Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berkay A
Berkay A
3,545 UP
Üye 13 Temmuz 4 Cevap
4

Schrödinger ünlü düşünce deneyinde neyi açıklamaya çalışmaktadır?

620 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
123K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 15 Temmuz

Merhabalar

Bunu cevaplamak için biraz tarihi arkaplanına girmeliyiz fazla uzatmadan kısa kısa açıklamaya çalışacağım. (Not son paragrafta oldukça kısa bir şekilde yazdım ama daha iyi anlamanız için diğer yazdığım paragrafları da okumanı öneririm)

Çift yarık deneyinde bir problem meydana geldi bu problem ise ölçüm problemi idi basitçe ölçüm problemi dalga fonksiyonunun nasıl çöktüğü sorusu idi ve çift yarığın kendisine gelen birden fazla yorum vardı örneğin dalga parçacık ikiligi yorumu mwi (çoklu dünya teoremi) yorumu ve Kopenhag yorumu

Tüm Reklamları Kapat

Burda özellikle kopenhang yorumuna değineceğiz. Kopenhang yorumu kısaca yanlış hatırlamıyorsam Danimarkanın illerinden olan Kopenhag ilinde yapılan Bohr ve onun öğrencisi tarafından yapılan bir yorumdur bunun yanında temel olarak Bohr ve Heisenberge dayanan bir yorumdur. Basitçe bu yorum bir kuantum sistemini dalga fonksiyonu ile tanımlar (bunun ne anlama geldiğine birazdan değineceğim) bu yorum bir ölçüm olmadığı müddet bir sistemin süperpozisyon halde bulunduğunu söyler yani aynı anda birden fazla durumda var olabileceğini öne sürer ve bir ölçüm yapılamadığı müddet bir kuantum sisteminin süperpoziyon halinde kalacağını bir ölçüm yani bir gözlem yaptığımız zamanda var olan o tüm olasılık durumları tek 1 durumun gerçekleşmesine indirgenecegini söyler yani bir ölçüm yapıldığında tüm olasılıklar tek bir olasılığın gerçekleşmesi durumuna indirgenir ve gözlemlediğinde aldığın sonuç aynı anda birden fazla olgudan ziyade tek bir sonuç olur(basitçe mikroskobik ve makroskobik ölçümleri birbirinden ayırıyor) neyse bayağı basitçe açıklamaya çalıştım şimdi gelelim bunun kedi deneyi ile alakasına.

Einstein bu yorumlardan oldukça rahatsız olmuştu bu deneye ilişkin 2 taraf vardı

İlk taraf Einsteinin liderlik ettiği ve schordingerin içinde bulunduğu taraf

Diğer tarafta Bohrun liderlik ettiği taraf

Tüm Reklamları Kapat

Yani bir taraf kuantum teorisinin ortaya çıkmasında katkı sağlayan babaları diğer taraf ise kuantumun yeni babaları idi. Bu iki tarafın tartışması 1930 senesinde Brükselde gerçekleşen tarihî altıncı solvay konferansında doruğa ulaştı.

Einstein bu teoriye itiraz üzerine itiraz edip bu teorinin ne kadar saçma olduğunu savunuyordu öte yandan Bohr Einsteinin tüm bu itirazlarına başarılı bir şekilde cevap veriyordu

Bu tartışmanın sonucununda Bohrun haklı olduğu 2023'de kuantum dolaniklik hakkında Nobel ödülü alan bilim adamları tarafından tekrar doğrulanmış oldu (yinede Einstein kuantum mekaniğinin temelindeki sorunları ortaya çıkarmakta başarılı olmuştu)

Şimdi dalga Fonksiyonuna değinelim ardından schordingerin kedisine.

Dalga Fonksiyonu basitçe olasılık yoğunluğudur lakin bu fonksiyonu fonksiyonu öne süren schordinger yanlış yorumlamıştı.

Schordingerin kedisi ise bu sorunun özünü ortaya çıkaran basit bir düşünce deneyi idi yukarıda anlattığım gibi basitçe Kopenhag yorumu makroskopik ve mikroskobik ölçekleri birbirinden ayırıyordu yani kopenhang yorumu belirsizlik, süperpoziyon ve dalga fonksiyonunun çökmesine değinirken schordingerin kedi deneyi bu yorumun makroskobik dünyaya getirdiği sınırlama ve paradoksları bize anlatır aslında.

Bu düşünce deneyinin düzeneklerini bildiğinizi varsayarak devam edeceğim.

Kutuya koyduğumuz uranyum atomunun ateşlenmesi bir kuantum olayı olduğundan bu, bu kediyi kuantum mekaniği açısından tanımlamamız gerektiğini söyler. Heisenberge göre kedi 2 dalganın toplamıdır yani farklı kuantum durumlarının bir karışımı olarak var olur. Bu dalgalardan bir tanesi ölü kediyi diğeri diri kedi değerini bize atfeder. Bu yüzden de kedi ne ölü ne de diridir kedi hem ölü hem de diridir net bir cevap almak için bir gözlem yapmamız gerekir yani kutuyu açıp kedinin yaşıyor mu yoksa ölü mü olduğunu görmemiz gerekir böylece var olan olasılıklar tek bir olasılığın gerçekleşmesine indirgenir kısaca **gözlem varlığı belirler**

Yazdıklarım umarım açık bir şekilde demek istediğimi anlatabilmistir çünkü basitçe cevap verilsede arka planını ve hangi şeylere bir eleştiri sunan deney olduğunu ve bunların ne anlama geldiğini bilmeniz gerekti fazla uzatmaya çalışmadım yinede 4000 karaktere yaklaşıyorum yakında geçerim de çünkü bahsedecek çokça şey var örneğin makroskobik ve mikroskobik olarak ayrı ele alan bir olgu ki biz göreliligi kuantumla kuantumu da görelilik ile açıklayamıyoruz bu yüzden birbirlerini birleştiremiyoruz her ne kadar şuan sorun olmasada tekillik diyebileceğimiz noktaya gittikçe çelismeye başlayacaklar ve bunları birbirleriyle açıklayamadigimiz için kuantum kütle çekimine ihtiyaç duyuyoruz her neyse kısaca

Schordingerin düşünce deneyi Kopenhag yorumuna bir eleştiri olup bu yorumun kullandığı olguların makroskopik dünyada kullanmasının sınırlarını çelişki sayabileceğin olguları ve paradokslari anlatır.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 15 Temmuz

"Schrödinger'in kedisi" düşünce deneyi bize özetle kuantum dünyasının olasılıklar ile dolu olduğunu anlatır. Bir kuantum durumunu örneğin dalga-parçacık ikiliği, hızı, konumu veya spin (dönüş) yönü gibi durumları ancak bizim ölçme ve değerlendirmemize göre tespit edilebilir. Ölçme yapılmadığı sürece parçacığın durumu olasılıklar ile doludur ve kesin tahminde bulunmak imkansızıdır.

Fiziksel dünya ile kuantum dünyası arasındaki farkı bize çok güzel anlatan bir düşünce deneyi olduğunu söyleyebiliriz. Bir örnek verelim: Bir odaya girdiniz ve bir elmayı masanın üstünde durduğunu gördünüz, odadan çıktığınızda "elma nerede" diye sorduğumda vereceğiniz cevap bellidir; "masanın üstünde". Kuantum dünyasında işler farklıdır; sizin ölçme ve değerlendirmeniz bittiği anda eğer elma bir kuantum parçacığı ise odadan çıktığınızda bana kesin bir şekilde elmanın nerede olduğunu söyleyemezsiniz (hatta elma aynı anda iki farklı yerde bile olabilir).

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Damla Eken
Damla Eken
65K UP
Fizik Öğrencisi 14 Temmuz

Schrödinger'in kedisi, kuantum fiziğiyle ilgili olan, hakkında çok tartışma yapılmış bir düşünce deneyidir.

Schrödinger'in kedisi paradoksu kuantum fiziğini karmaşıklığını anlatır: burada anlatmak istediği bu paradoksu anlarsanız, kuantum fiziğini anlarsınız... ama ne yazık ki buradaki paradoksu çözemediğimiz için burada kısaca kuantum fiziğini anlayamayız demek isteniyor. Kedi ya ölüdür ya da değildir. Schrödinger'in kedisi ise aynı anda hem ölü hem de canlıdır. Açıklamanın tek yolu kutuyu açmakken kutu açarsak kuantum fiziği olmaz ve olay çözülür. Olayı kutu kapalıyken çözmeli kedinin ölü ya da canlı olduğunu bulmalıyız ama bu da imkansızdır.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Öztürk
10.sınıf öğrencisiyim ve araştırmayı severim. 23 Temmuz

Merhabalar,Schrödinger'in kedisi deneyi kuantum dünyasında süperpozisyonun nasıl bir durum olduğunu açıklamak için kullanılan bir düşünce deneyidir.Schrödinger bu deneyle Kopenhag yorumunu yani Niels Bohr'un kuantum mekaniğindeki yorumlarının problemlerini göstermek istemiştir.

Deneyde bir kedi içinde zehir ve radyoaktif bir kaynakla kapalı olan bir kutuya konulur.Radyoaktif kaynağın bir saat içersindeki ışıma ihtimali,ışımama ihtimaline eşittir.Eğer sensör bir radyoaktivite algılarsa sensör devreye girer zehir salınır kedi ölür.Fakat ihtimaller eşit olduğundan kutuyu açıp bakmadan kedinin yaşayıp yaşamadığını bilemeyiz.

İşte bu da süperpozisyona benzer.Fotonların/elektronların durumunu biz kontrol edene kadar bilemeyiz.Ancak kontrol edersek kesin bir kanıya varırız.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Sara A. Metwalli. What Is Schrödinger’s Cat?. (7 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Built In | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close