık.

Selahattin Eyyubi'nin dip ataları(babasının babasının babası.. soyu) 8. yy'da Yemenden kuzeye göç eden Revvâdîler aşiretine dayanır. Aşiret Azerbaycan civarına gelip buradaki Hezbaniler ile kaynaşıp onların bir alt kabilesi haline gelmiştir. Hezbaniler Kürttür.

Selahattin'in ataları 11. yy'dan itibaren Selçukluların hizmetine girmiş, babası Suriye Selçukluların Atabeği olan İmâdüddin Zengi'ye bir komutan olarak hizmet etmiştir. Selahaddin'in kendisi de Türk idareci ve komutanlarının arasında yetişmiş ve İmâdüddin Zengi'nin oğlu Nurettin Zengi'ye hizmet etmiştir. Bu devirde ailesine Türklerin etkisini kardeşlerinin yarısında Türklerin isimlerinin kullanılmasından anlayabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Selahaddin'in yetiştiği ortam Selçuklu gücünün çöktüğü, Selçuklulardan kalan Türk hizipleri, Fatımiler(Şiiler) gibi pek çok gruvun arasındaki mücadeleye birde haçlıların eklendiği kaotik bir dönemdi. Selahaddin hem iyi bir asker hem de kurnaz bir siyasetçi olarak Mısır ve Levant bölgesini ele geçirmeyi başardı. Devleti standart orta çağ usulü aile üyelerine iktalar dağıtarak idare etti. Eyubi ailesi bu noktadan sonra Araplaşmaya başladı.

Tarihte her şey çok net değildir. Özellikle Selahaddin'in yetiştiği ortam gibi kavmiyetin ikinci planda olduğu dönemlerde(ulusal kimliklerin ise olmadığı) kişinin etnik kimliğine karar vermek zordur. Selahaddin bir şekilde hem Araplarla hem Kürtlerle hem Türklerle bağlantılıdır. Babası ve dedesinin büyük ihtimalle anadili bir Kürt lehçesiydi çünkü onlar ailelerinin yanında yetişmişti. Ancak Selahaddin saraylarda yetiştirilmiş birisiydi. Büyürken öncelikle Türkçe ve Arapça öğrenmiş olabilir. Veyahut üç dili de öğrenerek büyümüştür. Çevresi kozmopolitti ve ait olduğu grup kabile bağlarından çok yoğunlukla Türklerin egemen olduğu(Selahaddin'in yükseliş döneminde Kürtlerde azımsanamayacak kadar bulunuyordu) Levant'ın askeri kastıydı.

Ben onun hikayesine bakarak tek bir etnik köken seçmek zorunda olsam sanırım Selahaddin'in kavmiyet açısından Kürt olduğunu söylerdim. Çünkü uzak ataları Arap olsa da bildiği tanıdığı akrabaları Kürt'tü.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Çağan Yetkin Seyit
Öğrenci 1 Temmuz

Selahattin Eyyubî arap kökenli olduğu düşünülmektedir.

"Selahattin Eyyubî Arap kökenli gösteren bir kaynak Ünlü bilgin İbn Haldun'un Mukaddime'sidir. İbn Haldun bu eserinde, Selahattin'in büyük atalarının Yemen'in Himyeri vilayetine mensup Arap kökenli olduğunu ve aşiretinin Himyeri bölgesini yüzyıllarca yönetmiş Devs hanedanına akraba olduğunu da belirtir."

Kaynakça:

Tüm Reklamları Kapat

[1] İsmail Yakıt | SELAHATTİN EYYUBÎ’NİN NESEBİ

Kaynaklar

  1. İsmail Yakıt. Selahattin Eyyubî’nin Nesebi. Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Türk Tarih Kurumu | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close