Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Şeker yemek insanları (veya çocukları) hiperaktif yapar mı?

203 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Pek çok insanın inancına karşın bu sorunun cevabı hayır. Bu inancı test etmek için dikkatle kontrol edilen birçok çalışma yapılmış ve şeker tüketiminin çocukların davranışları üzerinde herhangi bir etkisi bulgulanamamıştır.

Peki neden bunca insan şekerin çocuklarda hiperaktiviteye neden olduğuna inanmaktadır? Bunu açıklayan bir olasılık, ebeveynlerin inançlarının gözlemlerini etkilemesidir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, şekere karşı "davranışsal olarak hassas" olduğu düşünülen çocuklar iki gruba ayrılmış; bir grubun annelerine çocuklarına bol şekerli bir içecek verildiği söylenmiş, diğer grubun annelerine ise çocuklarına şeker içermeyen bir içecek verildiği söylenmiş ve her iki gruba da yapay tatlandırıcı ile tatlandırılmış birer içecek verilmiştir. Çocuklarının şeker aldığını düşünen anneler, diğer gruptaki çocukların annelerine kıyasla çocuklarını daha hiperaktif olarak değerlendirmiştir. Bu sonuçlar, ebeveynlerin ve öğretmenlerin şeker hakkındaki inançlarının çocukların davranışlarına ilişkin algılarını etkilediğini göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka olasılık da şekerin çocuklarını hiperaktif yaptığına inanan ebeveynlerin çocuklarına sadece doğum günü partileri veya aile buluşmaları gibi özel durumlarda şeker yedirmeleridir. Doğum günü partisi ve aile buluşmaları, çocukların zaten biraz heyecanlı ve aktif olma eğiliminde oldukları durumlardır. Ebeveynler de çocuklarının çok aktif ve heyecanlı olduğunu gördüklerinde hatalı olarak bunun şekerden kaynaklandığını düşünürler. Ancak insanların bu konudaki hatalı inançlarının nedeni ne olursa olsun, araştırmacıların özellikle "şeker hassasiyeti" olduğu varsayılan çocuklarla yürüttükleri deneylerle bile şeker ve hiperaktivite arasında böylesi bir bağlantı kurulamamıştır.[1]

Kaynaklar

  1. B. J. Strupp. Does Sugar Make You Hyper If You Eat A Lot Of It?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close