Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kerem Gun
Kerem Gun
1,717 UP
Üye
0

Schrodinger fikirlerini kabul ettirmek yerine fikirlerindeki hataları ararken, evrimciler neden teorilerinin doğru olduğu savaşındadırlar?

Schrodinger gibi bir fizik dehasi fikrini yanlislamak icin Schrodingerin Kedisi diye bilinen dusunce deneyini one surmustur.Deney kuramindaki hatalari aramak icindir.Peki ya neden evrimciler fikirlerinin hatali yanlarini aramazlar.Bilim kesinliksizlikten beslenirken onlar neden dogmatik davranirlar?
278 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Barış
bilim meraklısı

Kerem bey müsadeniz olursa bir kaç düzeltme yapıp fikrimi söyleyeceğim.

    Bilim düşündüğünüz gibi o kadar kesinliksizlikten beslenmiyor. Bilimsel şüphecilik ölçüm yapana (gözlem ve/veya deney) ve sonuçları analiz edene kadar makuldür. Ancak sonuçlar geldiği zaman ona göre bir sonuca varılır. Burada yanlışlamak bu ölçümlerden birinde bile istenilen sonuç verilmiyorsa hipotezin o ölçekte geçersiz olduğunu ortaya koymak içindir. Yani mükemmeli aramakta sağlam bir yoldur. Ama ölçümler hipotezle uyumluluk gösteriyorsa artık o konu bir ön kabul olarak doğrulanmış olur. Mesela biz güneşin elektromanyetik dalga yaydığını bildiğimiz gibi hangi dalga boylarında yayıldığını, enerjisini v.s. açıklayan elektromanyetik teoriyi tartışmıyoruz gibi. Schrodinger konusunu kullanarak bir düzeltme daha yapayım. Atom altı ölçeklerdeki belirsizlik özel bir durum ve makro dünya ile uyuşmuyor maalesef. Ayrıca bu kuantum durumu (süperpozisyon) bilim insanları bir ölçüm yaptıklarında bir sonuca çöküyor. Yani aslında gene gözlem bir kesin durum ortaya çıkarıyor. Gelelim evrim ile ilgili sorunuza. Bundan sonra yazacaklarım tamamen benim öznel görüşlerim. Burada temel sorun şu ki Evrim ile uğraşan bilim insanlarının önemli bir kısmı bilimsel metodolojiye gayet uygun şekilde davranıyorlar. Zaten öyle olmasa idi teori Darwin'in yazdıkları ile sınırlı kalırdı. Oysa o günden bu yana çok daha yeni bilgiler var ve kuram temel prensipler aynı olmakla beraber çok gelişti. Fakat her toplulukta olduğu gibi Evrim ile uğraşan insanlar arasında da kendi ideolojilerini evrimin bulgularına yedirmek isteyenler elbette var. Hatta Ergi Deniz Özsoy hoca ki ülkemizdeki sağlam evrim kuramcılarındandır bunu çok sert eleştirir. Belki bu noktada haklı olabilirsiniz.Son olarak şunu ekleyeyim ki Evrim teorisi ile uğraşanlar bilim dünyasında en fazla saldırıya uğrayan kesim oluyor. Bu doğal olarak onların dillerini bir miktar sertleştiriyor olabilir.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrim Teorisi, evrim yasasını açıklayan bilimsel bilgiler bütünüdür. Teoriler zayıflayabilir, güçlenebilir, gelişir, evrimleşir. Örneğin Newton'un kütleçekimi yasasını açıklarken hataları vardı, atom olgusunu açıklarken üzümlü kek gibi modellerde de hatalar vardı, Darwin'in de hataları vardı. Ama gün geçtikçe onların hatalarını düzeltildi hatta üzerine yeni bilgiler bile katarak bu olguları daha iyi anladık. Gelecekte de aynısı olacak. Yine hatalar varsa düzeltilecek, yeni ayrıntılar keşfedilecek ve bu olguları daha iyi anlayacağız. "Evrimsel biyologlar" Evrim Teorisinde olan hataları aramasa modern sentez ortaya çıkamazdı, Darwin'den öteye gidemezdik.

"Bilim insanları fikirlerinin üzerine titremezler. Onları darbe testine tabi tutarlar. Fikirlerini, tuğladan bir duvara 100 km/h hızla fırlatırlar ve parçaları incelerler! Eğer ki fikirleri sağlamsa, çarpışmadan artakalan parçalar fikirlere ait değil, duvara ait olacaktır..." Bu Evrim Teorisinde de geçerlidir. Bilimin en zorlu testlerini geçmeyi başarmıştır. Evrim Yasasını açıklarken hatalar oluyor mu, eksiklikler oluyor mu? Tabii ki evet. Her bilim insanı bu hataları tespit edip, düzeltip, yeni açılar keşfedip Evrim yasasını daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Ama halktaki hatalı algıları düzeltmek gerekir. Örneğin biri "Şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?" deyince evrimin nasıl işlediğini anlatmalı, "Tekne gemi olmuyor, evrim çürüdü.", "Entropi evrimi çürütüyor." başka bir alandan örnek verirsek "Dünya yuvarlaksa güneydekiler neden aşağı düşmüyor?" gibi hatalı algılarla gelince bu hatalı algılar düzeltilmeli, doğrusu anlatılmalı.

Tüm Reklamları Kapat

109 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close