Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Namiq Memmedzade
Namiq Memmedzade
1,269 UP
Üye
3

Savaşlar insan topluluğunda ne kadar önemli?

1,285 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
UNVANIM YOK BEYİM

Savaşlar aslında bakıldığında çok primitif bir olgudur.Sanıldığının aksine ; bu kadar gelişme,global dünya,herkes eşit; hoşgörü,empatİ: Bunların hepsi tıraştır.Hala deri renginin bir "üstünlük" olarak görüldüğü bir dünyada ilkel değiliz dememiz abesle iştigaldir.Savaşırız, çünkü hak ettiğimizi aldığımızı düşünmeyiz.Daha fazlasını isteriz.Her tür kendi habitatına yabancı biri girdiğinde rahatsız olur.Devletler de böyledir.Hep kendi habitatları onlar için önemlidir.Habitatını büyütme isteğinin doğal sonucu olarak toprak payı isteme mefhumu ortaya çıkar ki bu da komşu devletlerin memnun olmayacağı bir durumdur.Çünkü ne kadar geniş topraklara sahipsek o kadar nüfusumuzu artırabiliriz demektir.Nüfusun artması demek varolan devletin ilelebet payidar kalması demektir.Şunu kabul etmemiz gerekir ki, insanlar elindekiyle yetinen canlılar değillerdir.Hep daha fazlasını talep ederiz.E,çünkü daha fazla dopamin salgılamak isteriz.Mantığın doğal sonucu olarak ta kendi sınırlarımızın dışına çıkmaya başlarız ve yine komşularımızın pek haz etmeyeceği bir durum olur.

253 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Savaş Nedir?. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berkay Arın
Berkay Arın
2,280 UP
Öğrenci

Bu konuyla ilgili bir görüş bize şunu söyler: Evrimsel açıdan baktığımızda savaşın, insanın doğasında olduğunu görebiliriz. Zira insanoğlu asırlardır potansiyel yahut mevcut rakiplerini yok ederek gelişimini baltalayacak her türlü tehlikeyi ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Bu tehlikeler kimi zaman karşı millet, kimi zaman karşı milletin vatandaşları olmuşken geçmişe gidildiğinde de insanın doğadaki besin kaynağını elde etmeyi amaçlayan canlı türler olmuştur.

Arkeolog ve tarihçi Ian Morris bir sözünde şöyle söyler: "İnsanlar savaşlar yaparak toplumların daha şiddetli ölümlerini azaltan, daha büyük ve organize toplumlar inşa etmişlerdir." Bu sözü de göz önünde bulundurarak Taş Devri'nde yaşayan bir insanın, kendisinden daha güçlü bir insanın elinde ölme ihtimalinin günümüzden daha yüksek olduğunu görürüz. Burada akıllara "Peki ya İkinci Dünya Savaşı, atılan atom bombaları?" sorusu sorulduğu zaman da istatistik biriminden yararlanarak 20. yüzyılda Dünya Savaşı'nın ortasında ölme ihtimalinizin Taş Devri'nde ölme ihtimalinizden daha düşük olduğunu öne sürebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bazı psikologlar, testosteron hormonunun erkekleri şiddeti sevmeye ve şiddeti stratejik bir silah olarak kullanmaya yöneltip erkeği risk almaya yatkın kıldığını öne sürerler.

Tüm bu yazdıklarımın amacı savaşın doğal olduğunu öne süren bilim insanlarının bulunduğuna, ve değerlendirildiği zaman gayet de düşünmeye değer argümanlar olduğuna dair bir bilinç uyandırmaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde savaşlar, etiksel açıdan dünyamızı en kötü senaryolara sürükleyebilecek birkaç olgudan bir tanesidir. Ünlü tarihçi Tacitus: "Onlar eşkıyalığa, katilliğe ve soygunculuğa 'imparatorluk' adını verirler. Savaşlarla ıssız birer çöl haline getirdikleri yerler için konuşurken de, 'Barış getirdik,' derler." sözünü dönemin hakim gücü Roma için söylerken şüphesiz ki savaşı etiksel açıdan değerlendirerek yorumlamıştır.

Yani burada aleni bir şekilde görebiliriz ki savaş kavramına çeşitli anlamlar yüklenebilir. Kimileri bu kavram tabiatta var olduğu için savaşı kabul edilebilir görürken kimileri de bunu olduğu gibi reddetmiştir. Biraz daha özele girmek gerekirse; bazı toplumlar savaşları dinî zorunluluklardan ötürü, dinlerinin belirlediği sınırların dışına çıkmadan gerçekleştirerek bunu gerekli bulur. Bazı insanlar egemenlikleri için bunu gerekli bulur ve barışın savaşla kazanılacağını düşünerek savaşı bir aracı olarak görür. Bazı devletler toprak-toprak başına insan dağılımı oranını koruyabilmek için savaşlara girer. Ancak günümüzde az önce belirttiğim maddelerin gerçekleştirilmesi ya güçleşmiş, ya bunların gerçekleştirilmesine gerek duyulmamış, ya da bunlara alternatifler bulunmuştur. Dolayısıyla etiksel açıdan savaşa girmek günümüzde, geçtiğimiz yüzyıl ve öncesine göre daha yanlış karşılanabilir.

Ek olarak şunu da belirtmek lazım gelebilir ki savaşlarda kültürel alışverişler yaşanır, insana politik psikoloji açısından birtakım bilinçler kazandırılır.

171 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ian Morris'In Ilgili Sözünün Geçtiği Makale. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Testosteron Hormonu Erkekleri Şiddete Yatkın Kılabilir. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close