Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Abdulkadir Özcan
Üye
5

Schrödinger'in kedisi deneyinde bizim de süperpozisyon haline gelme ihtimalimiz var mı?

Diyelim ki schrödinger'in kedisi deneyi tasarladık ve bir süre sonra dayanamayıp kutuyu açtık. Süperpozisyonun bozulmayıp bizi de süperpozisyon durumuna sokma ihtimali var mıdır?
764 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Pınar
Araştırmacı

Bu soruya düzgün bir cevap verebilmek için öncelikle Schrödinger'in Kedisi deneyini ve Süperpozisyon dediğimiz olgunun ne olduğunu tam olarak anlamamız gerekiyor.

Schrödinger'in Kedisi, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısı Erwin Schrödinger'in kuantum fiziğinin temellerini açıklamak ve fazlaca teorik olan bu alanı biraz da olsa somut bir şekilde açıklamak amacıyla ortaya attığı hayali bir deneydir. Deneyi biraz basitleştirilmiş hâliyle anlatmak gerekise: Elimizde, içini ekstra bir eylem gerçekleştirmeden gözlemleyemediğimiz bir kutu ve bu kutunun içerisinde bir kediyle bir de mekanizmaya bağlı şişe içerisinde bulunan kimyasal bir madde bulunmakta. Bu mekanizma, belli bir süre sonra ya aktifleşicek ve şişeyi kırarak kedinin ölümüne sebep olacak ya da aktifleşmeyecek ve kedi yaşamaya devam edecek. Deneye hiçbir şekilde etki etmeyen biz ise kutunun içini gözlemleyemediğimiz için kedinin geçen süre sonunda hâlâ canlı olup olmadığını bilemeyeceğiz. Yani bu durumda kedi bizim için aynı zamanda hem canlı hem de ölü olmuş olacak. İşte oluşan bu belirsizlik hâlini Süperpozisyon olarak adlandırıyoruz.

Deneyi ve Süperpozisyon'un tam olarak ne olduğunu anladıysak asıl soruya geçebiliriz: Süperpozisyon dediğimiz şey net bir cevap veremediğimiz bu deneyin sonucunda içinde bulunduğumuz durumu tanımlamakta kullandığımız bir tanımdan ibaret aslında. Yani Süperpozisyon'u tamamen fiziksel yeni bir olgu olarak düşünmek(en azından bizim deneyimlediğimiz fizik kuralları çerçevesinde) pek de mantıklı olmaz. Bu durumda da, şu şekilde yaparsak Süperpozisyon bozulur mu bozulmaz mı düşünmek saçma olur.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de soruya tam bir cevap vermek için deneyi biraz değiştirmek istiyorum: Eğer Süperpozisyon'u kendi açımızdan değerlendirecek olursak kutuyu açtığımızda(yani duruma müdahalede bulunduğumuzda) belirsizlik hâli ortadan kalkacak ve Süperpozisyon dediğimiz durum bozulacaktır. Ancak deneye bir gözlemci daha eklersek ve bu gözlemci bizim kutuyu açıp açmadığımızı bilemeyecek bir durumda olursa yeni bir Süperpozisyon yaratmış oluruz ve daha fazla gözlemciyle yine aynı duruma ulaşırız. Yani aslında sorunuzun cevabı soruyu ne şekilde sormak istediğinize bağlı olarak değişebilir. Eğer kendi açımızdan düşünürsek deneye müdahale ettiğimiz an belirsizlik hâli ortadan kalkacaktır ve dolayısıyla Süperpozisyon dediğimiz durum ortadan kalkacaktır. Ancak deneye istediğimiz kadar yeni belirsizlik hâli(yani gözlemci) ekleyerek deneyi daha da ilginç hâle getirebiliriz...

Kaynaklar

  1. I. Wigmore. Schrodinger's Cat. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: WhatIs | Arşiv Bağlantısı
  2. -. What Did Schrodinger's Cat Experiment Prove?. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Science Questions with Surprising Answers | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close