Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arşa Yükselen İnsan
Üye
5

Savaş nasıl kazanılır?

Bir devlet diğer devlete savaş ilan ettiğinde ne olursa devlet diğer devlete karşı galip olur?
1,966 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
Yüksek Lisans Öğrencisi & Okur bir birey.

Savaşlar, savaş stratejileri ile kazanılır. Sadece dengeleri etkileyebilecek şeyler vardır. Bunlar; Güç, kaynaklar ve faktörler önemli bir yere sahiptir. "Savaşın koşullarınının değerlendirilmesinde göz alınması gerek beş faktörün etkisi altındadır. Bu faktörler:

  1. Uyum ( A h l a k ) Faktörü,
  2. Hava Faktörü,
  3. Arazi Faktörü,
  4. Liderlik Faktörü,
  5. Disiplin Faktörü'dür.[1]"

Savaşın tüm parametrelerini en iyi şekilde analiz etmiş ve doğru adımları atmış lider ve komutanların stratejik olarak uyguladığı taktikler savaşın tüm gidişatını etkilemektedir. İnsanlık tarihinin de en eski kaynaklarından biri olarak "Savaş Sanatı" eserinin, Sun Tzu tarafından MÖ 6. yüzyılın ortalarında yazıldığı düşünülmektedir. Kitap 13 bölümden ve yaklaşık olarak 2700 Çince ‘im’den oluşan eser, 384 savaş teorisinden oluşmaktadır. Yapıt 13 bölümden oluşur ve bu bölümler ise; "Planlama, savaşın maliyeti, savaşta strateji, taktik, enerji, gücün kullanımı, savaşta manevra, taktik değiştirme, ordunun ilerlemesi, arazi faktörü, arazide dokuz konum, ateşle saldırı, casusluk Ve istihbarat"[1] bölümleri bulunmaktadır.

Bir savaşta askeri sayının azlığı veya çokluğunun önemli olmadığından, asıl önemli olan savaşa uygun olarak hareket etmektir. Asıl önemli olan savaşın uygunluğuna göre hareket etmek ve düşman askerin zaaf ve zayıf yerlerini bulabilmek, buna göre hareket etmektir. Sun Tzu şu şekilde ifade etmektedir;

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçta, düşmanı ve kendinizi iyi biliyorsanız, yüzlerce savaşa bile girseniz sonuçtan emin olabilirsiniz. Kendinizi bilip, düşmanı bilmiyorsanız, kazanacağınız her zafere karşın yenilgiyle de tanışabilirsiniz. Ne kendinizi ne de düşmanı biliyorsanız, sizin için gireceğiniz her savaşta yenilgi kaçınılmazdır.[1]

Sun Tzu'ya göre eserdeki taktiklerin uygulanmasıyla zaferin kaçınılmaz olacağı açıktır.

455 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Tzu. (2000). Savaş Sanatı. ISBN: 9756544368. Yayınevi: Kastaş Yayınları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

20. yy. dan itibaren savaşların hiçbirinin asılında tam manasıyla kazananı olmamıştır.

Sadece taraflardan biri pes etmiştir.

Pes etmesinin pek çok nedeni olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Savaş sırasında rakibi zor duruma düşürmede en etkili taktik her zaman coğrafyayı doğru ve etkili kullanmak olmuştur. Ayrıca bu duruma rakibin lojistik desteğini keserseniz rakibi al aşağı etmeniz adeta kaçınılmaz olacaktır.

Bu yüzden bir çok devlet, jeopolitik ve jeostratejik durumlar oluştururlar genellikle savunma konusunda.

Ancak dediğim gibi savaşın kazananı olmaz. Bunun en güzel örneğini İngiltere'dir. Britanya, 2 tane dünya savaşının da sözde kazanan kısmında yer almışlardır. Ancak Btiranya iki dünya savaşını da kazanmasına rağmen bütün sömürgelerini kaybetmesine engel olamamıştır.

Anadolu İhtilalinin ardından orta doğu, Hindistan, afrikada bir çok sömürge halk isyan etmiş ve 2. Dünya savaşından sonra hemen hepsi manda olmaktan kurtulmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta Osmanlı'nın ve Roma'nın çöküş nedenlerinden en büyüğü de bitmek bilmeyen savaşlar silsilesidir. Osmanlı tarihine bakın, 18. yy dan sonra bir savaş silsilesi başlar ve ta 20. Yy. ın ilk çeyreğini geçebe kadar devam eder. Halk bitmiş, ekonomi mahfolmuş haldedir. Ve ya Roma, kavimler göçünden sonra avrupadaki bitmek tükenmeyen barbar akınlarına Roma bir süre sonra dayanamamış ve ciddi buhranlar yaşamış ve ikiye bölünmüştür...

Ve son olarak belirtmek isterim ki, savaşı liderler hariç hiç kimse çıkarmak istemez. Buna silah sanayisi dahil. Savaş demek her zaman kaos demek olmuştur. Ve şirketler hiç bir zaman kaosu sevmezler. Savaşı çıkaranlar sadece liderlerdir. Ölen ise her zaman garibanlar.

Savaşın ne denli bir kaos olduğunu şu an en iyi bizim coğrafya anlar. Ancak bozulan ekonomiler, toplumları radikalleştirir. Radikal toplumlar, ya deli ya cahil ya da radikal liderleri başa getirir. O liderler de savaştan korkmazlar ve faciaları da peşinden getirirler.

138 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close